orguljaške večeri u požeškoj katedrali
Požeška biskupija
29.9.2024., 11:27
U PRIPRAVI ZASVETKOVINU SV. TEREZIJE AVILSKE

Započele Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali

POŽEGA – Koncertom orguljaša Simonea Vebbera iz Milana započele su ovogodišnje Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali. Ovaj izuzetan glazbeni događaj organiziran je o 27. obljetnici uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa i tradicionalni je kulturno-duhovni program u pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale i Grada Požege.

Simne Vebber se školovao u Milanu i Trentu, a potom je stekao i koncertnu diplomu pri uglednoj „Scholi Cantorum“ u Parizu u klasi Jean-Paula Imberta te Prvu nagradu u orguljskoj improvizaciji u klasi Pierrea Pincemaillea pri Konzervatoriju Saint-Maur u Parizu. Koncert je započeo izvedbom „Prve orguljske sonate u d-molu“ Marca Enrica Bossija, a potom su uslijedile prva, četvrta i sedma improvizacija iz ciklusa Sedam improvizacija skladatelja Camillea Saint-Saënsa, potom Regerovu „Ave Maria“, a nakon toga Sonatu za orgulje u G-duru Edwarda Elgara. Program je zaključen improvizacijom na zadanu temu. Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se 1. listopada koncertom Pavla Mašića i Krešimira Stražanca, 6. listopada koncertom Katarin Lamotte, 9. listopada koncertom Ivana Bosnara, te 13. listopada, koncertom Martina Sturma, a završavaju 14. listopada, službom Večernjih hvala u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske.

Uz požeškog biskupa Ivu Martinovića, na otvorenju su sudjelovali prepošt Stolnoga kaptola sv. Petra Ivica Žuljević, kancelar Robert Kupčak, gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i drugi ljubitelji orguljaške glazbe.

Na početku se nazočnima obratio biskup Ivo uputivši im prigodnu riječ pozdrava. Kazao je kako nam Orguljaške večeri u koncertima te bogatstvu različitih instrumenata, melodija i skladnoj ljepoti bezbrojnih zvukova otkrivaju skladnu povezanost sakralnog i ljudskog, rekavši: „Ljepotu i bogatstvo koje će nam pokloniti Orguljaške večeri, dok budemo slušali predivna djela i izvedbe raznih glazbenika, pokušat ćemo svojim bićem povezati i s duhovnim bogatstvom i životom sv. Terezije Avilske“.

orguljaške večeri u požeškoj katedrali
Požeška biskupija
orguljaške večeri u požeškoj katedrali
Požeška biskupija
orguljaške večeri u požeškoj katedrali
Požeška biskupija