Nexe, Dilj Našice, zamjena automatike robotiziranim postrojenjem, cigla, opeka, listopad 2024.

Dilj Našice

NEXE
3.10.2024., 18:02
projekt od 5,12 milijuna eura

U Dilju nove elektrane: Nexe Grupa nastavlja put prema postizanju klimatske neutralnosti

NAŠICE/VINKOVCI

Iz Nexe Grupe izvijestili su o završetku projekta smanjenja energetske potrošnje i emisije štetnih plinova u dva ključna proizvodna pogona – u Našicama i Vinkovcima, koji su u sastavu njihove tvrtke Dilj.

U pogonu za proizvodnju cigle u Našicama izgrađena je sunčana elektrana snage 0,99 MW, a istovremeno su zamijenjeni stari vagoni tunelske peći, čime je smanjena potrošnja toplinske energije. Uveden je i robotizirani sustav za pretovar i istovar, modernizirana je rasvjeta te su zamijenjeni stari kompresori zraka energetski učinkovitijim modelima. Slično je i u pogonu za proizvodnju crijepa u Vinkovcima - izgrađena je sunčana elektrana snage 1,32 MW, a zamjena prečistača gline kolnim mlinom donijela je značajne uštede energije i povećala kvalitetu prerade sirovina. Uz to, modernizirani su sustavi vakuumskih pumpi, rasvjeta i kompresori zraka, a oba pogona sada su opremljena centralnim sustavom za nadzor toka električne energije.

Nexe, Dilj Vinkovci, fotonaponska elekstrana, listopad 2024.

Dilj Vinkovci

NEXE

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 5,12 milijuna eura, od čega je preko Modernizacijskog fonda EU-a nepovratno dobiveno 2,14 milijuna eur. NEXE time nastavlja put prema postizanju svoje klimatske neutralnosti.