U Vinkovcima je po 15. put obilježen Dan ružičaste vrpce.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
5.10.2024., 14:26
GLAVNA MALIGNA BOLEST

U Vinkovcima po 18. put obilježen Dan ružičaste vrpce

U parku na Trgu bana Šokčevića u središtu Vinkovaca, obilježen je Dan ružičaste vrpce gdje je o borbi svoje majke oboljele od raka dojke, najčešćem uzroku smrtnosti u žena, govorila i Tena Miljković koja je je o tome pisala u svom diplomskom radu, a danas je sa svojim učenicima vinkovačke Zdravstvene i veterinarske škole dr Andrije Štampara nazočila obilježavanje Dana ružičaste vrpce, javnozdravstvene akcije posvećene prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke što se u Vinkovcima provodi po 18. put.

-Mislim da je u ovakvim slučajevima najvažnije zadržati pozitivan stav, ne predati se negativnim mislima i držati se zdravstvenih preporuka, a ne preporuka s Interneta. Uz uključenost i podršku obitelji, bolest se može izgurati. Kada je riječ o liječenju, savjetujem samopreglede za osobe mlađe životne dobi, od 20. godine, a starijim ženama mamografiju i ultrazvuk jer rak dojke može biti izlječiv ako se otkrije na vrijeme – savjetuje Tena Miljković.

U Vinkovcima je po 15. put obilježen Dan ružičaste vrpce.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira Liga protiv raka Vinkovci, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Patronažnom službom Doma zdravlja Vinkovci, Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci i Zdravstvenom i veterinarskom školom dr. Andrije Štampara.

-Nažalost, ne znamo koji je uzrok bolesti, ali znamo koji su rizični čimbenici. Na većinu ne možemo djelovati, ali možemo na ono što nam je primarni cilj, a to je što ranije otkriti bolest i na taj način značajno povećati mogućnost izlječenja. Rak dojke se u preko 95 posto slučajeva može izliječiti ako se otkrije u najranijem stadiju -, pojašnjava ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, dr Kata Krešić dodajući kako u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2900 žena, a umre ih oko 700. U našoj županiji godišnje oboli u prosjeku 100 žena, a umre ih između 30 i 40. Incidencija raka dojke je u porastu, što je logično jer se produljuje životni vijek, no brže se liječi i ranije otkriva što dovodi do pada smrtnosti.

-Između 10 i 20 posto karcinoma vežemo uz genetiku, a od ostalih rizičnih čimbenika su kasnija menopauza, rađanje poslije 30. godine života te neke životne navike poput pušenja, alkohola ili nedovoljnog kretanja – upozorava dr Kata Krešić i napominje kako se rak dojke najčešće pojavljuje kod žena starijih od 50 godina.

U Vinkovcima je po 15. put obilježen Dan ružičaste vrpce.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Uz podjelu ružičastih vrpci – simbola ove akcije i promotivnih materijala za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, na kraju akcije su u znak podrške ženama u borbi protiv ove opake bolesti pušteni u zrak ružičasti baloni.

Dan ružičaste vrpce samo je jedan od 365 dana u godini kada je potrebno poslati poruku svjesnosti o pojavnosti raka dojke koji je na prvom mjestu kada je riječ o oboljevanju od malignih bolesti kod žena, podsjećaju organizatori i dodaju kako je to prilika i za podsjetiti da postoje metode i načini kako se boriti protiv bolesti i kako smanjiti njezinu smrtnost.

U Vinkovcima je po 15. put obilježen Dan ružičaste vrpce.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Sudionike je popzdravio i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca, Josip Romić rekavši kako moramo podržavati ovakve akcije jer zdravlje je nešto najvrijednije i najvažnije što imamo.

-Preventivnim akcijama i preventivnim zdravstvenim pregledima na vrijeme možemo uočiti određene bolesti, a što ih ranije uočimo veće su vjerojatnosti i bolji izgledi za izlječenje. Nažalost, u posljednje vrijeme smo svjedoci kako je rak dojke sveprisutan i sve više proširen, stoga je jako bitno da kroz ovakve edukativne i preventivne aktivnosti proširimo svijest koliko je ta bolest opasna, podmukla i koliko razara obitelji i naše prijatelji – rekao je Josip Romić.

U Vinkovcima je po 15. put obilježen Dan ružičaste vrpce.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA