Dodjela nagrada učenicima i mentorima u Vukovaru 2023. godine

Dodjela nagrada učenicima i mentorima u Vukovaru

Grad Vukovar
3.10.2024., 18:06
Motivacija učenicima i mentorima

Gradovi i općine potiču izvrsnost, nagrađuju uspjeh u školama i na natjecanjima

VUKOVAR

Posljednjih se godina sve više jedinica lokalne samouprave na istoku Hrvatske odlučuje nagraditi ne samo izvrsnost studenata već i odlične rezultate učenika osnovnih i srednjih škola.

Tako je Grad Vukovar i ove godine raspisao javni poziv za dodjelu nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola. Nagrade će dodijeliti na prijedlog škola učenicima generacije koji su u školskoj godini 2023./2024. završili osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje i pritom ostvarili izvrsne rezultate. Nagrada učeniku generacije i osnovne i srednje škole dodjeljuje se učenicima uzornog ponašanja za ostvaren opći uspjeh, ako su bili izvrsni u svakom pojedinom razredu školovanja s prosjekom ocjena od 4,50 do 5,00 te su ostvarili izvrsne rezultate u izvannastavnim, izvanškolskim aktivnostima i natjecanjima koja su doprinijela promicanju ugleda škole i zajednice u kojoj žive.

Odluku o broju i visini nagrade učenicima generacije, na prijedlog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje, utvrđuje gradonačelnik sukladno Pravilniku o nagrađivanju učenika i mentora osnovnih škola, učenika srednjih škola i studenata Grada Vukovara.

Istodobno je raspisan i javni poziv za dodjelu nagrada učenicima i mentorima osnovnih škola za ostvarene rezultate na državnim natjecanjima, susretima i smotrama u prošloj školskoj godini iz programa Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskoga školskoga sportskog saveza. Prijedlog za dodjelu nagrada također trebaju podnijeti škole, obrazložiti ih i dokumentirati. Tu je mjeru Grad Vukovar uveo prošle godine u želji za poticanjem izvrsnosti i motiviranjem kako učenika tako i njihovih mentora.

Novčane nagrade u Vukovaru dodjeljuju i studentima za izvrstan uspjeh.

RAZLIČITI IZNOSI

Iznos novčane nagrade učenicima ovisi o proračunskim mogućnostima gradova i općina, no dosadašnji dobitnici isticali su kako on i nije najvažniji već to što njihovi rezultati nisu ostali nezapaženi. Rok za prijave na raspisane pozive u Vukovaru je 8. listopada, a škole sve informacije mogu dobiti na mrežnim stranicama Grada ili pozivom u mjerodavni gradski odjel.

Na mrežnim stranicama Grada Iloka posljednjeg je dana rujna objavljena obavijest o dodjeli nagrada učenicima srednje škole koji su ostvarili odličan uspjeh. Navedeno je kako srednjoškolci s prebivalištem u tom gradu čiji je prosjek ocjena u prethodnoj školskoj godini srednje škole iznosio 5,0 imaju pravo na novčanu nagradu, pri čemu je potrebno do 14. listopada Gradu dostaviti svjedodžbu i osnovne podatke.

Općina Bogdanovci godinama na ovaj način nagrađuje učenike i to gotovo odmah nakon završetka nastavne godine. U srpnju su raspisali javni poziv i prije njegova kraja donijeli odluku o isplati po 50 eura za 21 osnovnoškolca i po 80 za četvero srednjoškolaca s odličnim uspjehom u prethodnoj godini. Iz Općine navode kako time žele dodatno potaknuti rad i zalaganje učenika, a studentima redovito pomažu jednokratnim stipendijama.