VLADIMIR GRGURIĆ
8.10.2024., 08:44
ŠKOLSKI VINOGRAD

Vinski podrum orahovačke srednje škole: Prva mlada vina već su dala okuse, proizvest će 700 litara graševine, frankovke i rosea

ORAHOVICA

Učenici 2. i 3. razreda orahovačke srednje škole smjera voćar - vinogradar - vinar te 1. razreda vodoinstalatera, zajedno sa svojim strukovnim nastavnicima i voditeljima praktične nastave Danijelom Stojkovićem i Mirkom Kufnerom, obavili su sredinom rujna berbu grožđa u školskom vinogradu. Školski vinograd sastoji se od 400 čokota pretežno sorte graševina i nešto manje frankovke te nešto čokota stolnog grožđa. Profesori i njihovi učenici tijekom godine marljivo se i pažljivo brinu o školskom vinogradu, pomlađuju ga novim nasadima, pa je tako prošle godine posađen i mladi vinograd čuvene orahovačke sorte zeleni silvanac.

Profesori Kufner (desno) i Stojković u tijeku berbe

Profesori Kufner (desno) i Stojković u tijeku berbe

VLADIMIR GRGURIĆ

- Za potrebe izvođenja praktične nastave taj je vinograd više nego idealan kako bi učenici u malom naučili sve ono što ih očekuje u realnom životu vinogradara nakon završetka školovanja. Broj čokota i dobiveni urod grožđa svake godine zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge, koja dobiveno vino uspješno plasira na tržište – kaže profesor Mirko Kufner te dodaje kako su rezultati ovogodišnje berbe grožđa bili zadovoljavajući, kao i zdravstveno stanje grožđa i vremenske prilike tijekom vegetacije. Berba je bila odlična i ponovno ima kvalitetnog materijala za vrhunska vina.

Berba graožđa u vinogradu srednje škole

Berba graožđa u vinogradu srednje škole

VLADIMIR GRGURIĆ

- Urod grožđa bio je otprilike jednak prošlogodišnjem, dok je slador bio nešto viši zbog mnogo sunčanih dana te je iznosio za frankovku 18,65 % - 92,00 Oe, a za graševinu 16,70 % - 82,00 Oe. Ovogodišnji je plan u školskom podrumu proizvesti 400 litara graševine, 200 litara frankovke i 100 litara rosea od frankovke. Trenutačno smo u fazi praćenja vina, prva mlada vina već su dala okuse i radujemo se konačnom rezultatu. Maksimalno se trudimo napraviti što bolja vina, a da u tome uspijevamo govori i činjenica da struka godinama nagrađuje naša vina. Redovito organiziramo i natjecanje u ocjenjivanju vina u našoj školi, gdje se prijave gotovo svi orahovački vinari, i tu smo uvijek među nagrađenima. Rad u vinogradarstvu, podrumarstvu i vinarstvu puno znači našim učenicima koji u sklopu škole stječu veliko iskustvo i nakon izlaska iz nje imaju podlogu za otvaranje vlastitih proizvodnih obrta ili gospodarstva. Dosad već imamo takvih primjera i doista smo na ponosni na svoje učenike koji uspiju u tom poslu – zaključio je Kufner.