Radovi na vrtiću u završnoj su faziFoto: Općina Vrbanja

Radovi na vrtiću u završnoj su fazi

Općina Vrbanja
REPREZENTATIVAN OBJEKT USKORO POČINJE RAD

Prva će generacija djece od 2025. popuniti vrtić u Vrbanji

Kapacitet je 72 polaznika, imat će i jasličku skupinu, interes roditelja velik je

VRBANJA

Kada početkom siječnja novosagrađeni Dječji vrtić "Čudesna šuma" u Vrbanji otvori vrata, bit će to povijesni dan za Općinu Vrbanja i velik iskorak za njezine najmlađe stanovnike. Izgradnja vrtića ostvarenje je dugogodišnjih želja i težnji roditelja s tog područja da se i u sredini u kojoj žive osigura dostupnost kvalitetnih odgojno-obrazovnih usluga i omogući dnevni smještaj i edukacija mališana. A sudeći prema iskazanom interesu roditelja za pohađanje vrtića, njegov će kapacitet od 72 djece, uključujući i jasličku skupinu, odmah biti popunjen prvom generacijom polaznika.

Stigle 72 prijave

Načelnik Vrbanje Velimir Redl, ožujak 2019.snimila Marija Lešić Omerović

Načelnik Vrbanje Velimir Redl

Marija Lešić Omerović

Ukupna je vrijednost projekta izgradnje i opremanja 1,6 milijuna eura, a sufinanciran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Riječ je o modernom, energetski samoodrživom objektu, koji se prostire na 600 kvadrata, uz solare i dizalice topline. Sagrađen je prema najvišim energetskim standardima, a imat će minimalne režijske troškove i besplatnu e-punionicu. "Čudesna šuma" funkcionirat će kao područni objekt Dječjeg vrtića "Pupoljak" Otok. Radi racionalizacije troškova imat će zajedničkog ravnatelja, voditelja računovodstva, tajnika i stručne suradnike. Od 1. do 27. rujna roditelji su bili pozvani popuniti obrazac zainteresiranosti za pohađanje dječjeg vrtića u Vrbanji za pedagošku godinu 2024./2025. i dostaviti ga u Općinu. "Odaziv roditelja bio je jako dobar i baš smo iznenađeni - prijavljeno je 72 djece, baš onoliko koliko je i smještajni kapacitet vrtića. Dvije-tri prijave odnose se na djecu izvan naše općine. To je u svakom slučaju naznaka da će naš vrtić, koji će ispunjavati sve kriterije pedagoškog standarda, biti popunjen i opravdati svoju izgradnju. Idemo u završenu fazu priprema kako bismo počeli rad", ističe općinski načelnik Velimir Redl. Sa suradnicima je uložio velik trud da bi se taj značajni i vrijedni projekt, na čiju se potrebu upozorava već godinama, i realizirao.

I teniski teren

Do 26. listopada rok je za izvođenje svih radova gradnje i opremanja vrtića, trenutačno se montira kuhinja, a preostalo je i asfaltiranje parkinga. Službeni upisi djece bit će u prosincu, a planirani početak rada vrtića je 1. siječnja. Do tada će, vjeruje Redl, biti ishođene sve potrebne dozvole i suglasnosti, a sukladno potrebama, plan je zaposliti ukupno 10 djelatnika - odgojiteljice i osoblje. Roditelji će plaćati oko 70 eura, a ostatak Općina, koja već godinama sufinancira boravak mališana s vrbanjskog područja u vrtiću u Drenovcima.

U Općini Vrbanja ulaže se i u izgradnju sportske infrastrukture. U tijeku su izgradnja i uređenje teniskog terena s umjetnom podlogom u Vrbanji, u sklopu sportsko-rekreacijskog centra Osnovne škole i NK-a Vrbanja. Mještanima će, prije svega djeci i mladima, dodatno povećati kvalitetu života i osigurati dodatni sadržaj, a namjera je osigurati i trenera. 

RADOVI U SOLJANIMA

U tijeku je i rekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra i NK-a Slavonija Soljani. S obzirom na vrijednost cjelokupnog projekta, provodi se u fazama. Dosad je postavljena LED rasvjeta na nogometnom terenu, koji je opremljen golovima, ogradom i kućicama za igrače. Saniran je travnjak i riješena oborinska odvodnja. Sljedećom fazom projekta predviđena je rekonstrukcija postojećih građevina na stadionu, a kandidirana je na javni poziv Ministarstva turizma i sporta. Projekt je vrijedan oko 300.000 eura. Njime će biti obnovljene klupske prostorije, svlačionice, sanitarni čvorovi, sve će biti potpuno riješeno. Cilj je projekta unaprijediti postojeću sportsku infrastrukturu i osigurati adekvatan prostor za rad i potrebe sadašnjih i novih članova NK-a Slavonija Soljani.

Igralište NK Slavonija Soljanifoto: Općina Vrbanja

Igralište NK Slavonija Soljani:

Općina Vrbanja
Vrbanja dobiva teniski terenfoto: Općina Vrbanja

Vrbanja dobiva teniski teren

Općina Vrbanja