SLATINA, 10. rolijada DND-a Slatina, 24.08.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković
2.10.2024., 18:57
Grad Slatina

Za predškolce i male osnovce: Od znanstvenih zgoda, kemije, do mašte i različitih sportova

SLATINA

U Slatini je u tijeku realizacija projekta "Provedba edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. do IV. razreda osnovne škole s područja grada Slatine", koji je pripremio Grad Slatina u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine, a za čije je sufinanciranje Ministarstvo demografije i useljeništva odobrilo 23.000 eura.
Detalji projektnih aktivnosti razrađeni su na koordinaciji projekta, na kojoj su bili obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, ravnateljica GRAS-a Martina Kireta, voditelj projekta Jurica Culej i provoditelji aktivnosti. Očekuje se da će radionice "STEM – znanstvene zgode" na kreativan i zabavan način kod učenika izazvati znatiželju, potaknuti ih na pokuse, postavljanje pitanja, predviđanje i zabavljanje jer će učiti o vodi, tlu, ekologiji i Zemlji kroz interaktivne aktivnosti i pokuse. Primjenom naprednih digitalnih tehnologija omogućit će se učenicima lakše i brže usvajanje znanja te primjena elemenata inženjerstva i matematike. Svrha je aktivnosti "Mali kemičari" popularizacija kemije i prirodoslovlja općenito i kako bi se kemija prikazala kao zabavna znanstvena disciplina. U dramskom studiju "Svijet mašte" bit će provedene kreativne dramsko-likovne radionice. Kroz vođene priče i igre djeca će stjecati temeljne dramske vještine, razvijati glumačke sposobnosti i otkrivati svoje likovne, glasovne i plesne talente. Školica sporta nudi mogućnosti sudjelovanja u gimnastici, rolanju, starim sportovima, natjecanje u sportovima za obitelji, ali i rukometu, nogometu, odbojci, tenisu, badmintonu, gimnastici… Cilj programa je stvaranje zdravih životnih navika, povećanje interesa učenika za tjelesnom aktivnošću te zadovoljenje potreba za igrom, kretanjem, druženjem, istraživanjem. Sportsko-rekreativnim programom rukometa želi se kroz igru uvesti djecu u svijet rukometa i poboljšati njihovu fizičku aktivnost.
Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić naglasio je da su aktivnosti potpuno besplatne pa će financijski rasteretiti njihove obitelji i zasigurno potaknuti povećanje obuhvata djece koja sudjeluju u tim aktivnostima na području grada Slatine.