TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEZMAJEVAC - OPG ŠANDOR JUHASPILEĆI PAPRIKAŠ S TRGANCIMALISTOPAD 2024.
IVICA GETTO
7.10.2024., 08:27
MJESEC BARANJSKE KUHINJE

Za 15 € jela su i spremali i kušali

Manifestacija je počela šaranom u rašljama i pilećim paprikašem s trgancima

ČEMINAC/ZMAJEVAC

Tijekom vikenda počela je treća manifestacija Mjesec baranjske kuhinje, koju kao zajednički projekt suorganiziraju neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje - Kopački rit i TZ Općine Draž), a trajat će do 26. listopada.

- Cilj je manifestacije povećanje konkurentnosti baranjskih destinacija kroz gastronomsku ponudu i sadržaje te prezentacija naših starih, tradicionalnih, starinskih i pomalo zaboravljenih jela, ali i nekih modernijih - kaže Senata Majić, direktorica TZ-a Općine Bilje - Kopački rit, naglašavajući kako je cijela priča osmišljena tako da oni koji se prijave, uz kotizaciju od 15 eura po danu, osobno sudjeluju u pripremi hrane i kroz vježbu nauče nešto novo. Tako je bilo i tijekom proteklog vikenda na OPG-u Stipino u Čemincu i OPG-u Juhas Šandor u Zmajevcu.

TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEZMAJEVAC - OPG ŠANDOR JUHASPILEĆI PAPRIKAŠ S TRGANCIMALISTOPAD 2024.
IVICA GETTO

Stipo Dumančić odlučio se za pripravu šarana u rašljama, za što je izradio i posebno postolje.

- Za dobrog šarana u rašljama potreban je, s leđa rasparan, šaran težine između dva i tri kilograma. Treba ga samo posoliti i ''znojiti'' ga na žaru približno dva sata. Po ukusu, pečenog šarana moguće je premazati različitim začinima, paprikom, češnjakom, uljem i slično - objasnio je Dumančić gostima iz različitih dijelova Lijepe Naše, koje je u ranim jutarnjim satima dočekao baranjski doručak, što je novina ovogodišnjeg Mjeseca baranjske kuhinje.

TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEČEMINAC - OPG STIPINOSTIPE DUMANČIĆ, ŠARAN U RAŠLJAMALISTOPAD 2024.
IVICA GETTO
TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEČEMINAC - OPG STIPINOSTIPE DUMANČIĆ, ŠARAN U RAŠLJAMALISTOPAD 2024.
IVICA GETTO

''Kuhinja'' je dan kasnije nastavljena u Zmajevcu, a domaćin, Šandor Juhas, pripremao je pileći paprikaš s trgancima. Drži da je upravo ova delicija pravo autohtono baranjsko jelo, tim više što je piletine uvijek bilo ''u izobilju''.

- Pile je bilo najlakše uzgojiti. Malo je bilo onih koji su klali june za gulaš. Pileći paprikaš kuhamo tako da zrelu kokoš od dva-tri kilograma režemo na sitne dijelove i u kotlić stavimo zajedno s izrezanim crvenim lukom. Kuhamo sat i pol, a kada zavri, u kotlić treba dodati baranjsku papriku i sol. Kasnije se dodaje rajčica ili vino. Par minuta prije završetka u paprikaš dodajemo trgance, koji se izrađuju tako da se na kilogram brašna umiješaju dva-tri jaja i malo vode - priča Juhas. Svoje je goste upoznao s tradicionalnom proizvodnjom vina, među kojima i onoga od kadarke - autohtone baranjske sorte koju su u kraj između Dunava, Drave i Mađarske donijele Osmanlije, a rijetko se gdje može naći.

TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEZMAJEVAC - OPG ŠANDOR JUHASPILEĆI PAPRIKAŠ S TRGANCIMALISTOPAD 2024.
IVICA GETTO
TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEZMAJEVAC - OPG ŠANDOR JUHASPILEĆI PAPRIKAŠ S TRGANCIMALISTOPAD 2024.
IVICA GETTO

Organizatori Mjeseca baranjska kuhinje nadaju se da će povratne informacije brojnih posjetitelja ove godine, kao i prijašnjih, biti pozitivne, što su potvrdili i zadovoljni sudionici. Mjesec baranjske kuhinje nastavlja se 13. listopada u Dida Mikinom dvoru u Duboševici. Tamo će na meniju biti gra' u zemljanom loncu, suva riba s krompama, makem rezanaca…

TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEČEMINAC - OPG STIPINOSTIPE DUMANČIĆ, ŠARAN U RAŠLJAMALISTOPAD 2024.POHANI KRUH
IVICA GETTO
TREĆI MJESEC BARANJSKE KUHINJEZMAJEVAC - OPG ŠANDOR JUHASPILEĆI PAPRIKAŠ S TRGANCIMALISTOPAD 2024.LANOGOŠICE
IVICA GETTO