ĐAKOVO - GRADSKO VIJEĆE, RUJAN 2024.
SUZANA ŽUPAN
30.9.2024., 07:08
AKTUALNOSTI PRED VIJEĆNICIMA

Grad o projektima od 10,5 mil. €, za oporbu je to kampanjski rad

Gradnja vrtića, energetske obnove, obnove ulica, rasvjeta - navodi Mandarić. Prozivke oporbe i za najam privatnih lokala

ĐAKOVO

Pitanje vijećnika Marina Hrastovića, HDZ, o projektima po gradu od 10,5 milijuna eura te najavama novih poprilično je odredilo sadržaj i ton ne samo aktualca nego i cijele 19. sjednice Gradskog vijeća. Pod lupom oporbe bio je i najam privatnih prostora za privremeni rad nekih gradskih ustanova u koje su se preselile zbog radova, za što ona proziva vladajuće jer da su gradske nekretnine istovremeno prazne.

Gradonačelnik Marin Mandarić, HDZ, odgovara da su među aktualnim projektima gradnja vrtića Sjever zs 2,1 milijun eura i dogradnja Vile za više od 2,3 milijuna eura.

Zamjerio komentar na gostovanje u Vrlici

Mirjanu Adrić prozvao je Ivica Slišković, HDZ, zamjerivši joj kako se referirala na gostovanje Đakovčana u gradu prijatelju Vrlici. “Oporba ima zadaću da prat rad vlasti, no ne i da zlorabi tu ulogu, da pljuje HDZ vezano za odlazak Đakovčana u Vrliku, u kojoj ste i vi, kao oporbena vijećnica, bili”, kazao je Slišković. Na to mu je Adrić, uz ostalo, odgovorila što je zadaća oporbe te da je “ljepota demokracije u različitostima”. Istup joj je zamjenik gradonačelnika Antun Galić, HDZ, nazvao “literarno-scenskim radom”, aludirajući na LiDraNo, a Adrić mu je uzvratila kako su njegovi istupi “priče za laku noć”.

Timovi

- Tu su energetske obnova Centra za kulturu od 1,5 milijuna eura te Muzeja Đakovštine od 600.000 eura. Kreće i rekonstrukcija Gupčeve od 1,9 milijuna eura, a u tom projektu je i Vodovod s izmjenom vodovodnih i instalacija za odvodnju. Radi se i Starčevićeva s dijelom Ivakićeve i Pašinog prolaza, što će biti završeno u prosincu, a počela je i energetska obnova sustava javne rasvjete od 900.000 eura - kaže Mandarić, dodajući da će još uslijediti projekti od 2 - 2,5 milijuna eura. Navodi i u što je uključen EU novac. Za Mirjanu Adrić (nezavisna) "gradonačelnik govori gledajući kroz ružičaste naočale".

- Vas danas krase projekti "dječji vrtić po kućama", "Gradska knjižnica u tuđim lokalima", Industrijska zona netaknuta, problem Mimoze, POS-a, Kuće Reichsmann. Grad se pretvorio u agenciju za nekretnine i nema vizije što s njima - kaže Adrić.

- Grad je osnovao tri projektna tima za izgradnju tri prigradska vrtića za koje sumnjam da će uopće biti izgrađeni - istup je Ivane Francem (nezavisna).

- Prvi put čujem za to, postoji samo projektni tim za Zaželi - odgovara pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz Šola, na što se Francem pozvala na Službeni glasnik.

- To je, u biti, koordinacija, samo se zove tako, bez ikakvih novih zapošljavanja. Pričate o nečemu što praktički ne postoji. Je li konzultirati se sa strukom nešto loše?! - zapitala je pročelnica.

- Radimo li neku projektnu prijavu, naravno da ćemo se konzultirati sa strukom i zato je naveden projektni tim - dodao je direktor Poduzetničkog centra (PC) Ivan Šetka. Podsjećajući da je HNS dao potporu za statutarne promjene Dječjeg vrtića Đakovo, koji je u međuvremenu odabrao tri privatna prostora za privremeno dislociranje nekoliko grupa djece zbog dogradnje Vile, Nina Pološki-Jurjević, HNS, pitala je o uvjetima najma tih lokala i za vrtić i Knjižnicu. Nakon što je Mandarić rekao da će dislociranost trajati oko godinu, ravnateljica DV-a Đakovo Ambra Kordić dodaje da je za potrebe dislociranja uz mnogo truda pregledano 25 prostora, a izabrana su tri - u Starčevićevoj, Botićevoj i Frankopanskoj - i pripremaju se za rad.

Tri “ženske” ulice

Aktualni sat završen je istupom Magdalene Goluže, HDZ, o javnom pozivu Grada građanima da predlože imena za nove ulice, podsjetivši da su u gradu samo tri nazvane po ženama. Mandarić dodaje da se misli na 20-ak novih i budućih ulica te da će opskurnosti biti odbijene.

Koeficijenti

Projekti od 10,5 milijuna eura našli su se i u raspravi o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2024., čiji je tekući plan nešto više od 27 milijuna, a izvršenje 27,8 posto.

- Vi ste kampanjci, vaš rad je kampanjski. Mašete lopatama sada, a gdje ste bili ove 3,5 godine?! - pita Francem, prozivajući da su ti projekti tempirani u ovo vrijeme kako bi bili gotovi uoči lokalnih izbora 2025.

- Svibanj 2025. će uskoro pa ćemo vidjeti kako su građani prosudili. Ja ću pred njih stati čista obraza - odgovara Mandarić.

Nakon istupa Adrić da je rad gradskih ustanova "začahuren", njihove ravnateljice ukratko su predočile njihovu financijsku, kadrovsku i drugu sliku. Nakon više upita oporbe o financijskom i drugom poslovanju, plaćama i broju zaposlenih u četiri gradske tvrtke – Univerzalu, Vodovodu, Citu i PC-u - njihova izvješća prihvaćena su glasovima vladajućih.

Prihvaćna je Odluka o određivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika i njegova zamjenika. Primjenjuje se osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika, za izračun plaće gradonačelnika koeficijent je 5,20, a zamjenikove 4,42. 

Usvojen je treći rebalans gradskog proračuna za 2024., a riječ je o preraspodjeli unutar postojećeg iznosa