VALPOVO: Slijeva: U studiju HRV-a JizoBogdanović, Draženka Vidović i Stjepan Najman1. 9. 2024.

Jizo Bogdanović, Draženka Vidović i Stjepan Najman

ustupljena fotografija
OBLJETNICA MATICE HRVATSKE

Valpovačka Matica: 30 godina nakladništva

VALPOVO

Nakon obnove rada ogranak Matice hrvatske u Valpovu u program djelovanja uvrstio je i nakladništvo. Prve knjige otisnute su tijekom proljeća i ljeta 1995. godine. Bile su to "Sjene rata, za Hrvatski radio iz Valpova…" Vladimira Vazdara, "Vražja brazda pod nebom šokačkim" Ivana Francuza i "Valpovačka župa" Vilka Čuržika. Od tada je objavljeno 40 naslova. Od žanrova najviše je povjesnica, poetskih zbirki, priča i jedna slikovnica. Najplodniji je autor Matičin tajnik Stjepan Najman s 9 knjiga, mahom povjesnica, kao npr. povjesnica Matičina ogranka, sportskih klubova, vatrogastva, knjige o povijesti Valpova i sl. Pokojni potpredsjednik Ogranka objavio je četiri knjige priča iz seoskog života, Branko Hrčak predstavio se poezijom u tri knjige. Sa po dvije knjige pojavljuju se Jozo Bogdanović, Brankica Bošnjak i Ivan Benak. Od ostalih autora valja izdvojiti dr. sc. Ivu Mažurana, dr. sc. Zdenka Segetliju te mag. Mihaela Sučića.

Sudeći prema stručnim mišljenjima, najuspješnije su knjige Stjepana Najmana "Valpovčice", za koju je dobivena Srebrena povelja Matice hrvatske 2017. godine (ujedno najbolji suvenir Valpova), te "Ovo plavo Valpovo: enigmatska povijest grada Valpova", koja je u enigmatskim krugovima dobila laskave kritike i koja je jedna od samo tri takvoga tipa zemlji.

Treba svakako naglasiti vrijednost knjiga "Putevi uspjeha valpovačke gimnastike" dr. sc. Zdenka Segetlije, "Valpovo, 7 stoljeća znakovite povijesti" dr. sc. Ive Mažurana, "Počeci habsburške Valpovštine" mag. Mihaela Sučića, "Maramica sa granama: folklorna glazba Valpovštine" Duška Topića. Vrlo je zanimljiva slikovnica sa zapisanim mislima nekolicine mališana predškolskog uzrasta "Dječje vrckave misli", koje je zabilježio Zdravko Pavlović.

Osim knjiga, valpovački je ogranak objavio 29 svezaka časopisa "Valpovački godišnjak", koji bilježi značajna događanja iz prošlosti, kao i aktualna zbivanja, spašavajući ih od zaborava. U prijašnjim godinama, dok je bilo interesa, tiskani su džepni i zidni kalendari s motivima Valpova. U iščekivanju izlaska novog broja "Valpovačkog godišnjaka" u kućnoj radinosti priređuje se listić "Valpovačka baština", koji se dijeli besplatno zainteresiranim građanima.

Obljetnica je skromno obilježena te je na Hrvatskom radiju Valpovština 13. rujna emitirana emisija "Kulturni mikrofon" autorice Draženke Vidović posvećena Matičinoj obljetnici, u kojoj su Jozo Bogdanović, predsjednik, i Stjepan Najman, tajnik, govorili o objavljenim knjigama i časopisu "Valpovački godišnjak".