Osijek, 07. 11. 2023, Projekt 9; Gourmet Osijek; masterclass; Stevo Karapandza; Zeljko Bremec; chef; kuhanje; rijecna riba; kontinentalni turizam; gastronomijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
27.9.2024., 07:41
KONTINENTALNI TURIZAM

Turistička ponuda Slavonije i Baranje: Vinogradi, dvorci, kamping, cikloturizam...

Ovaj oblik turizma nudi brojne sadržaje i bilježi snažan rast u ukupnoj hrvatskoj turističkoj ponudi

Premda kontinentalni turizam ne zauzima veliki udio u hrvatskom turizmu, samo pet posto, valja istaknuti da ovaj oblik turizma bilježi snažan rast. Naime, donedavno je taj udio iznosio dva posto. I premda je uviježeno mišljenje da se kontinentalni turizam veže uz prostor turističke destinacije, on je fokusiran na uslugu te povezuje različite vrste turističke usluge. Seoski, avanturistički, zdravstveni, kamping, kulturni, vjerski, vinski, cikloturizam, samo su neke vrste kontinentalnog turizma, koji je zastupljen diljem Hrvatske.

PP Kopacki rit, Svjetski dan voda, prijemni centarSNIMIO BRUNO JOBST

PP Kopacki rit, Svjetski dan voda, prijemni centar
SNIMIO BRUNO JOBST

BRUNO JOBST

Tipični primjeri ovakvog oblika turizma su obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja turistima nude raznolike sadržaje, pa se kontinentalni turizam često naziva i ruralni, iako to nisu istovjetni pojmovi. Kontinentalni turizam razvija se kao potpuno samostalna ponuda, a njegova je prednost što se može nuditi gostima cijele kalendarske godine, a ne samo tijekom sezone, kao turizam na Jadranu.

OBŽ - kontinentalni dragulj

Turizam se sve više razvija i u Osječko-baranjskoj županiji. U Upravnom odjelu za turizam, kulturu i sport OBŽ-a ističu da Osječko-baranjsku županiju kao autentični dragulj kontinentalnog turizma Hrvatske čini teritorij koji zbog prirodnih ljepota netaknute prirode (potoka, jezera, močvara, rijeka, šuma, lovišta, te Kopačkog rita kao jedinstvenog Parka prirode) izgledom podsjeća na oazu mira smještenu ispod velikog plavog neba.

Osijek, 29. 07. 2021, Trg Ante Starcevica. Turisti, kontinentalni turizam. Cikloturizam je jedan od brendova grada Osijeka, Cikolturisti su potrazili spas u hladovini. Slobodnjak, ljeto.snimio GOJKO MITIC
GOJKO MITIC

Pečat području daju plodna polja, domaće životinje, pejzažni vinogradi, termalni izvori, znameniti dvorci, sakralni objekti, spomenici, parkovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, etnosela, ugostiteljski objekti i nadasve topli domaćini koji domaćom hranom i čuvenim vinima čine Osječko-baranjsku županiju jedinstvenom destinacijom.

Odredište je to gdje se zelene linije šire poput kapilara u tkivu i nesputano priključuju prirodnom krajobrazu koji okružuje zamašno područje poželjnih odlika, značajki i sadržaja. I doista, mještani širokog srca koje ih krasi i po kojem su poznati, žive život u suglasju s prirodom jer je zdravo živjeti moguće samo u zdravoj prirodnoj sredini, a ugodno samo u uređenom okolišu, što su osobitosti Osječko-baranjske županije kao turističke destinacije koja nije podlegla masovnom turizmu.

Kuća za odmor Guska u Kopačevu, koja je izgradnjom bazena postala zanimljiva destinacija gostima i tijekom ljetnog razdoblja.

Kuća za odmor Guska u Kopačevu

Ustupljeno

Slavonska priča

Posjetitelji koji posjećuju ovaj kraj - prijestolnicu kontinentalnog turizma, koji je dao veliki doprinos u stvaranju nezavisne i slobodne Republike Hrvatske, za svoje zadovoljstvo, radi odmora ili razonode, imaju priliku doživjeti misterioznu i nikad do kraja ispričanu slavonsku priču. Originalni događaji, odmor u otmjenom ladanju i etnoselima, šetnja raskošnim parkovima i vinskim cestama obogaćenim šarolikim pastelnim bojama i mekim mirisima, tajanstveni dvorci, vožnja brodom po velikim rijekama uz melodije tišine i cvrkut ptica, samo su neki od načina interpretiranja naše kulture i povijesti na koju smo osobito ponosni, ističu u OBŽ-u.

Sve više kvalitetnih vina

Uz velike vinarije čija su vina poznata diljem tržišta Europske unije i trećih zemalja, valja posjetiti i upoznati i male proizvođače vina kojih je sve više na ovom području. Svi oni pomno i s puno ljubavi proizvode kapljice blaga u čaši. Kada se tijelo i duša nasite, grijeh je ne upoznati atrakcije ovozemaljskog raja s područja koje nudi zabavu i opuštanje u umirujućem ambijentu panonske ravnice.

OSIJEK, 01. 12. 2017, ESSEKER CENTAR. OTVORENJE WINE OS.snimio GOJKO MITIĆ

OSIJEK, 01. 12. 2017, ESSEKER CENTAR. OTVORENJE WINE OS.
snimio

GOJKO MITIĆ

Goste u ovoj županiji dočekuje gostoljubivost i srdačnost i smirenost, jer upravo je vrijeme ono što se gostu može ponuditi, a to je iznimno važan temelj stvaranja veze između domaćina i turista. Gostima Slavonci i Baranjci nude svoje bogatstvo. Kada govorimo o proizvodnji hrane, tu ubrajamo domaće i ekološke proizvođače hrane te njihove izvorne proizvode, koji su povezani s različitim tradicionalnim metodama proizvodnje koja omogućuje jedinstvene okuse pružajući raznovrsnost i autentičnost koja se sve više traži. 

Osijek, 07. 11. 2023., Projekt 9; Gourmet Osijek; masterclass; Stevo Karapandza; Zeljko Bremec; chef; kuhanje; rijecna riba; kontinentalni turizam; gastronomija
BRUNO JOBST