USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
7.10.2024., 08:00
U KONKURENCIJI 13 ORAČA

Zrinko Miličić je najorač u državi premetnjakom

Mladi poljoprivrednik iz Radikovaca dvostruki je državni prvak i šest puta najbolji u županiji

RADIKOVCI

Zrinko Miličić iz Radikovaca na jubilarnom, 20. Državnom natjecanju u oranju održanom krajem rujna na poljima u Kurilovcu pokraj Velike Gorice okitio se titulom prvaka države u oranju plugoma premetnjakom u konkurenciji 13 natjecatelja.

Natjecatelj je u oranju već godinama. Ovo mu je druga državna pobjeda, a ima i šest pobjeda na županijskim natjecanjima.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Natjecateljskim oranjem počeo se baviti prije osam godina.

- Prvi put sam se natjecao 2016. i pobijedio sam na natjecanju u Osječko-baranjskoj županiji, dok sam na državnom zauzeo 12. mjesto. Dosad sam šest puta bio najbolji orač u županiji i dva puta u državi. Rad na polju, iskustvo na natjecanjima i trening zaslužni su i za rezultat u Velikoj Gorici, iako su uvjeti natjecanja bili vrlo teški. Kiša je jako padala od jutra. Stvarao se sloj blata i vode u gornjem sloju koji je zadavao dosta problema i nama oračima, ali i sucima. Događalo se da su traktori propadali, vidjeli su se tragovi, no uspjeli smo izorati prema zadanim elementima - kaže 37-godišnji Zrinko, koji je pobijedio plugom marke Kverneland i traktorom Case Maxxum.

Obrađuje 200 ha

Zrinko je nositelj OPG-a i trenutačno s bratom obrađuje oko 200 hektara. “Bavimo se ratarstvom i uglavnom uzgajamo kukuruz, soju, pšenicu, pivarski ječam i bob. S tržištem nemamo problema i većinu naših poljoprivrednih proizvoda izvozimo”, govori Miličić.

Da bi se osvojila titula najboljega orača mora se paziti na mnogo toga, od tehnike, preciznosti do kvalitete oranja. Svaki je orač prema zadanim elementima morao izorati dodijeljenu mu parcelu, a njegov rad bodovao se prema nekoliko kriterija. U kategoriji pluga premetnjaka oranje je u takozvani klin i širina parcele je 16,24 metara. U propisanom vremenu - tri sata - orači moraju svladati 13 zahtjevnih elemenata koje ocjenjuju suci.

- Puno elemenata se gleda, a posebno se mora paziti na pravac. Nakon toga izgled, odnosno ravnomjernost svake brazde. Znači da nema razlike u širini i dubini. To su osnovni elementi, a ocjenjuje se još i otvaranje prve brazde, naor, čistoća brazde, pravac, razor te još neki elementi. Kod pluga premetnjaka je bitna spojna brazda. Ona nosi jako puno bodova i ona čak određuje kako će završiti natjecanje, odnosno oranje - objašnjava najbolji orač s plugom premetnjakom u Hrvatskoj.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zahvaljujući postignutom rezultatu, taj mladi poljoprivrednik iz Miholjštine ponovno će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, a njegovo 69. izdanje održat će se u rujnu sljedeće godine u okolici Praga, u Češkoj.

- Nemam posebnih očekivanja za Svjetsko prvenstvo. Konkurencija je zbilja velika. Imamo devet mjeseci za pripremu. Prvo ću se pripremati na njivama kod kuće, a onda će biti nekoliko treninga uz državnog trenera. Osim samog sudjelovanja na Svjetskom natjecanju, prilika je to i vidjeti drugu zemlju, kao i razmijeniti iskustva s poljoprivrednicima iz cijelog svijeta te se upoznati s najnovijim tehnologijama u poljoprivredi - kaže Zrinko Miličić.

Na Svjetskom prvenstvu orača u Irskoj 2022. godine Zrinko se plasirao na 16. mjesto.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA