Održavanje cjevovoda sustava javne odvodnje u Vukovaru
Vodovod grada Vukovara
29.9.2024., 11:32
Preuzet će djelatnike i njihova prava

Iločka tvrtka Komunalija pripojit će se Vodovodu grada Vukovara

ILOK

Na dnevnom redu prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća Iloka našlo se i izvješće o spajanju Komunalija d. o. o. Ilok s Vodovodom grada Vukovara.

Kako je pojasnio Joško Radanović, direktor iločke tvrtke, Zakonom o vodnim uslugama propisano je formiranje uslužnih područja u funkcioniranju javne vodoopskrbe, pri čemu je na jednom uslužnom području moguće postojanje samo jednog isporučitelja javne vodne usluge. Ilok pripada u uslužno područje prema kojem Komunalije d. o. o. preuzima Vodovod grada Vukovara.

- Rok za spajanje bio je 15. siječnja ove godine, no proces je bio suspendiran dva puta odlukom Ustavnog suda zbog podnošenja ustavnih tužbi pojedinih vodovoda. Čekao se rasplet, jer nismo bili sigurni u kojem će smjeru ići cijela priča. U lipnju je Ustavni sud odbacio sve tužbe i postalo je jasno kako više nema nikakvih zakonskih prepreka za ponovno pokretanje postupka. Vukovarski Vodovod i Komunalije postupak spajanja pokrenuli su još u kolovozu 2023. godine, kada je izrađen plan pripajanja i nacrt ugovora - naveo je Radanović i dodao kako je tada direktor Vodovoda grada Vukovara na zajedničkom sastanku sa svim djelatnicima Komunalija prezentirao planirani način funkcioniranja buduće Ispostave Ilok nakon gašenja Komunalija.

UPITNA CIJENA VODE

Radanović je naveo kako svi vodovodi do kraja godine moraju ishoditi licencu za rad, jer im do tada istječu stara rješenja o obavljanju djelatnosti.

Na vijećnički upit hoće li pripajanje utjecati na cijenu vode za potrošače na iločkom području, odgovorio je kako se ona može izjednačiti na cijelom uslužnom području, no u prijelaznom razdoblju to se ne mora dogoditi.

U listopadu prošle godine Uprava Komunalija prezentirala je gradonačelnici Iloka kao jedinom članu Skupštine društva nacrt ugovora o pripajanju, koji je odobren na sjednici održanoj prije mjesec dana. Nakon što je i Skupština Vodovoda odobrila nacrt ugovora direktori obaju društava potpisali su ugovor koji još jednom skupštine obaju društava moraju konačno potvrditi.

- Ugovorom o pripajanju definirani su iznosi temeljnog kapitala obaju društava na dan 31. 12. 2018. godine te je na temelju toga izračun vlasničkog udjela Grada Iloka u iznosu od 7,27 posto. Članovi društva preuzimatelja su Grad Vukovar, Općina Tompojevci, Općina Bogdanovci i Općina Borovo te se pridružuju Grad Ilok i Općina Lovas. Cilj je da se cijeli postupak provede do 1. studenoga, a najkasnije do 1. prosinca, i uključuje opsežan posao prebacivanja baza podataka, usklađivanje radnih mjesta i pripremu novih ugovora o radu - naglasio je Radanović u izvješću iločkim vijećnicima, pojasnivši kako konačan datum gašenja tvrtke Komunalije ovisi o odluci Trgovačkog suda u Osijeku i ne može se predvidjeti kada će se ona donijeti.

Vodovod je dužan preuzeti svih 18 zaposlenika i njihova prava, a planirano je da 16 djelatnika ostane u budućoj Ispostavi Ilok, dok će direktor i voditelj računovodstva zauzeti nove dužnosti u Vukovaru.