Udomiteljstvo je promovirano i u Županji, foto: Tim za udomiteljstvo VSŽ-a
Tim za udomiteljstvo VSŽ-a
8.10.2024., 07:17
NEDOSTAJE SMJEŠTAJNIH KAPACITETA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 110 udomitelja, potrebe su znatno veće

Nužno je raditi na kontinuiranoj promociji udomiteljstva kao izvaninstitucijskog oblika skrbi za djecu i za odrasle osobe

ŽUPANJA

I na području Vukovarsko-srijemske županije velika je potreba za udomiteljskim obiteljima jer nedostaje smještajnih kapaciteta kojima se omogućava izvaninstitucionalna skrb o djeci, ali i odraslim osobama kada se ne mogu brinuti o sebi i kada to ne mogu ostvariti u okviru vlastitih obitelji. Različitim promocijama udomiteljstva, podjelom promotivnih letaka, prezentacijom pozitivnih iskustava i izravnim razgovorima s udomiteljima Hrvatski zavod za socijalni rad Tim za udomiteljstvo VSŽ-a nastoji senzibilizirati javnost i pozvati građane da sudjeluju u tom humanom obliku skrbi o djeci i starijiima koji su u socijalnozaštitnoj potrebi.

Plemenit poziv

Cilj je podizanje svijesti o značenju i potrebi većeg broja udomiteljskih obitelji u zajednici. Nastoje ih informirati i pokazati kako mogu postati udomitelji i svoj životni prostor ponuditi onima koji nemaju odgovarajući krov nad glavom, kako živjeti s udomljenom djecom i odraslim osobama, i na koji će im način Tim za udomiteljstvo pružiti adekvatnu podršku. Ako se nakon promotivnih akcija u gradovima, ističe socijalna radnica Sara Radić, njihov broj poveća za bar jednog godišnje, to mnogo znači jer bitno je da broj udomiteljskih obitelji raste. Zadovoljno ističe da su nakon provedene akcije u Vukovaru dvije žene iskazale interes i prijavile se, i upravo takvi susreti i događaji ispunjavaju svrhu promocije plemenitog čina udomiteljstva, ali i motiviraju da se to i dalje neumorno čini. Potrebe za smještajem djece i odraslih velike su, posebice u žurnim situacijama, a smještajnih kapaciteta nema jer svi su popunjeni. Postojeći udomitelji postaju iscrpljeni i povećanje njihova broja rasteretilo bi sustav.

Plakat za udomiteljstvo

P

Ustupljeno

Mjesta nema ni u domovima, ni u udomiteljskim obiteljima, koje su najbolji oblik skrbi, jer korisnici su u obiteljskom okruženju, u kućanstvima gdje svakodnevno žive jedan uobičajen život. Uvijek je bolje da djeca koja su zbog nekog razloga privremeno ili trajno odvojena od svojih bioloških roditelja odrastaju u krugu obitelji nego u domu, što uvijek žele izbjeći. Udomiteljska obitelj znači im mjesto sigurnosti i stabilnosti, gdje imaju osjećaj pripadnosti i žive život dostojan djeteta.

Udruge udomitelja

Na području VSŽ-a ukupno je 110 udomiteljskih obitelji - za djecu, za odrasle, uključujući i srodničke udomiteljske obitelji, što brinu o osobama koje su s njima u krvnom srodstvu. U Županji je, napominju iz Tima za udomiteljstvo VSŽ-a, ukupno 27 udomiteljskih obitelji i cilj im je povećati ga, omogućiti dodatne smještajne kapacitete. I ondje je ovih dana organiziran promotivni štand “Postani udomitelj”, a akcije će, kažu, nastaviti. Vukovar i Vinkovci, napominje socijalna radnica, imaju udruge udomitelja, lakše im je organizirati se, brojniji su i mogu se izboriti za veća prava, sudjelovati u raznim aktivnostima, rade projekte, organiziraju izlete, odlaske na more s djecom...

- Kad su ljudi povezani, puno lakše funkcioniraju, tu su jedni za druge, druže se međusobno, bolje se organiziraju i puno im je lakše. Cilj je povećati broj udomiteljskih obitelji i potaknuti osnivanje udruge i u Županji, da se bolje povežu - zaključuje Sara Radić.

Zainteresirani građani trebaju se javiti Timu za udomiteljstvo koji pokreće obradu budućih udomitelja, od prikupljanja dokumentacije i potrebnih potvrda do edukacije i konačnog dobivanja dozvola. Udomitelj ostvaruje pravo na opskrbninu kojom se podmiruju potrebe korisnika, za dijete ona iznosi od 404 do 456 eura, a za odraslu osobu od 360 eura 400 eura.

Naknada za rad udomitelja za potrebnu skrb i uloženi trud u zbrinjavanju korisnika koji nisu srodnici iznosi 216 eura za dijete kod tradicionalnog udomljenja i 160 eura za odraslog korisnika.

Zahvalnica udomiteljici Janji Ivaštinovićfoto: Grad Županja
Grad Županja

ZAHVALNICA GRADA JANJI IVAŠTINOVIĆ

Smjestiti djecu u svoj dom, pružiti im zaštitu i osnaživati ih nakon teških životnih iskušenja, biti im oslonac i učiniti ih dijelom vlastitih obitelji mogu samo iznimne i plemenite osobe. Takva je i Janja Ivaštinović iz Županje, kojoj je uručena zahvalnica Grada za iznimnu plemenitost, empatičnost i predanost skrbništvu i udomiteljstvu. Ta požrtvovna majka troje djece udomiteljstvom se počela baviti prije desetak godina, kada je odlučila udomiti tri sestre u dobi od tri, šest i 11 godina koje su bile u vrlo teškom psihičkom i fizičkom stanju.