ustupljena
2.10.2024., 20:17
ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE MLADIH OSIGURANO 95.000 EURA

Mlade obitelji mogu dobiti do pet tisuća eura potpore za kupnju zemljišta ili kuće

DONJI MIHOLJAC

Grad Donji Miholjac brojnim aktivnostima nastoji pridonijeti stvaranju što boljih uvjeta života za sve građane, s posebnim naglaskom na mlade. Posljednjih nekoliko godina u fokusu su mjere kojima Grad pomaže mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja.

S namjerom da mlade ljude s područja Donjeg Miholjca potakne da u gradu nastave živjeti i raditi, Grad šestu godinu provodi program mjera poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Prošle godine za stambeno zbrinjavanje mladih u četiri mjere odobreno je 92.000 eura iz gradskog proračuna, a potpore je dobilo 20 mladih.

Ove godine u proračunu je osigurano 95.000 eura. Mladi mogu dobiti potporu u iznosu od 5000 eura za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta te gradnju obiteljske kuće, a maksimalno do 2600 eura za rekonstrukciju obiteljskih kuća ili stanova.

Također, potpore do 1100 eura mogu se dobiti za plaćanje dijela troškova za priključak na komunalnu infrastrukturu. Financijska pomoć za priključenje na vodovodnu mrežu iznosi 1100 eura, na plinsku 350 eura, a toliko i na električnu mrežu. Potpore su jednokratne i ne mogu se kombinirati s više mjera.

Potporu mogu ostvariti mlade obitelji u kojima prijavitelj ili njegov bračni partner nije navršio 41 godinu prije objavljivanja javnog poziva. Osim toga, moraju imati prebivalište na području Donjeg Miholjca i ne smiju imati nepodmirene obveze prema Gradu. Sve obitelji koje ostvare pravo na potporu moraju ostati prijavljene na adresi deset godina.

Nepovratna financijska sredstva mladima se dodjeljuje preko javnog poziva koji je Grad raspisuje u listopadu i bude otvoren do iskorištenja sredstava predviđenih u proračunu.

- Svake me godine veseli odaziv na mjere pomoći pri rješavanju stambenog pitanja, jer to pokazuje da mladi ljudi namjeravaju ovdje živjeti i zasnivati obitelji. To je snažan motiv gradskoj upravi za još veći angažman pri stvaranju uvjeta za kvalitetniji život na području Donjeg Miholjca kako sadašnjim tako i budućim generacijama - rekao je gradonačelnik Goran Aladić.

Uputio je poziv mladima da kada bude raspisan poziv dostave prijave za korištenje sredstava iz gradskog programa za rješavanje svojeg stambenog problema.