PETAR ŽARKOVIĆ
4.10.2024., 17:17
UDRUGA HVIDR-a SLATINA

Branitelji - trauma i mentalno zdravlje

SLATINA

Interaktivnim predavanjem pod nazivom "Ratna trauma i mentalno zdravlje branitelja", koje je u Posjetiteljskom centru Sequoia Slatina održao voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u ZJZ-u "Sveti Rok" VPŽ-a psiholog Siniša Brlas, započela je realizacija projekta "Psihosocijalna prilagodba i prevencija rizičnih ponašanja hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata u Slatini".

Riječ je o projektu Udruge HVIDR-a Slatina koji financijski podupire Ministarstvo hrvatskih branitelja, a koji će nizom različitih aktivnosti pomagati braniteljima i članovima njihovih obitelji u osobnom osnaživanju i prilagodbi na posljedice ratne traume.

Nazočne branitelje pozdravili su predsjednik Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić te pokretač i organizator projekta predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, koji je zahvalio svim braniteljima na dolasku, a posebno prof. Brlasu na predavanju.

– Jedna od projektnih aktivnosti je psihoedukacija hrvatskih branitelja iz područja ratne traume i njihova mentalnog zdravlja, provedena i prigodno jer se približavamo obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. listopada – rekao je prof. Brlas, koji je u svom izlaganju pojasnio pojmove mentalnog zdravlja, stresa i njegove pojave i utjecaja na mentalno zdravlje, posttraumatskog stresnog poremećaja koji je posljedica ratne traume, a koji je česta pojava u braniteljskoj populaciji te oblike učinkovitog nošenja sa stresnim situacijama.

Siniša Brlas i Nenad Križić

Siniša Brlas i Nenad Križić

PETAR ŽARKOVIĆ

Prof. Brlas istaknuo je da mnogi branitelji trpe posljedice posttraumatskog stresnog poremećaja s kojim se teško nose, poneki su razvili i različite tegobe i bolesti poput alkoholizma, ovisnosti o drogama i sličnih, pa je svako nastojanje da im se pomogne u psihosocijalnoj prilagodbi na životne okolnosti jako važno za njih same, ali i za članove njihovih obitelji.

Na izlaganju prof. Brlasa bili su brojni hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, i svi su dobili knjižicu džepnog formata, vodič za samopomoć i bolju skrb o mentalnom zdravlju branitelja i članova njihovih obitelji pod nazivom "Ratna trauma i mentalno zdravlje branitelja" autora Siniše Brlasa i Nenada Križića, koju je objavila Udruga HVIDR-a Slatina kao jednu od projektnih aktivnosti.

PETAR ŽARKOVIĆ

Nenad Križić najavio je nastavak provedbe projekta, suradnju s dr. Petrom Nedićem na rješavanju kardiovaskularne problematike hrvatskih branitelja i sljedeću javnu tribinu o ratnoj traumi i mentalnom zdravlju brtanitelja u Novoj Bukovici 10. listopada.