Ministar Vili Beroš u požeškoj bolnici
Ustupljena fotografija
7.10.2024., 15:01
Ministar Beroš u Požegi

Pored požeške bolnice bit će i uzletno-sletna staza za hitnu medicinsku pomoć

Županijsku bolnicu Požega, u kojoj je rekonstruiran i opremljen Odjel za opću internu medicinu i endokrinologiju i Odjel za gastroenterologiju i nefrologiju danas je obišao ministar zdravstva Vili Beroš. Sredstva za ovu investiciju u vrijednosti gotovo 840.000 eura bez PDV-a osiguralo je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije, te iz decentraliziranih sredstava i sredstava požeške bolnice. Uz ministra Beroša, novouređene odjele obišli su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Ivan Vukoja, ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja županije te djelatnici požeške bolnice. Nakon obilaska novouređenih prostora održana je konferencija za novinare.

„Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva nastavljaju reformsko osnaživanje javnog zdravstvenog sustava kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, s pacijentom u središtu. Na svim ovim primjerima evidentno je da je reforma zdravstvenog sustava stvarna, utemeljena i provediva te da je zdravstvena politika ove vlade usmjerena na jačanje javnog zdravstvenog sustava. Pokazujemo da smo partnerski orijentirani prema lokalnoj zajednici i najvažnije, okrenuti prema potrebama pacijenata u svakom dijelu Hrvatske. Jer, Zdravlje je prvo!“ – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Vili Beroš u požeškoj bolnici
Ustupljena fotografija

U razdoblju od 2016. godine do danas, u Opću županijsku bolnicu Požega uloženo je 3,9 milijuna eura iz državnog proračuna, iz decentraliziranih sredstava 10,9 milijuna eura te je ove godine u planu još 1,3 milijuna eura iz državnog proračuna. Od toga, najznačajnija ulaganja su MR uređaj u iznosu 1,34 milijuna eura, CT uređaj u iznosu 651.000 eura te preostala nova oprema u vrijednosti 3,4 milijuna eura, izjavio je ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr.sc. Ivan Vukoja.

Ministar Vili Beroš u požeškoj bolnici
Ustupljena fotografija

„Grad Požega nastoji kroz svoje programe pomagati i stipendiranje studenata medicine jer nedostatak liječnika vidimo kao jedan od potencijalnih problema. Isto tako, spremni smo sudjelovati i u drugim načinima privlačenja mladih liječnika ovdje u naš grad, spremni smo dati i besplatna gradilišta s kompletnom komunalnom infrastrukturom, kako bi mladi ljudi ovdje gradili svoj dom i ovdje ostali živjeti i raditi.“, rekao je gradonačelnik Glavić, podsjećajući na nedavno realizirani projekt nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu. O predstojećim projektima na području zdravstva govorila je županica Antonija Jozić, posebno o nabavci uređaja magnetske rezonance u Pakracu i CT uređaja u Požegi. „Pred nama su i novi veliki projekti, to je izgradnja novog Doma zdravlja u Lipiku, za što ćemo uskoro pokrenuti postupak javne nabave. Zatim, izgradnja Centara za palijativnu skrb Požeško-slavonske županije u sklopu Doma zdravlja, priprema projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu u Pakracu. U budućnosti ovdje pored požeške bolnice bit će i uzletno-sletna staza za hitnu medicinsku pomoć, odnosno helikoptersku službu. To su veliki koraci koje sigurno ne možemo sami, stoga hvala na svemu što ste učinili za pacijente s područja naše županije, ali i sve one koji se dolaze liječiti u Požeško-slavonsku županiju.“ – rekla je županica Antonija Jozić.