VINKOVCI - Povodom Dana ustanove, Mala Terezija predstavila novu teraoiju neurofeedbackLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
5.10.2024., 06:15
Centar za rehabilitaciju

Neurofeedback - nova terapija u “Maloj Tereziji”

Koriste je za djecu s kognitivnim poteškoćama, ADHD-om i poremećajem iz autističkog spektra

VINKOVCI

Vinkovački Centar za rehabilitaciju "Mala Terezija" obilježava Dan ustanove - prvi je dio obilježavanja posvećen korisnicima psihosocijalne i radno-razvojne podrške, a drugi dio korisnicima usluge smještaja i boravka i tom je prigodom predstavljena nova terapija.

Naime, unaprjeđujući svoj rad, Centar je ove godine uveo novu terapijsku metodu, neurofeedback, a Dan ustanove bio je prilika za njezinu širu promociju. O čemu je riječ demonstrirale su Elvira Rukavina, viša radna terapeutkinja, i Ružica Galušić, dipl. defektologinja, sa svojim malim korisnicama Sarom (7) i Marijom (6), koje su došle iz Andrijaševaca u pratnji mame Sanje Palijan.

VINKOVCI - Povodom Dana ustanove, Mala Terezija predstavila novu teraoiju neurofeedbackLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Neurofeedback neinvazivna je terapijska metoda, a cilj je omogućavanje zdravog funkcioniranja mozga. Izvodi se tako da se mjere moždani valovi nakon čega se mozgu daje povratni signal u vizualnom ili auditivnom obliku kojim se nastoji postići mjerenje obrasca moždanih valova kako bi se u konačnici promijenilo ponašanje, pojašnjavaju u "Maloj Tereziji".

- Ova metoda koristi se najčešće kao dodatna ili alternativna terapija za određene moždane disfunkcije, može se koristiti i kod djece i kod odraslih. Kod nas to su najčešće djeca s kognitivnim teškoćama, djeca s ADHD-om i djeca s poremećajem iz autističkog spektra - objašnjava Ružica Galušić, a zadovoljna je i Sanja Palijan, majka dviju djevojčica korisnica usluga "Male Terezije".

- Sara i Marija u "Malu Tereziju" dolaze malo više od tri godine i jako smo zadovoljni. One imaju poteškoće s govorom i ovdje su dosta napredovale. Rade s logopedom i defektologom, a sada su počele koristiti i ovu novu terapijsku metodu i vjerujem da će im to isto pomoći – rekla je Sanja Palijan.

Mađioničarski show, stari sportovi

Uz obilazak kabineta s roditeljima i korisnicima te demonstraciju rada stručnih djelatnika s korisnicima usluga, priređen je i mađioničarski show “Vesela luckasta zabava” mađioničara Mate Lukačevića.

Drugi je dan već tradicionalno rezerviran za sportske aktivnosti, olimpijadu starih sportova u kojoj sudjeluju korisnici smještaja i boravka uz podršku stručnih radnika Centra, a nakon službenog dijela natjecanja slijedi zabavni dio uz glazbu i druženje u kojemu mali korisnici Centra posebno uživaju.

Trenutačno je u programu 13 korisnika, a do kraja godine predviđeno je taj broj povećati na 35.

- Naša ustanova skrbi o djeci s poremećajima i poteškoćama u razvoju i za odrasle osobe s mentalnim poteškoćama. Imamo smještaj, boravak, razvojnu podršku, psihosocijalnu podršku i stručnu procjenu. Mi se trudimo iz godine u godinu omogućiti nešto novo našim korisnicima. Prošle godine to je bila radionica za roditelje "Rastimo zajedno +", a ove godine, također u suradnji s UNICEF-om, kroz program Jačanje kapaciteta pružatelja socijalnih usluga za djecu s razvojnim poteškoćama imali smo projekt kroz koji smo educirali dva stručnjaka za rad neurofeedback metodom – ističe ravnateljica Marija Lukenda. Dodaje kako u ovom trenutku "Mala Terezija" ima 67 korisnika smještaja, 15 korisnika boravka, 68 korisnika psihosocijalne podrške i 28 korisnika rane razvojne podrške.