VRANEŠEVCI, Otvoren je novoizgrađeni mjesni dom, 27.09.2024., snimio Željko Felbar
Željko Felbar
28.9.2024., 19:42
OTVOREN NOVI MJESNI DOM

Povijesni dan za Vraneševce: 400.000 eura uloženo je u izgradnju i opremanje jednog od najljepših mjesnih domova u VPŽ

VRANEŠEVCI

U naselju Vraneševci na području općine Čađavica svečano je otvoren novoizgrađeni mjesni dom. Koliko je veliko značenje toga događaja za selo pokazuje izuzetno veliki broj mještana i gostiju koji su mu prisustvovali.

VRANEŠEVCI, Otvoren je novoizgrađeni mjesni dom, 27.09.2024., snimio Željko Felbar
Željko Felbar

Na svečanosti su bili saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski dožupani Marijo Klement i Igor Pavković, vicekonzul Republike Srbije u Vukovaru Igor Lazarević, pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivan Horvat, predsjednik Općinskog vijeća Čađavice Josip Piskać, načelnici i predstavnici brojnih općina, institucija i gospodarskih organizacija.

VRANEŠEVCI, Zlato Uglješić, predsjednik VSNM Oćine Čađavica, 27.09.2024., snimio Željko Felbar

Zlato Uglješić, predsjednik VSNM Općine Čađavica

Željko Felbar

Prema riječima mještanina Zlate Uglješića, općinskog vijećnika i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Čađavica, kad se 2016. godine ukazala potreba obnove starog doma izgrađenog 1957. godine, nastala je ideja o izgradnji novoga mjesnog doma, koju je svesrdno podržao općinski načelnik Mirko Rončević. – Ovo je povijesni dan i povijesni mjesec za cijelo selo jer je Općina, osim u ovaj dom, investirala također u izgradnju pješačke staze duge 800 metara, a postavlja se i 5G kabel. Da se isplatilo ulagati u ove objekte pokazuje podatak da u Vraneševcima obitava oko 120 mještana, od kojih 18 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i 5-6 srednjoškolaca.

VRANEŠEVCI, Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, 27.09.2024., snimio Željko Felbar

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević

Željko Felbar

Kako su tekle pripreme i sama izgradnja i opremanje doma pojasnio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. – Izgradnja doma u Vraneševcima malo se otegnula, ali zato danas otvaramo objekt vrijedan divljenja. Izvođenje radova započelo je krajem kolovoza prošle godine, a završeni su tri mjeseca prije ugovorenog roka. Radove je obavila tvrtka Cestogradnja iz Slatine, a nadzor tvrtka H-ing također iz Slatine. Ukupna vrijednost izgradnje, nadzora i kompletne opreme doma iznosi preko 400.000 eura. Od toga smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije povukli 60.000 eura, a ostalo su sredstva proračuna Općine Čađavica. – rekao je načelnik Rončević, uz napomenu da je sve to dodatak ostalim demografskim mjerama Općine.

VRANEŠEVCI, Novoizgrađeni mjesni dom, 27.09.2024., snimio Željko Felbar
Željko Felbar

Virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement poželio je mještanima Vraneševcima da u jednom od najljepših domova u županiji imaju više krstitki i dječjih rođendana, a što manje karmina, a saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je da ovakvi društveni domovi oplemenjuju prostor i čine ljude zadovoljnima i sretnijima, i time doprinose da ostanu, da se ne iseljavaju iz naših sela i općina te da mještanima bude dostupno sve ono što je dostupno i stanovnicima velikih gradova.

Novi mjesni dom u Vraneševcima blagoslovio je župnik čađavačke Župe sv. Petra apostola Stjepan Vuk u prisustvu paroha medinačkog Stojana Janića, a službeno su ga presijecanjem vrpce zajedno otvorili Josip Đakić, Marijo Klement i Mirko Rončević. Pomogao im je mali Novak, jedan od unuka Zlate Uglješića.

Poslije svečanosti otvorenja doma nastavljeno je druženje uz pečenu voletinu, dar obitelji Uglješić.

Mnogo mladih

Prema popisu stanovništva 2021. godine, u Vraneševcima je tada živjelo 113 stanovnika, od toga 13 djece do 14 godina, desetero mladih do 19 godina i 12 mladih do 29 godina.