Cesta Otok-Bošnjaci, ožujak 2023.snimila Marija Lešić Omerović

Cesta Otok-Bošnjaci, ožujak 2023.
snimila Marija Lešić Omerović

MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ
U TIJEKU JE ASFALTIRANJE

Završetak ceste od Otoka do Bošnjaka očekuje se u 2025.

Prometna žila kucavica: kraće putovanje, bolja povezanost, veći broj vozila, turističko otvaranje

ŽUPANJA

Dio županijske ceste ŽC4223 Otok - Bošnjaci privremeno je zatvoren za promet zbog izvođenja radova asfaltiranja u sklopu rekonstrukcije i do 28. rujna odvijat će se uz privremenu regulaciju prometa od 7 do 17 sati. Nositelj je projekta Županijska uprava za ceste VSŽ-a, koja je izradila projektnu dokumentaciju, ishodila građevinsku dozvolu i provodi postupke javne nabave za odabir izvođača radova.

Ravnatelj Hrvoje Čuljak pojašnjava da su radovi podijeljeni u pet faza koje obuhvaćaju određene dionice ceste ukupne duljine 12,3 kilometra. Raspisani su natječaji za četiri faze, a u tijeku su radovi na drugoj, trećoj i četvrtoj, čijim će završetkom biti asfaltirano ukupno 10 kilometara ceste, uključujući i 2,3 kilometra napravljenih u 2021. i u 2022. Za sljedeću će godinu, napominje, ostati dio pete i prva faza, nakon čega će projekt rekonstrukcije ceste Otok - Bošnjaci u cijelosti biti završen. Njime će se unaprijediti stanje kolnika, poboljšati tehničke karakteristike ove prometnice i osigurati veća sigurnost svih sudionika u prometu. Bit će riješena oborinska odvodnja, izgrađena autobusna stajališta... Taj cestovni pravac iznimno je važan za prometni, gospodarski i društveni razvoj, a ujedno je i najkraća veza dviju državnih cesta, DC537 (Šokačka magistrala) i DC214 (Županja – Gunja), koje su od velikoga značenja za grad Otok i istočni dio županjske Posavine. To je prepoznala i Vlada RH, koja je osigurala 6,5 milijuna eura. Naime, u srpnju prošle godine Vlada je donijela zaključak kojim podupire realizaciju projekta rekonstrukcije županijske ceste ŽC4223 Otok – Bošnjaci. Zadužila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u skladu sa svojom nadležnošću i raspoloživim financijskim sredstvima, a u suradnji sa Županijskom upravom za ceste VSŽ-a, kao nositeljem projekta, i Hrvatskim cestama osigura njegovu realizaciju. Istaknuto je kako se ta cesta nalazi u ruralnom području, loših je tehničkih karakteristika i nedovoljnih sigurnosnih značajki iako ima osobitu važnost za povezivanje, razvitak i demografsku obnovu tog područja.

BROJNI SU BENEFITI ZA STANOVNIKE

Općinski načelnik Bošnjaka Andrija Juzbašić zadovoljno ističe da će ta cesta, na čiju se potrebu i veliko značenje upozorava već godinama, za stanovnike Bošnjaka i okolice imati brojne benefite. Bit će to prometna žila kucavica. Osjetno će im skratiti put do Otoka, od kojega ih dijeli 12 kilometara. Neće više morati, kao dosad, ići obilaznim putem, državnom cestom D55 Županja - Vinkovci pa preko Privlake do Otoka. Samim tim i vožnja do Vukovara trajat će 20 minuta kraće, što će im mnogo značiti. Cesta Otok - Bošnjaci prometno će rasteretiti vrlo frekventnu cestu Županja - Vinkovci. Juzbašić ističe da će dodatno unaprijediti suradnju s Gradom Otokom, s kojim su, uz Općinu Vrbanja, osnovali zajedničku turističku zajednicu.

Rekonstrukcija ceste osigurat će bolju prometnu povezanost, skratiti vrijeme putovanja, povećati broj vozila i putnika, a omogućit će i turističko otvaranje toga područja, gdje je i novoizgrađeni Bioekološko-edukacijski centar Virovi.