VINKOVCI - Vrtićarci iz Edena brali jabuke u voćnjaku Poljoprivredno šumarske školeLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
9.10.2024., 17:51
Ugostila ih Poljoprivredno-šumarska škola

Djeca brala jabuke u školskom voćnjaku

VINKOVCI

Na poziv Regionalnoga centra kompetentnosti u sklopu Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci mališani Katoličkog dječjeg vrtića Eden sudjelovali su u berbi jabuka i uvjerili se kako jabuke rastu na drvetu, a ne u trgovačkim centrima.

VINKOVCI - Vrtićarci iz Edena brali jabuke u voćnjaku Poljoprivredno šumarske školeLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Mališane je dočekala nastavnica Ana Stipić i ukratko predstavila što učenici te škole rade na praktičnoj nastavi u oglednom vrtu. Pokazala je vrtićarcima voćnjak, na površini od jednog hektara, gdje su posađene jabuke raznih vrsta, a najistaknutiji su zlatni delišes i granny smith. Na jednom hektrau posađeni su kupus i cvjetača, pa su djeca imala priliku vidjeti i kako se bere to povrće.

- Vidjeli smo kokoške i pijetla o kojima se brinu učenici, kao i mačku s njenih sedam mačića. Ono što se djecu posebice dojmilo radni su strojevi koje su danas također imali priliku uživo vidjeti, poput traktora, prikolice i ostalih priključaka. U Centru su nas počastili domaćim čipsom od jabuke i domaćim sokom od jabuka. Svako dijete nabralo je nekoliko jabuka u svoju torbu. Od tih jabuka mame će napraviti štrudle i kolače te poneki domaći sok. Preostale nabrane jabuke iskoristit ćemo u vrtiću u sklopu aktivnosti tijekom Dana jabuka - kažu tete iz vrtića Eden. Oduševljeni su i mališani i svi se nadaju kako će ovaj tip suradnje prerasti u tradiciju.

Naglasak je na praktičnom radu

– U oglednom vrtu škole učenici imaju priliku steći potrebna znanja i vještine u proizvodnji povrća i cvijeća, u školskom voćnjaku i šumarskom arboretumu uče o uzgoju voća te drvenastih vrsta bilja, u mehaničkoj radionici učenici, uz svoje nastavnike, servisiraju školsku mehanizaciju, u školskom praktikumu za pekarstvo nastaju ukusni pekarski proizvodi, a u praktikumu za cvjećarstvo kreativni cvjetni aranžmani - pojašnjava ravnateljica Zucić.

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci 2018. godine imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru poljoprivrede.

- Naša škola obrazuje učenike za potrebe poljoprivrede, šumarstva, prehrane i poljoprivredne mehanizacije. U okviru četverogodišnjih i trogodišnjih obrazovnih programa za zanimanja agrotehničar, poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, šumarski tehničar, mesar, pekar, cvjećar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, pomoćni pekar i pomoćni vrtlar učenici stječu sve potrebne kompetencije kojima uspješno konkuriraju na tržištu rada – podsjeća ravnateljica Ružica Zucić. Dodaje kako je poseban naglasak na vježbama koje učenici dobrim dijelom obavljaju u oglednom vrtu i na školskom dobru.

VINKOVCI - Vrtićarci iz Edena brali jabuke u voćnjaku Poljoprivredno šumarske školeLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U školi djeluje i Učenička zadruga Agro, u kojoj čenici radom u pet sekcija osmišljavaju različite proizvode, pronalaze tržište i prodaju proizvode zadruge.