Đakonsko ređenje u požeškoj Katedrali

Đakonsko ređenje u požeškoj Katedrali

Branka Starčević Tesari
28.9.2024., 16:00
POŽEŠKO-SLAVONSKA BISKUPIJA

Đakonsko ređenje u požeškoj Katedrali

Na dan obljetnice posvete Katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi te obljetnice uspostave Požeške biskupije, zahvalno euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali predvodio je požeški biskup Ivo Martinović i tijekom slavlja za đakone je zaredio Ivana Ligenzu iz Župe Uzašašća Isusova u Ruševu i Antuna Stipića iz Župe sv. Josipa u Vrbju.

Đakonsko ređenje u požeškoj Katedrali
Branka Starčević Tesari

 

Pozdravljajući nazočne kanonike, svećenike, redovnike i redovnice, biskup Ivo je uputio poseban pozdrav kandidatima za đakonat, njihovim roditeljima, obiteljima, župnicima i drugim vjernicima župa iz kojih dolaze. Izrazio je dobrodošlicu Josipu Đurinu, poglavaru u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu sa suradnicima, Ivanu Antunoviću, dekanu Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu kao i don Eduardu Gilu, vicerektoru Međunarodnog crkvenog kolegija „Sedes Sapientiae“ u Rimu sa skupinom bogoslova s kojima je za vrijeme svoje formacije boravio ređenik Antun Stipić.

Đakonsko ređenje u požeškoj Katedrali
Branka Starčević Tesari

 

U homiliji biskup je podsjetio kako nas ovo euharistijsko slavlje kroz riječ Božju povezuje s uspostavom Požeške biskupije, posvetom Katedrale i đakonskim ređenjem bogoslova Antuna i Ivana, te je kazao:

„Iako je ovo pitanje prije dvije tisuće godina upućeno učenicima i svim kršćanima kroz povijest do dana današnjega, i nama samima, ipak nas zanima što o njemu govore današnji ljudi, naši suvremenici, a nadasve što o njemu govore ovi mladići, naši bogoslovi i ređenici Antun i Ivan.“

Đakonsko ređenje u požeškoj Katedrali

Đakonsk

Branka Starčević Tesari

Poručio je potom ređenicima kako je u riječima Koncila izrečena jasnoća njihova puta koji će živjeti i u kojem će otkrivali ljepotu Kristova poziva i poslanja dok budu služili Crkvi i narodu Božjem.

„Veličina vašeg poziva i svetoga reda je, prema riječima pape Franje, u služenju i logici Isusove poniznosti, koji je samoga sebe ponizio i postao sluga svima. Stoga papa poručuje da su đakoni pozvani na sebi nositi miris evanđelja i ljubavi Božje svakoj osobi koja pozna ili ne pozna Krista te biti brižni sluge koji se trude da Gospodinova ljubav dotakne živote ljudi, a posebno siromaha, bolesnika, staraca, umirućih. Vaše će služenje bit usmjereno na sve životne dobi vjernika i sve župljane gdje budete pastoralno radili, na nevjernike i one koji  vas možda neće razumjeti ili voljeti.“

Potaknuo ih je da im u služenju Bogu i ljudima uvijek i u svemu bude uzor Krist koji nije došao da bude služen nego da služi i život svoj dadne kao otkupninu za mnoge.

„Iskrena želja da služite Bogu u beženstvu i predanje njemu znak je vaše nesebične ljubavi koja će sigurno uroditi oblinom duhovnom plodovima, a koje će Gospodin po vama ostvarivati na nevidljiv način u životu vjernika“, poručio je biskup Ivo.