Kuća kupljena za potrebe proširenja vtića Cvrčak, vrijedna 30.000 eura

Kuća kupljena za potrebe proširenja vtića Cvrčak, vrijedna 30.000 eura

Ivica Getto
7.10.2024., 17:30
DOVOLJNO MJESTA ZA MALIŠANE

Kupljena je čestica, ide dogradnja belomanastirskog Dječjeg vrtića Cvrčak

Planiran je dodatni prostor za vrtićku i jasličku skupinu, dvorana, dvije uredske prostorije, sanitarije i garderoba,

BELI MANASTIR

Već određeno vrijeme u belomanastirskom Dječjem vrtiću Cvrčak i gradskoj upravi razmišljaju o proširenju vrtićkih kapaciteta, ponajprije za jasličku skupinu.

Dio problema vezan za vrtićke kapacitete u proteklih je nekoliko godina riješen izgradnjom dvaju novih dječjih vrtića - u Šećerani i Branjinom Vrhu, ali za smještaj u jaslicama još uvijek se traži mjesto više. No, čini se, tim će problemima ubrzo doći kraj. Grad je, naime, za 30.000 eura otkupio obiteljsku kuću na čestici koja se nastavlja na vrtićku, a na njoj će biti izgrađeno/nadograđeno približno 450 četvornih metara novog prostora.

 

- Sukladno s prijedlozima i dogovorima, odlučili smo otkupiti česticu pokraj vrtića. Time su stečeni preduvjeti za dogradnju postojeće zgrade vrtića. Iako je obiteljska kuća na spomenutoj čestici u lošem stanju, s obzirom na lokaciju i činjenicu da se kupljena čestica naslanja na još jednu našu, mislim da je cijena povoljna. Što se dogradnje vrtića tiče, napravljeno je idejno rješenje i troškovnik, a projekt je prijavljen na natječaj. Poziv je trenutačno povučen jer se radi njegova dopuna, ali očekujemo novi. Ukupna investicija procijenjena je na 960.500 eura. Prvobitni natječaj predviđao je sufinanciranje u iznosu od 350.000 eura - objašnjava gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, dodajući kako će projekt sigurno biti ponovno nominiran jer si Grad financiranje gotovo milijunskog iznosa ne može dopustiti. Idejnim arhitektonskim rješenjem, naime, definirana je dogradnja postojeće zgrade, kao i pripajanje dviju čestica s istočne strane.

DOSAD ULOŽENA ZNATNA SREDSTVA

Proteklih godina u vrtić je iz raznih fondova te županijskog i gradskog proračuna uložen popriličan novac. Izdvajamo samo neka ulaganja: postavljeni su fiksni moduli i zaštitne podloge za vanjsko igralište, uloženo je u izgradnju fotonaponske elektrane, različitu opremu, saniranje pješačke staze u zoni vrtića i brojne druge investicije, a sve u svrhu poticanja demografske obnove jedinog baranjskog grada. Pri svemu ne treba zaboraviti ni na Intervencijski plan, čiji su sastavni dijelovi bili upravo moderni vrtići u prigradskim naseljima.

- Projektom će se dograditi prostor za dvije dječje skupine, vrtićku i jasličku, dvorana za rekreaciju djece, koja će imati mogućnost podjele u dvije manje, te dvije uredske prostorije. Planirane su još sanitarije i garderoba, a dječji boravci imat će izravne natkrivene izlaze u vanjski prostor. Postojeći vrtić u ovom trenutku ima šest skupina djece, od čega četiri vrtićke i dvije jasličke. Površina postojeće katastarske čestice iznosi 2656 četvornih metara, a novoformirana će imati 4631 - kažu u resornom gradskom odjelu. Rob podsjeća i na nedostatak odgojitelja, a taj će problem pokušati riješiti povećanjem plaća, čime se planira zadržavanje postojećih odnosno privlačenje novih djelatnika. Također, dodaje, spajanjem čestica nastojat će riješiti mjesta za parkiranje, posebice ona za djelatnike.

Potrebu za proširenjem kapaciteta jasličke skupine potvrđuje i ravnateljica vrtića, Ivana Radmanić.

Ivana Radmanić, ravnateljica dječjeg vrtića Cvrčak

Ivana Radmanić, ravnateljica dječjeg vrtića Cvrčak

Ivica Getto

- Nema sumnje da nam je potrebno povećanje kapaciteta. Samo ove pedagoške godine bez smještaja u jasličkoj skupini ostalo je šestero djece koja ispunjavaju sve potrebne uvjete - kaže, podsjećajući još na ne tako mala ulaganja u vrtić tijekom proteklih godina.