USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
2.10.2024., 20:23
NOVI ŽIVOT NEVELIKOG SELA

U Podgorju sada vikendaša gotovo koliko i stanovnika

Selo ima 63 stanovnika, a useljive nekretnine kupuju Osječani, Đakovčani..., vikendaši koji su željni mira

PODGORJE BRAČEVAČKO

Mandićevac, poznato vikendaško mjesto s vinogorjem u Općini Drenje, dobiva sve jaču konkurenciju, i to u nevelikom selu koje živi svoj mirni život nekako po strani od gotovo svih zbivanja, na samoj granici Đakovštine i našičkoga kraja – u Podgorju Bračevačkom, jer je ono u posljednje vrijeme vrlo tražena destinacija vikendaša za kupnju nekretnina.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Drenje Igor Milošević kaže kako je zbog tog trenda u Podgorju sada vikendaša gotovo koliko i domicilnih stanovnika, a što za to selo, koje je na posljednjem popisu stanovništva, 2021., imalo samo 63 mještanina, znači novi život. Tu je svaki novi stanovnik, pa bio on (zasad) i samo vikendaš, razlog više za optimizam da će se neveliko selo otrgnuti izumiranju i imati budućnost. Dakako, očekuje se i da se dio vikendaša, kada odu u mirovinu, tu trajno preseli.

- Najviše se postojeće nekretnine u Podgorju kupuju za vikendice, a vikendaši dolaze s osječkog područja, ima i nešto s đakovačkog, nešto su kupili čak i ljudi iz Baranje. Vikendaši su to željni potpunog mira, a Podgorje Bračevačko sredina je koja to jamči. K tome, kraj je to što ga krasi i priroda, ima prekrasnih predjela - kaže Milošević.

Kako je opći trend rasta cijena nekretnina, na nj imun nije ostao ni taj kraj, pa ni tu, doznajemo, (više) nema useljivih nekretnina ispod 20.000 eura.

Neveliko, tiho Podgorje, uz Bučje najmanje od 12 sela u Općini Drenje, povezano je asfaltom i s đakovačke i s našičke strane. Prije nekoliko godina od Borovika do Podgorja izgrađena je županijska cesta, a na našičku stranu asfalt vodi prema Ostrošincima, odnosno Podgoraču. Od Podgorja do Đakova je 30-ak, a do Našica 20-ak kilometara.

Stanovništvo mu je starija populacija. Prema popisu iz 1857. imalo je 206 stanovnika, a najviše 1931. godine - 470, da bi 1948. taj broj bio i više nego prepolovljen – 202, i sve do danas u stalnom je padu. Stanovništvo je većinom pravoslavno; prema popisu iz 1991. Srba je bilo 57 posto, a Hrvata 37 posto. Prema popisu iz 1910. u selu su 394 stanovnika, tada se njih 74 posto opredijelilo za srpski jezik, za mađarski 9,6, a za hrvatski 9,1 posto. U Drugome svjetskom ratu bilo je to ustaničko mjesto, u kojem se taj dio povijesti obilježava i danas 22. lipnja, za Dan antifašističke borbe.

S obzirom na to da u selu škola ne radi, osnovci nižih razreda na nastavu putuju u Razbojište, a oni iz viših razreda u Podgorač, a praksa je to i za osnovce iz Bučja Gorjanskog. Nema za Podgorje ni autobusne linije, u selu ni trgovine, a započeti radovi na obližnjem jezeru Boroviku, kojima će dio njegove obale dobiti plažu, pontonski bazen i vez, mogli bi u budućnosti biti benefiti i za Podgorje i njegove sve izraženije vikendaške potencijale, možda i razlog za biciklističku stazu od akumulacije do tog sela i druge sadržaje.

S obzirom na nacionalni sastav, u selu su i pravoslavno i katoličko groblje, koje će dobiti kuću oproštaja. Pročelnik Milošević kaže kako će za to dio sredstva osigurati Općina Drenje, a dio Osječko-baranjska županija.

Kada je Općina Drenje prije najavljivala projekt gradnje plaže i bazena na dijelu obale Borovika, najavljivala je i projekt gradnje hotela u od jezera nekoliko kilometara udaljenom Podgorju, odnosno adaptaciju i dogradnju potojećega društvenog doma u tom selu, što bi bila snažna injekcija za njegovu revitalizaciju. 

Projekt hotela u društvenom domu

Projekt hotela, a kao svojevrsno zaokruženje buduće turističke ponude Borovika, zahtijeva bivših 8,2 milijuna kuna. Najavljivan je sa 14 soba, kapaciteta 55 osoba, ukupne netopovršine 1057 četvornih metara. Društveni dom u Podgorju odabran je zato što je Boroviku najbliža čestica u općinskom vlasništvu, no Općina ga sama ne može financirati, a pri čemu se misli na mogućnosti različitih natječaja, fondova.