PETAR ŽARKOVIĆ
5.10.2024., 06:30
ŽUPNA CRKVA SV. PETRA APOSTOLA

Zvonik u obnovi nakon 73 godine, na lukovicu bakar

U starim gredama otkriveni su geleri njemačkih granata iz 1945. godine

ČAĐAVICA

Odlukom o dodjeli financijskih sredstava za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, koju je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek donijela 29. veljače ove godine nakon provedenog javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi RH, odobreno je sufinanciranje 577 programa ukupne vrijednosti 21.661.329 eura. Tom odlukom za konstrukcijsku i građevinsku sanaciju župne crkve u Župi sv. Petra Apostola u Čađavici odobreno je 150.000 eura.

Ta gotička crkva najstarija je crkva ovog dijela Slavonije i dragocjeni je spomenik kulture, a prvi put spominje se u popisu crkvenih objekata Zagrebačke nadbiskupije 1334. godine kao "ecclesia sancti Martini de Zagoch". Pretpostavlja se da je ta kapelica sv. Martina bila crkva u Čađavici, jer se i mjesto, tada u Vaščanskom dekanatu, zvalo Zagocha. Pišući svojevremeno o povijesti svoje župe, vlč. Valentin Halić navodi kako je najvjerojatnije crkva u tursko doba prepuštena zubu vremena i pretrpjela teška oštećenja, a obnova i dogradnja započela je nakon odlaska turskih osvajača. Godine 1684. u Čađavici je ustanovljena samostalna Župa sv. Petra apostola, a 1759. započela je obnova crkve u baroknom stilu. Ta je obnova trajala do 1778. godine, kada je dozidan zvonik i izgrađen župni stan, a crkveni toranj dozidan je 1851. godine. Nijemci su s nekoliko topovskih granata 6. siječnja 1945. pogodili toranj i krov crkve, a nastala oštećenja popravljena su 1951. godine zalaganjem vjernika i svećenika Ivana Mihalića i Bože Vukoje. Godine 1980. obnovljeno je krovište i postavljen je novi gromobran, 1983. na toranj je postavljen novi križ, a krovište crkve ponovno je obnovljeno prvih godina ovoga stoljeća.

STJEPAN VUK

Sjeverni dio slatinskoga područja, kome pripada i Čađavica, 13. srpnja 2023. u predvečernjim satima zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i krupnim ledom. Tada je ponovno na župnoj crkvi u Čađavici oštećeno krovište, a srušen je i križ na zvonku.

– Više od 150 crjepova bačeno je s krova, neki su pomaknuti, oštećena je konstrukcija zvonika s jabukom i križem, pa smo tada morali sanirati ta oštećenja. Donje nosive grede lukovice zvonika i prije toga nevremena desetljećima su nakišnjavale, ali upravo je to nevrijeme pokrenulo i sadašnju rekonstrukciju i obnovu gornjeg dijela, kape ili lukovice zvonika, u dogovoru s Požeškom biskupijom i Općinom Čađavica – rekao nam je župnik, vlč. Stjepan Vuk.

ČAĐAVICA, Skidanje lukovice crkvenog zvonika radi obnove, 01.10.2024., snimio Stjepan Vuk

ČAĐAVICA, Skidanje lukovice crkvenog zvonika radi obnove, 01.10.2024., snimio Stjepan Vuk

STJEPAN VUK

Ove godine cijela dotrajala konstrukcija zvonika bit će obnovljena. Zato je lukovica zvonika skinuta i radnici tvrtke Krovopokrivač Lukač iz Virovitice vlasnika Zlatka Lukača rade na njezinoj obnovi. Majstori koji obavljaju taj posao prilikom zamjene starih greda otkrili su u njima gelere granata iz 1945. godine, dokaz što je sve taj toranj proživio. Projektom je predviđeno da lukovica bude obložena kvalitetnim titan-cink limom, ali je u dogovoru s projektantom, konzervatorom i izvođačem radova dogovorena bakrena obloga. Ona je nešto skuplja, ali troškovi će biti pokriveni zahvaljujući dodatnim sredstvima Općine Čađavica i prilozima vjernika. Sredinom studenoga “pomlađeni” zvonik župne crkve u Čađavici zasjat će novim sjajem.

ŽELJKO FELBAR