Početna konferencija projekta izrade županijskog socijalnog plana Vukovarsko-srijemske županije održana u Vukovaru
VSŽ
4.10.2024., 17:25
IZRADA SOCIJALNOG PLANA

Razvoj prioriteta pomoću statistike

Plan je vrijedan gotovo 43 tisuće eura, cilj je smanjenje utvrđenih socijalnih rizika u VSŽ-u

VUKOVAR

U Vukovaru je održana početna konferencija projekta izrade županijskog socijalnog plana Vukovarsko-srijemske županije.

Kako je pojasnio Mario Adamović, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Županija je u lipnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i HZZ-om potpisala ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za izradu ovoga plana za trogodišnje razdoblje, ukupne vrijednosti gotovo 43 tisuće eura.

- Dobit ćemo temeljni strateški dokument za razvoj i unaprjeđenje socijalnih usluga, odnosno za jačanje kapaciteta svih pružatelja socijalnih usluga u svrhu zaštite i promicanja prava onih kojima su socijalne usluge nužne. Važno je da dokument bude izrađen na visokokvalitetnoj razini do kraja godine i potom predložen Županijskoj skupštini na usvajanje - izjavio je Adamović.

MREŽA USLUGA

Darija Nikolić, predsjednica Savjeta za socijalnu skrb VSŽ-a, navela je kako će izradom ovog strateškog dokumenta Županija dobiti prikaz trenutačnog stanja usluga, identificirati potrebe za kvalitetan razvoj mreže socijalnih usluga kako bi se one ravnomjerno razvijale, smanjila socijalna nejednakost i prevenirala isključenost.

Prema njegovim riječima, VSŽ ima nedostatak organiziranog stanovanja i smještaja, posebno za stariju populaciju.

- Županija je osnivač triju domova za starije i nemoćne osobe, kapaciteti su maksimalno popunjeni, liste čekanja su duge i nadam se kako ćemo ovim planom stvoriti podlogu za dodatne kapacitete - rekao je.

Početna konferencija projekta izrade županijskog socijalnog plana Vukovarsko-srijemske županije održana u Vukovaru
VSŽ

Dragana Knezić, vanjska suradnica u projektu izrade Socijalnog plana, navela je kako se takvi planovi od ove godine izrađuju prema jedinstvenoj metodologiji koju je propisalo Ministarstvo.

- Ona uvodi novu paradigmu u socijalno planiranje. Usluge se planiraju prema potrebama projiciranim na temelju statističkih pokazatelja. Prikupljaju se podaci o trenutačnoj pokrivenosti građana VSŽ-a socijalnim uslugama kako bi se utvrdilo koje su potrebe najmanje zadovoljene, pa će Socijalno vijeće donijeti strateški dokument i precizirati prioritete - naglasila je i dodala kako je krajnji cilj smanjiti utvrđene socijalne rizike.