ORAHOVICA - LISTOPAD 2024. - NAčelnici Crnca i Zdenaca s direktoricom Damjanac i izvođačima radovaSNIMIO: VLADIMIR GRGURIĆ
VLADIMIR GRGURIĆ
3.10.2024., 18:54
kreću dugoočekivani radovi

Duga Međa dobit će kanalizaciju, a Crnac kanalizaciju i pročistač

ORAHOVICA

     

U prostorijama tvrtke Voda d.o.o. u Orahovici potpisani su ugovori s izvođačima radova za građenje građevina infrastrukturne namjene vodnogospodarskog sustava na području naselja Duga Međa i Crnac. Ugovore s izvođačima radova, ukupne vrijednosti 3.747.085,59 eura, potpisala je direktorica tvrtke Voda kao naručitelja, Martina Damjanac. Ugovor o javnoj nabavi radova za izvođenje radova za izgradnju kanalizacijskog sustava sanitarnih otpadnih voda naselja Duga Međa na području Općine Zdenci s direktoricom Damjanac potpisao je Sergej Cvetković kao zastupnik zajednice ponuditelja, koju čine Karašica-Vučica d.d. Donji Miholjac, Gradnja d.o.o. Osijek, Niskogradnja Marjanović d.o.o. Kaptol i Vodoprivreda Vinkovci d.d. Ti su radovi vrijedni 855.597,11 eura. S istom zajednicom ponuditelja potpisan je i ugovor o javnoj nabavi radova na izgradnji kanalizacijskog sustava sanitarnih otpadnih voda Crnac vrijednosti 1.546. 693,44 eura, a ugovor o javnoj nabavi za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Crnac potpisan je sa zajednicom ponuditelja koju čine Izgradnja VVK d.o.o. Vinkovci i Loveco d.o.o. Rijeka, a koju zastupa Krešimir Sambol. Vrijednost kompletnog projekta iznosi 4.821.053 eura, od čega EU fondovi sufinanciraju 3.856.842 eura, a na nacionalne izvore odlazi 964.210 eura. Hrvatske vode za taj će projekt izdvojiti 482.105, Općina Zdenci 149.866 eura, a Općina Crnac 187.326 eura za kanalizaciju te 144.912,40 eura za pročistač.

Direktorica Martina Damjanac izvođačima je predstavila način provedbe projekta u objema općinama te naglasila kako je rok za izvođenje radova kraj listopada 2025.

- Predstoji nam još potpisivanje ugovora sa stručnim nadzorom za izvođenje radova i voditeljem projekta, a odmah potom slijedi početak radova – rekla je Damjanac.

Nazočan potpisivanju bio je i Berislav Čengić iz Hrvatskih voda, koje sufinanciraju projekt, te istaknuo zadovoljstvo što projekt ide prema realizaciji. Upozorio je na poštovanje rokova kako za dokumentaciju tako i za izvođenje radova. Načelnik Općine Crnac Mato Damjan naglasio je kako je veliki uspjeh Općine to što se došlo pred sam početak radova na toliko željenoj izgradnji kanalizacije.

- Moram prije svega zahvaliti svima koji su radili na ovom projektu i evo konačno smo došli do tog trenutka da potpišemo ove ugovore i da krenemo u posao. Vjerujem da će sve biti odrađeno u roku prije svega zbog naših mještana, jer oni najviše iščekuju izgradnju kanalizacije. Mi kao Općina tu smo za svaku pomoć i suradnju, mi smo ti koji smo uvijek prvi na terenu i idemo zajedno ovo odraditi na zadovoljstvo svih. S obzirom na to da je riječ o sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, moram zahvaliti Vladi RH koja je prepoznala ovako malu općinu da dobijemo odjednom i kanalizaciju i pročistač – rekao je Damjan.

Načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić istaknuo je kako je ovo povijesni dan i projekt za njegovu općinu.

- Lijepo je biti danas ovdje na realizaciji ovog velikog koraka bliže izvođenju radova na aglomeraciji u našoj općini. Ovo je povijesni trenutak za našu općinu, mogu reći drugi, jer mi smo izgradili kanalizaciju za mjesto Zdenci, a ovo je sada za mjesto Duga Međa, što mještani tog općinskog naselja dosta dugo i željno iščekuju. Hvala od srca svima koji su sudjelovali u ovom projektu i doveli ga pred sam početak radova – rekao je Durmić.