Članovi uredništva Županjskog zbornikafoto: Marija Lešić Omerović

Članovi uredništva Županjskog zbornika

Marija Lešić Omerović
11.10.2024., 16:16
PROMOCIJA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Nakon čak 21 godinu objavljen je novi, 12. Županjski zbornik - časopis za književnost, povijest, kulturu i društvena pitanja

Trebamo misliti na nadolazeća vremena i pokoljenja te im pisanim putem ostaviti u naslijeđe dio današnje kulturne i društvene zbilje - poručio je urednik Zvonimir Stjepanović

ŽUPANJA

Nakon čak 21 godinu od posljednjeg izdanja tiskanog 2003. godine objavljen je 12. Županjski zbornik - časopis za književnost, povijest, kulturu i društvena pitanja - čiju je vrijednost i važnost, uz Gradski muzej, kao nakladnik prepoznala i Gradska knjižnica Županja, koja je bila i domaćin promocije. Naglasivši da je zbornik jedan od najvažnijih izvora za poznavanje i proučavanje lokalne povijesti, dostupne svima onima koje zanima prošlost i kultura županjskog kraja, ravnateljica Ivana Nikolić ponosno je istaknula da se svi dosadašnji zbornici u digitaliziranom obliku sada mogu pronaći na internetskim stranicama knjižnice. Time će uvelike pridonijeti izgradnji županjske zavičajne zbirke, i na tome se, zaključila je, neće stati, izrazivši uvjerenje da će za dvije godine svjetlo dana ugledati i novo, 13. izdanje zbornika.

Županjski zborniciustupljena fotografija

Županjski zbornici

Ustupljena fotografija

Urednik Zvonimir Stjepanović svoje je obraćanje započeo mišlju napisanom u uvodnom dijelu prvog Županjskog zbornika tiskanog 1967. godine. "Zavičajno pismo je potrebito, korisno i nije ga dobro odbacivati. Ono nas obogaćuje, upućuje, duhovno hrani i ohrabruje. Kulturna fizionomija nekoga kraja ne može se uvoziti izvana, niti u tom pogledu možemo biti ičija "ispostava": ona niče u događajima i vremenu na vlastitom tlu i kod vlastitih ljudi − ona je samonikla, autohtona ili je – nema". Ustvrdio je da Županja i županjski kraj imaju svoju kulturnu fizionomiju koja, nažalost, nije dovoljno ni kontinuirano predočena, posebice u pisanom obliku. "O zavičajnom identitetu i prosperitetu treba voditi računa. Županja ima potencijala i intelektualnog i materijalnog da se makar svake druge godine objavi Županjski zbornik, da se nadolazećim generacijama u nasljeđe pisanim putem ostaviti dio današnje kulture i društvene zbilje", zaključio je Stjepanović, zahvalivši brojnim autorima, uredništvu, Gradu Županji i svima onima koji su dali veliki doprinos i pomogli izradu i objavu 12. zbornika sa više od 250 stranica.

BOGATSTVO URADAKA BROJNIH AUTORA

Prvi je dio posvećen prisjećanju na županjske velikane, a kao autori pojavljuju se Ferdo Juzbašić, Ivo Balentović, Vladimir Rem, Đuka Galović, Miro Maričić, Zvonimir Stjepanović, Ivan Herman, Magdalena Lončarević i Sanja Roić. O povijesnoj baštini pisali su Ivan Ćosić Bukvin, Janja Juzbašić, Zvonimir Stjepanović, Tomislav Lunka, Dora Kovačević i Karla Tadić, Mato Dominković, Hrvoje Tkalac, Mira Katarina Zorić, Magdalena Lončarević i Marta Huber. U zborniku su zastupljeni i književne riječi i osvrti autora Ružice Psihištal, Vlaste Markasović, Mate Nedića, Viktorije Majačić, Ivane Nikolić, Tene Lončarević, Andrijane Kos-Lajtman, Miroslava Mićanovića, Ilije Užarevića, Josipa Užarevića, Antuna Lešića, Zvonimira Stjepanovića, Ivane Petričević i Katarine Berać Vuić.

Županjski zbornik

Županjski zbornik

Ustupljena fotografija

O kazališno-likovnim izričajima i knjižničarskoj tradiciji donosi zapise Alena Biskupovića, Katarine Berać Vuić, Borislava Maričića, Ivane Nikolić i Snježane Zlatarić. A o spomenicama, graničarskom ostvarenju, vrsnosti i sjećanjima govore autori Vinko Juzbašić, Ivica Iljazović, Tena Lončarević, Zvonimir Stjepanović, Antun Lešić i Ivica Iva Oršolić.

KNJIŽEVNI UZLET I ZAVIČAJNA KNJIŽEVNOST

O iznimno velikom značenju zbornika za Županju govorila je profesorica povijesti Danijela Kegalj. Istaknula ga je kao važan izvor za sve istraživače, za sve oni koji vole Županju. Sadrži i stručne članke i autorska djela akademika, a tu je i kultura sjećanja različitih sudionika vremena - niz različitih članaka, a svaki je jednako važan. Zbornik je, napominje, moderniziran, ali je ostao na starom tragu - red osvrta, red pjesama, književnosti, povijesti, znanosti… Prof. Katarina Berać-Vuić poručila je da je ponosna na književni uzlet koji se u Županji dogodio u zadnjih nekoliko godina. Posebno je istaknula fantastične županjske prozaiste od kojih, dodala je, očekuje nastavak književnog djelovanja, ali i nove autore. Dodala je da su zbornik pripremali godinu dana, a obzirom na to da obuhvaća dugo razdoblje od dva desetljeća u kojemu se i na kulturnom planu puno toga događalo, odlučili su ići na ilustrativne ulomke. U iduće dvije godine praznine će nastojati popuniti. Dodala je da je uvrštavanjem Ferde Juzbašića u zbornik cilj promovirati zavičajnu književnost koja nije dovoljno istražena ni plasirana, kao i zaboravljena književna imena vrijedna oživljavanja. A u sljedećem će zborniku biti zastupljena i kazališna djelatnost, koja je u Županji toliko jaka i bogata, te likovna umjetnost.

Na promociji Županjskog zbornikaustupljena fotografija

Promocija Županjskog zbornika

Ustupljena fotografija

Članovi uredništva Ivana Nikolić, Hrvoje Tkalac, Katarina Berać Vuić, Danijela Kegalj i Marta Huber na čelu sa Zvonimirom Stjepanovićem pozivaju sve sugrađane zainteresirane za suradnju da se jave i svojim radom obogate i oplemene sljedeći, 13. Županjski zbornik.