Jyrki Honkamaki, Finac koji se više od tri desetljeća vraća u Srijem i Slavoniju; postavljena izložba njegovih fotografija u Vukovaru
DRŽAVNI ARHIV U VUKOVARU
1.10.2024., 07:00
IZLOŽBA FINSKOG “ŠOKCA”

Voli naše običaje i rado posjećuje Srijem i Slavoniju

Honkamaki je prvi put u Hrvatskoj bio 1992. i toliko se vezao za nju da joj se redovito vraća

VUKOVAR

Kada je 1992. godine došao iz Finske u Vukovar kao pripadnik UNPROFOR-a, Jyrki Honkamaki nije mogao ni pretpostaviti da će se i tri desetljeća kasnije s radošću vraćati u Hrvatsku, posebice na njezin istok.

U tom je razdoblju ovdje stekao velik broj prijatelja, a naše je običaje i kulturu toliko zavolio i često dolazio na tradicijske manifestacije da se ovdje osjeća kao kod kuće. Upravo je to bio povod Državnom arhivu u Vukovaru i Ogranku Matice hrvatske za organizaciju izložbe njegovih fotografija koju građani mogu pogledati u prostoru Arhiva sljedećih 15 dana. Naziv izložbe govori o njegovu životu - "Jyrki Honkamaki - Finac koji se u Hrvatskoj osjeća kao kod kuće" i postavljen je u povodu obilježavanja Dana europske baštine, čija je ovogodišnja tema "Baština koja povezuje - ruta, mreža i veza".

Izložene su većinom njegove privatne fotografije iz vremena kada je u Vukovaru bio kao pripadnik UNPROFOR-a, ali i one nastale tijekom njegovih kasnijih turističkih posjeta Slavoniji i Srijemu.

DUBOKO SUOSJEĆANJE SA ŽRTVAMA

Oni koji su upoznati s Honkamakovim prvim boravkom u Vukovaru ističu kako je među prvima dobio informaciju o mučenjima, strijeljanjima i ubijanjima na Ovčari nakon okupacije Vukovara, što je u njemu potaknulo duboko suosjećanje sa žrtvama i onima koji su u krvi stvarali slobodnu državu. Kasniji su dolasci na istok Hrvatske doveli do spoznaje o hrvatskim, posebice šokačkim, običajima, tradiciji, kulturi, tamburaškoj glazbi, brojnim ljepotama Slavonije i Srijema i dobrodušnosti i gostoprimstvu domaćih ljudi.

Stoga i ne čudi što je ovaj Finac redoviti posjetitelj Šokačkog sijela sijela u Županji, Vinkovačkih jeseni, pokladnih jahanja, a posljednjih godina redovito dolazi i na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, pojasnio je kako je upravo jedinstven slučaj Finca koji ne samo da voli doći u Hrvatsku već je u velikoj mjeri prihvatio naše običaje, ponajprije one na području Slavonije i Srijema, sudjeluje na brojnim manifestacijama, ali i u vukovarskoj Koloni sjećanja, odličan primjer zadane teme.

- Postoji kulturna i gospodarska suradnja između Hrvatske i Finske, osobito u kontekstu kulturne suradnje i promoviranja hrvatske kulture, napose tradicijske kulture, i držimo kako je Honkamaki dugogodišnjim djelovanjem i promoviranjem hrvatske kulture u Finskoj, ali i nastojanjem da se uklopi među naše ljude, što je i učinio, čovjek koji trasira nove kulturne puteve koje možemo slijediti - rekao je Elez.

I ovaj je dolazak u Hrvatsku potvrda povezanosti s domaćim ljudima. Honkamaki je naglasio kako, premda treba prijeći 2000 kilometara, rado dolazi zbog tradicije, narodne nošnje, glazbe i divnih ljudi.

- Posjećujem manifestacije i zavolio sam tamburašku glazbu koja je neizostavna na ovom području, pa pokušam i sam zasvirati - pojasnio je Honkamaki koji je prilično dobro naučio hrvatski jezik.

Malo ima problema s padežima, ali sve razumije i govori dovoljno dobro da se bez problema može sporazumjeti s domaćim ljudima. Jezik je učio prilikom prvog boravka u Vukovaru, a potom i slušajući tamburaške pjesme na YouTubeu.