U općini Cerna puno je zelenih i lijepo uređenih površina, travanj 2022.snimila Marija Lešić Omerović

U općini Cerna puno je zelenih i lijepo uređenih površina

Marija Lešić Omerović
ZANIMLJIVO SU PODRUČJE S BROJNIM POSEBNOSTIMA

U Općini Cerna radi čak 93 obrta i 52 poduzeća

U obrtima i poduzećima na području te općine zaposleno je oko tisuću osoba

CERNA

Za Općinu Cerna, smještenu na pola puta između Vinkovaca i Županje, općinski načelnik Josip Štorek, koji joj je na čelu tri i pol godine, reći će da nije klasična poljoprivredna općina poput mnogih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, posebice u županjskoj Posavini. Općinsko je središte smješteno na obalama Biđa, Bosuta, Bitulje, Berave i Krajc kanala, povezuje ih čak sedam mostova, nekada ih je bilo i više, zbog čega živopisnu Cernu mnogi nazivaju slavonskom Venecijom. Ta je općina, kojoj pripada i naselje Šiškovci, pojašnjava Štorek, opredijeljena za mikro i malo poduzetništvo i obrtništvo.

Najviše osoba zaposleno je u poduzećima i obrtima koji se bave strojnom obradom metala, kojih je 15

Registrirano 140 PG-a

Ondje je aktivno 140 poljoprivrednih gospodarstava koja obrađuju ukupno 3320 hektara poljoprivrednog zemljišta. Aktivna su, zadovoljno dodaje, i 93 obrta i 52 trgovačka društva (poduzeća) koja prvenstveno zapošljavaju lokalno stanovništvo. U prilog tomu iznio je podatak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojemu je 31. prosinca 2023. na području Općine Cerna zaposlena 981 osoba. Najviše ih je u poduzećima i obrtima koji se bave strojnom obradom metala, a ukupno ih je 15 - osam poduzeća i sedam obrta. Na tom području djeluje čak 12 obrta za građevinu, keramiku i soboslikarske radove, osam je ugostiteljskih obrta, pet frizerskih salona, šest obrta za poljoprivredu, četiri stolarske radnje, četiri tiskare i tri obrta za tiskanje i grafički dizajn. Tu su i dvije pekarnice koje svojim uslugama opskrbljuju i širu okolicu. Aktivno je, dodaje, i sedam obrta za kozmetiku, uljepšavanje i manikuru, četiri obrta za elektroinstalacijske radove, dva obrta i trgovačko društvo za proizvodnju kolača te po dva obrta za poslovno savjetovanje i za izradu suvenira. Mještanima, ali i stanovnicima okolnih naselja, na raspolaganju je još čitava lepeza obrtničkih usluga koje mogu dobiti na ceranskom području - knjigovodstvo, glazbeni studio, videoprodukcija, obrt za izdavačku umjetnost, računalne usluge, prijevoz, trgovinu i usluge, marketing, posredništvo, iznajmljivanje, obrt za instalacije grijanja, klimatizacije i vode, ukrasno pjeskarenje, krojački obrt... Mladi i ambiciozni načelnik zadovoljno ističe i važnost gospodarskih subjekata koji svoje poslovanje obavljaju na području općine, a pretežito se bave trgovačkim djelatnostima. Najveći broj radnika zapošljava tvrtka Multinorm - posljednjeg dana prosinca 2023. bilo ih je ukupno 397 u dva proizvodna pogona, u Cerni i Gradištu. Među ostalima ističe i tvrtku Istraživač Benz iz Nuštra, koja u Cerni pruža širok spektar usluga. Znatan dio mještana zaposlen je i u osnovnoj školi, u ceranskoj šumariji, zdravstvu...

295 OSNOVACA I 243 DJECE DO 7 GODINA

Prema posljednjem popisu stanovništva, na području Cerne i Šiškovaca žive ukupno 3722 stanovnika. “Trend iseljavanja zaustavlja se i naše se obitelji i mještani polako vraćaju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva u 2023. godini, Općina Cerna je po indeksu vitalnosti na drugom mjestu u VSŽ-u, a na prvom mjestu kada govorimo o županjskoj Posavini”, napominje Štorek. Vjeruje da su tome pridonijele i demografske mjere Općine. Lani je rođena 41 beba, a umrle su 44 osobe. U prvih devet mjeseci ove godine rođene su 32 bebe, a umrlo je 26 osoba. U nepune 3,5 godine njegova mandata majkama je isplaćeno 89.623 eura naknade za novorođenčad. Osnovna škola u Cerni s područnom školom u Šiškovcima ima 295 učenika, a na području općine živi 243 djece do sedam godina.

U fokusu Zagrađe

Kada je riječ o razvoju gospodarstva, Općina Cerna fokus je stavila na gospodarsku zonu Zagrađe. Njezino proširenje znatno je usporio postupak darivanja državnog zemljišta Općini, koji je trajao čak 11 godina. U tijeku je projektiranje komunalne i cestovne infrastrukture unutar zone, a za dio katastarskih čestica gdje je ona sagrađena raspisan je javni natječaj za osnivanje prava građenja s mogućnošću otkupa. Zasad su sklopljena tri ugovora za ukupnu površinu od 20.000 kvadrata. Investitori su u fazi projektiranja svojih objekata. Štorek očekuje da će zapošljavati ponajprije lokalno stanovništvo. Ulagači će imati razne pogodnosti poput oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa, a u prve dvije godine poslovanja u cijelosti će biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Zadovoljno ističe da je izgradnja dječjeg vrtića s pratećim sadržajima u Cerni u punom jeku. Početkom 2025. trebao bi početi rad i odmah kreće njegova dogradnja, za što su već osigurana europska sredstva. Mališani će biti raspoređeni u četiri vrtićke i dvije jasličke skupine. U Cerni već godinama djeluje privatni Dječji vrtić Kosjenka iz Vinkovaca, pohađa ga 90-ak djece, a na listi čekanja je njih 60-ak. Ceranski mališani pohađaju vrtiće i u susjednim općinama i gradovima, uz sufinanciranje Općine, za što je u protekle tri i pol godine izdvojeno 306.515 eura.

A s iznosom od 117.170 eura Općina je pomogla kupnju ili gradnju prve nekretnine za 32 korisnika. 

Općina Cerna na pola je puta između Županje i Vinkovaca, listopad 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Općina Cerna na pola je puta između Županje i Vinkovaca

Marija Lešić Omerović
načelnik Cerne Josip Štorek, ustupljena fotografija

načelnik Cerne Josip Štorek

ustupljena fotografija
U Cerni, snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović
Zgrada Općine Cernasnimila Marija Lešić Omerović

Zgrada Općine Cerna

Marija Lešić Omerović