Dobitnice nagrade Medijski Sokrat za predškolski odgoj, Blaženka Crvenković i Sara Papak iz Dječjeg vrtića Crvenkapica iz Iloka

Blaženka Crvenković i Sara Papak

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
7.10.2024., 06:30
BLAŽENKA CRVENKOVIĆ I SARA PAPAK

Medijski Sokrat za rad s djecom u vrtiću

O medijskoj su pismenosti dobitnice Medijskog Sokrata s djecom u Iloku radile prije nego što se nagrada dodjeljivala

ILOK

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu prošloga je tjedna dodijelilo nagrade "Medijski Sokrat" odgojno-obrazovnim djelatnicima za poticanje medijske pismenosti u vrtićima i školama.

Dobitnice nagrade za predškolski odgoj su Blaženka Crvenković i Sara Papak iz Dječjeg vrtića Crvenkapica iz Iloka, koje su u razgovoru za Glas Slavonije istaknule kako ih nagrada jest iznenadila, ali ne i šokirala, jer su svjesne koliko su vezano za tu temu kvalitetno radile s mališanima.

Blaženka Crvenković u struci radi 38 godina, što znači da je posao u vrtiću započela poprilično prije velikoga tehnološkog napretka, koji je i u rad vrtića unio značajne promjene.

- Aktivnosti na temu medijske pismenosti u našoj smo skupini počele prije tri godine, odnosno prije nego što se ova nagrada dodjeljivala. Posve slučajno pronašle smo u medijima kako se održavaju dani medijske pismenosti, zainteresirale se i pomislile da, ako se to radi i u vrtićima, postoje ciljevi i zadaće. Krenule smo u istraživanje, prvo naše osobno, a potom i s djecom i roditeljima, koje nikada ne izostavljamo iz svega što se radi - rekla je Crvenković.

OSNOVA JE KVALITETAN RAD S DJECOM

Nagrađene su odgojiteljice navele kako se mnogo toga promijenilo u vrijeme korone, kada su neposredni kontakti s ljudima bili ograničeni.

- Ne smatram se ekspertom u novim tehnologijama, ali držim kako sam naučila dovoljno i za rad s djecom i za kontakt s roditeljima. Mogao bi se posao možda raditi i bez toga, ali to ne bi bilo suvremeno. U konačnici, kvalitetan rad je kvalitetan u svakom vremenu, međutim, treba se prilagoditi onomu što suvremeni način života nosi - poručila je Crvenković.

Na internetskog stranici pronašle su pregršt kvalitetnog materijala o toj temi, odabrale ono što je namijenjeno vrtićima i rad bazirale na materijalima koji će im poslužiti u neposrednom radu s djecom.

- Tada smo bili u starijoj jasličkoj skupini, odnosno radile s djecom u 3. i 4. godini života. Našle smo način kako teme obraditi na djeci prihvatljiv način, ponajprije preko kratkog videa, a potom i slikovnice o medijima - pojasnila je i dodala kako su internet i tehnologije u živote ljudi donijeli velike promjene, no najvažnije je koristiti ih na pravi način i ići ukorak s vremenom.

Njezina kolegica Sara Papak ocijenila je kako im je, neovisno o tomu hoće li dobiti nagradu, bilo bitno sudjelovati kako bi se vidio njihov rad i trud.

- Nagrada nas je iznenadila iako smo i prije bile svjesne da smo odradile dobar posao vezano uz temu medijske pismenosti u radu s djecom. Kako se na početku radilo o starijoj jasličkoj skupini, jasno je da su u pitanju mala djeca, no petominutni film ih je već u startu zainteresirao i zadržao im pažnju, a kasnije se cijela priča razvijala u pravom smjeru - rekla je Papak, iza koje su četiri godine radnoga staža u toj struci.

Sara Papak

odgojiteljica

Petominutni je film već u startu zainteresirao djecu u starijoj jasličkoj skupini i zadržao im pažnju, a kasnije se bez problema cijela priča o medijskoj pismenosti razvijala u pravom smjeru

Na upit zašto se odlučila za posao odgojiteljice odgovorila je kako je riječ o pozivu temeljenom na ljubavi.

- Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da djeca nešto prihvate i usvoje, kada ih nešto veseli, kada nešto zajedno postignemo i na neki način zajedno odrastamo. U ovoj se ulozi definitivno vidim do mirovine - poručila je mlada iločka odgojiteljica.