ĐAKOVOU Đakovu će se prvi put održati "72 sata bez kompromisa"predstavljanje akcije u ssš aNTUNA HORVATA2024.
MIHAEL KELBAS
11.10.2024., 07:00
PRVI PUT U “72 SATA BEZ KOMPROMISA”

Volonter zajednicu čini boljim mjestom za život

Projekt će trajati od 17. do 20. listopada i okupiti na tisuće mladih u Europi

ĐAKOVO

U Đakovu će se prvi put održati "72 sata bez kompromisa" - međunarodni volonterski projekt koji godinama okuplja tisuće mladih diljem Europe, a koji tijekom tri dana zajedničkim snagama mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. Hrvatska je 10. zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednost projekta i pokrenula ga 2014. u Splitu. Ove će se godine održavati od 17. do 20. listopada, u 20 gradova i općina, u organizaciji raznih udruga i Ureda za pastoral mladih pojedinih (nad)biskupija, a među njima je prvi put i Đakovo, i to u organizaciji Udruge za psihosocijalne potrebe Amadea, uz podršku Župe Svih svetih i SKAC-a Osijek.

ĐAKOVOU Đakovu će se prvi put održati "72 sata bez kompromisa", LISTOPAD 2024.NA SNIMCI: VOLONTERSKA AKCIJA U OSIJEKU - ARHIVA
SKAC OSIJEK

Pokretači promjena

Pozivaju mlade da svoje vrijeme, talente i vještine "beskompromisno" stave na raspolaganje potrebitima i uvjere se da darivanjem primamo mnogo više. Projekt kao inicijativa počinje u Njemačkoj 90-ih godina 20. stoljeća, gdje je nekoliko mladih željelo pronaći način kako vršnjake potaknuti na volontiranje i davanje drugima, osobito onima na marginama društva. Tijekom 10 godina postao je najveći volonterski projekt u nas kroz više od 3500 volonterskih akcija na kojima je sudjelovalo više od 20000 volontera. Svake se godine održava u isto vrijeme, treći vikend u listopadu. Plemenitost volontiranja je i cijepanje drva starijima, ličenje životnog prostora osobama u potrebi itd. Pojedinac diše za zajednicu i svojim volontiranjem čini ju boljim mjestom za život. I drugima i sebi.

- Projekt animira mlade od 15 do 35 godina i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Neki od ciljeva su potaknuti i ohrabriti mlade da budu pokretači promjena u svojoj okolini i lokalnoj zajednici, da prošire svijest o potrebama svojih bližnjih, da se međusobno povežu u ostvarivanju plemenitih ciljeva, sklope nova prijateljstva, rastu u zajedništvu, razvijaju, ali i otkrivaju svoje talente. Također im želimo omogućiti da upoznaju organizacije u kojima mogu nastaviti volontirati i nakon završetka projekta. Jedna od važnih karakteristika "72 sata" je "beskompromisnost", što znači da mladi pri prijavi na projekt ne mogu birati volonterske akcije, već na raspolaganje stave svoje vrijeme, spremnost, vještine i talente te se prepuste izazovu kako bi pomogli onima kojima je najpotrebnije - kaže o ciljevima projekta glavna organizatorica za Đakovo, s. Amadea Birovljević.

Cijepat će drva, čistiti kuću i okoliš...

Projekt počinje u četvrtak, 17. listopada, svetom misom, nakon koje će se volonterima podijeliti zelene majice i akcije koje ih očekuju, slijede volonterske akcije petak i subotu. Završetak je u nedjelju, 20. listopada, misom, nakon koje je druženje svih volontera i sudionika projekta. “Tijekom provedbe volonterskih akcija u petak i subotu mladi će u Đakovu imati prilike pomoći svojim nemoćnim sugrađanima u cijepanju drva, uređivanju i spremanju dvorišta, čišćenju kuće, družit će se s korisnicima u Domu za starije i nemoćne, sudjelovati u radionicama s osobama s invaliditetom, uređivati i uljepšavati okoliš škole, vrtića… Možemo očekivati lijep broj mladih u prepoznatljvim zelenim majicama na različitim lokacijama u gradu, radost i širenje mreže ljubavi, što je i ovogodišnje geslo projekta”, kaže s. Amadea.

Suradnja sa školama

Ostvaruje se i lijepa suradnja sa školama, osobito s vjeroučiteljima. Promocija projekta oržana je, uz ostale, i u SSŠ Antuna Horvata, čiji će se učenici, zajedno s vjeroučiteljem Mihaelom Kelbasom, uključiti u volontersku akciju.

Na naš upit koliko su mladi danas spremni volontirati, s. Amadea kaže da u Udruzi Amadea postoji razvijena suradnja sa školama i studentima upravo kroz volontiranje.

- Omogućujemo ga u sklopu svojih redovitih aktivnosti, pa smo imali prilike vidjeti da su mladi spremni pomoći i da ih raduje kada mogu razveseliti druge, osobito starije i nemoćne. Kako već neko vrijeme u đakovačkim srednjim školama prezentiramo projekt "72 sata bez kompromisa", također smo naišli na zainteresiranost i dobar odaziv, gledajući prema trenutačnom broju prijavljenih volontera. Budući da je ovo prva godina provedbe projekta u Đakovu, tek ćemo vidjeti rezultate i spremnost na terenu. Cilj nam je bio da zakotrljamo ovu priču, dovedemo projekt u Đakovo, a onda ga polako razvijamo i širimo. Stoga, rekla bih da su mladi spremni pomoći, no možda su zapravo slabo informirani o mogućnostima volonitranja u gradu, na što također želimo utjecati ovim projektom. Također smo primijetili i da su oni jedni drugima najveći "influenceri", vole se prijavljivati u grupama, jedni druge povuku i motiviraju, što je jako pozitivno, iako mi volimo potaknuti da se prijavljuju i kao "soloigrači" kako bi malo izišli iz svoje sigurne zone i još više profitirali - kaže s. Amadea.

ĐAKOVOU Đakovu će se prvi put održati "72 sata bez kompromisa", LISTOPAD 2024.NA SNIMCI: VOLONTERSKA AKCIJA U OSIJEKU - ARHIVA
SKAC OSIJEK

Najavni događaj projekta bio je koncert duhovne glazbe u dvorištu Centra Amadea, nastupio je SKAC bend iz Osijeka u pratnji p. Borisa Jozića, koji je vodio molitvu.

ĐAKOVOU Đakovu će se prvi put održati "72 sata bez kompromisa", LISTOPAD 2024.NA SNIMCI: VOLONTERSKA AKCIJA U OSIJEKU - ARHIVA
SKAC OSIJEK

Mladi se mogu prijaviti za volontiranje samostalno ili kao ekipa i to preko linka na stranici 72 sata bez kompromisa.