Ustupljena
27.9.2024., 19:15
TINTL-u ODOBRENO 60 % PROJEKATA

U osam su mjeseci osigurali 6,5 mil. €

Na području četiriju općina i Iloka bit će više od 9.000 novih sadnica stabala, što će bitno promijeniti vizuru samih naselja

Razvojna agencija TINTL osnovana je 2017. godine uz prethodnu suglasnost općinskih vijeća općina Tovarnik, Tompojevci, Lovas, Stari Jankovci i Gradskog vijeća Iloka.

Od tada djeluje u kontinuitetu na području jedinica lokalne samouprave koje su je osnovale te pruža vanjske usluge i Općini Tordinci. Trenutačno su u agenciji zaposlene tri osobe, a kako je za Glas Slavonije rekao Albert Varga, ravnatelj Razvojne agencije TINTL, nisu usko specijalizirani za pojedino područje, već djeluju na ukupnom razvoju svih jedinica lokalne samouprave, od tzv. soft projekata do infrastrukture.

Referentna godina

- Radimo doista puno toga, od radionica i edukacija s gospodarstvenicima, poljoprivrednicima i udrugama. Također, držimo kroz projekte i zelene edukacije vezane za energetsku obnovu, obnovljive izvore energije, razvrstavanje otpada i slično. Dakako, značajni su i projekti vezani za održavanje cijele komunalne infrastrukture. Trenutačno bi u tom smislu istaknuo kako imamo u izgradnji dva vrtića u općinama Tompojevci i Tovarnik, a završavamo i doista izniman sportski objekt u Općini Stari Jankovci, koji je financiran kroz mjeru 7 programa ruralnog razvoja - naveo je Varga, dodajući kako rade i sa školama i vrtićima na području osnivača.

Kontinuirana komunikacija s osnivačima

Varga je istaknuo da je izuzetno zadovoljan suradnjom s osnivačima Razvojne agencije TINTL, ocijenivši kako kada kod kuće ne funkcionira sve kako treba, onda nije moguće ni ostvariti rezultate.

- Imamo dobru sinergiju sa svim općinama, djelujemo kao jedan tim i konstantno smo u kontaktu. Zajedno provodimo projekte i politiku načelnika naših općina i iznimno sam zadovoljan kako to funkcionira - zaključio je Varga.

Važnom je ocijenio realizaciju zelenih projekata, pri čemu su išli na uređenje svih naselja u svim općinama, odnosno sadnju sadnica stabala, pa će na području koje pokrivaju nakon završetka svih projekata imati ukupno više od 9 tisuća novih sadnica stabala što će značajno promijeniti vizuru samih naselja.

Govoreći o uspješnosti, naglasio je kako je zadovoljan, tim prije što im je prošla godina bila tranzicijska.

- Došao sam s drugog radnog mjesta u agenciju, imali smo restrukturiranje ne samo ravnatelja već općenito, i od sredine prošle godine ekipirali smo se u pravom sastavu. Na razini cijele godine imali smo prijavljenih 117 projekata, od čega je odobreno 60, dakle više od 50 posto, što smatramo dobrim rezultatom. Ako gledamo što je ostvareno u ovoj godini, u ovom trenutku imamo 117 projekta prijavljeno i odobreno 69, što znači kako smo već sada nadmašili prošlogodišnje rezultate i u odobrenim projektima i u osiguranim iznosima sredstava. Ukupno su nam u nešto više od osam mjeseci odobreni projekti u vrijednosti 6,5 milijuna eura i držim kako će ova godina biti referentna i po njezinu ćemo završetku znati koliko je objektivno moguće ostvariti - poručio je.

Izgrađeno novo dječje igralište u Općina Tompojevci

Izgrađeno novo dječje igralište u Općina Tompojevci

Ustupljena

Sve više natječaja

Dakako, rezultati ovise i o javnim pozivima i natječajima, a Varga je naveo kako u posljednje vrijeme toliko brzo izlaze da ih je teško popratiti. Mogućnosti da se osigura novac sve su veće, pri čemu je, kao i u svakom poslu, bitno iskustvo kako bi prepoznali određene situacije i detalje koji donose više bodova.- S jedne je strane lakše je osigurati sredstva, jer su mogućnosti daleko veće nego prije. Poziva ima za sve: udruge gospodarstvenike, jedinice lokalne samouprave... Puno je više toga omogućeno, što iz nacionalnih izora što iz EU izvora, no s druge strane, u Hrvatskoj nema više nikoga tko nije čuo za fondove, pa svaka općina i grad imaju razvojnu agenciju ili konzultante, što znači kako je konkurencija veća. Kada se podvuče crta, sigurno su mogućnosti puno veće i više se toga može dobiti nego prije 7 - 8 godina - izjavio je dodajući kako su svojedobno obrtnici i poduzetnici kretali bez potpora, dok sada mogu od HZZ-a dobiti znatna sredstva za samozapošljavanje, potpore dobivaju i OPG-ovi, a kako je riječ uglavnom o nepovratnim sredstvima, velika su pomoć onima koji tek počinju. 

Ustupljena