prilog vpžlistopad 2024.
KRISTIJAN TOPLAK
Navodnjavanje je presudno

Raste zanimanje: Koristi se 60 posto natapanih površina

U doba klimatskih promjena za opstanak i razvoj poljoprivrede navodnjavanje nema alternativu

Svakome tko se u budućnosti bude želio ozbiljno baviti poljoprivredom navodnjavanje će nuditi sigurnost, ali značiti i opstanak u vrijeme drastičnih klimatskih promjena. Virovitičko-podravska županija prednosti navodnjavanja prepoznala je među prvim hrvatskim županijama. Danas na njezinu području postoje četiri otvorena sustava navodnjavanja: Kapinci – Vaška I. i II. faza, Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac, s približno 2760 hektara natapanih površina. Broj korisnika na tom je području znatno porastao - koristi se 60 posto površina koja su pod sustavima navodnjavanja.

- Priroda i klimatske promjene uče nas da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Zato stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima imamo sve više korisnika, doprinose većim prinosima naših poljoprivrednika, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području kada se radi o godini s manje padalina, ali i poljoprivrednicima omogućuju kvalitetan kontinuitet stabilnih prinosa u godinama kada ima dosta padalina. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutačne tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat će budućim naraštajima – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija tu ne staje, jer joj je cilj imati gotovo 10.000 hektara navodnjavanih površina. Tako je za sustav navodnjavanja Lukač (450 hektara) ishođena građevinska dozvola. Istodobno, za sustav navodnjavanja Đolta II. faza na 240 hektara planirano je ishođenje građevinske dozvole do kraja ove godine. Tu su još tri sustava navodnjavanja koji se planiraju izgraditi tijekom sljedećih desetak godina: Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac, koji će se prostirati na gotovo 7000 hektara.

Kada se sve zbroji, na području županije bit će oko 10.000 hektara natapanih površina i zasigurno će tada Virovitičko-podravska županija biti hrvatski lider po navodnjavanim površinama.