DONJI MIHOLJAC - GRADONAČELNIK GORAN ALADIĆ, RUJAN 2023.
SNJEŽANA FRIDL
27.9.2024., 06:15
GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Donji Miholjac očekuje vrlo živo investicijsko razdoblje

Kreće izgradnja tzv. Sjeverne aglomeracije vrijedne 15,6 milijuna eura

Ovih je dana Donji Miholjac u svečanom ozračju. U nedjelju, 29. rujna, obilježava Dan grada i slavi svog nebeskog zaštitnika, sv. Mihaela arkanđela. Povod je to za razgovor s gradonačelnikom Goranom Aladićem, koji nam je otkrio što se sve radilo u proteklih godinu dana i koji su planovi za daljnji razvoj grada.

Što se značajno u Donjem Miholjcu napravilo unatrag godinu dana, od posljednjeg rođendana?

- Radilo se na različitim projektima, a ujedno i prijavljivalo na natječaje za osiguranje financijskih sredstava te su se otvarale javne nabave kako bi se dobili izvođači radova na pojedinim projektima. U tom periodu završili smo energetsku obnovu zgrade koju smo preuredili u područno odjeljenje Dječjeg vrtića Pinokio, te smo time povećali kapacitet vrtića za 50-ak mališana. Rekonstruirali smo unutrašnjost zgrade Praćkijade u Radikovcima, a dosta se pozornosti posvetilo rekonstrukciji poljskih putova. Tako smo rekonstruirali poljske putove u Golincima, Svetom Đurđu, Podgajcima Podravskima, Radikovcima i Donjem Miholjcu. Rekonstruirali smo i tri otresnice u Svetom Đurđu. Postavljena je nova LED javna rasvjeta u Golincima, obavljena rekonstrukcija pješačke staze u Miholjačkom Poreču, postavljene nove kanalizacijske i vodovodne cijevi u Ulici zrinsko-frankopanskoj u Donjem Miholjcu te nabavljena i postavljena pumptrack-staza. Izrađen je projekt za izgradnju novog društvenog doma u Podgajcima Podravskim te je započeo novi projekt Zaželi IV.

DONJI MIHOLJAC - GORAN ALADIĆ, GRADONAČELNIK, RUJAN 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Što je bilo u planu, a nije realizirano?

- U planu su još mnogi drugi projekti čiji početak radova kasni, no većina njih započet će u nadolazećim danima i tjednima, a javna nabava za izvođače radova završena je i potpisani su ugovori s njima. Situacija na tržištu s izvođačima radova nije sjajna, a zbog nedostatka radnika, odnosno odlaska dobrog dijela radno sposobne radne snage u inozemstvo, neki projekti kasne s izvođenjem, a na neke natječaje nam se ne javi nijedan ponuđač. Nadam se da će se to stanje nekako prebroditi i da će se izvođenje građevinskih radova nastaviti, jer u suprotnom nećemo moći opravdati sredstva koja smo dobili na javnim pozivima i natječajima.

Donji Miholjac je i ove jeseni gradilište. Kada će radovi biti završeni?

- U tijeku je izgradnja tržnice u Donjem Miholjcu, koja je jedna od većih, kapitalnih investicija, vrijednosti oko 1,8 milijuna eura. U Donjem Miholjcu je u tijeku i rekonstrukcija dijela Zrinsko-frankopanske ulice (kod autobusnog kolodvora) u vrijednosti 223.000 eura te sanacija opasnih mjesta u prometu postavljanjem horizontalno-vertikalne signalizacije. Sljedeća kapitalna investicija koja je u tijeku izgradnja je novog dječjeg vrtića u prigradskom naselju Rakitovici vrijednosti 1.611.500 eura. Kako sam napomenuo, postoje određeni problemi s izvođačima radova koji se žale na odlazak radne snage tako da se nadamo da će ti izazovi biti prebrođeni i da će se radovi nastaviti u bržem ritmu nego dosad.

Potpisan je ugovor za veliki infrastrukturni projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture na uslužnom području Miholjačkog vodovoda. Kada kreću radovi?

- Da, odobrena su nam sredstva za izgradnju tzv. Sjeverne aglomeracije. Riječ je o izgradnji kanalizacijske mreže u naseljima Podgajci Podravski, Sveti Đurađ te ulici Ciglana u Donjem Miholjcu. Tu je i zamjena kanalizacijskih i vodovodnih instalacija u Basaričekovoj, Šenoinoj, Ivana Gorana Kovačića i Zrinsko-frankopanskoj ulici u Donjem Miholjcu. U susjednoj Općini Viljevo ići će se u izgradnju sustava odvodnje, a u mjestu Krunoslavlju izgradit će se vodovodna mreža. Sve to bit će najvećim dijelom sufinancirano iz programa NPOO-a. Iako je za većinu provedena javna nabava i poznati su izvođači radova, sam početak radova čeka se zbog žalbe na provedenu nabavu usluge voditelja projekta bez kojeg se ne mogu započeti radovi. Nadamo se da će nadležna institucija uskoro riješiti žalbu kako bismo krenuli s radovima i pokušali dostići zadane rokove. Ukupna vrijednost aglomeracije iznosi 15,6 milijuna eura.

Što građani Donjeg Miholjca i prigradskih naselja mogu očekivati u sljedećih godinu dana?

- Uglavnom će se provoditi započeti projekti i oni koji će započeti sljedećih tjedana. Riječ je o biciklističkoj stazi od središta grada do izlaza iz Donjeg Miholjca na istočnoj strani, energetskoj obnovi zgrade stare vojarne, dogradnji i rekonstrukciji zgrade mrtvačnice u Podgajcima Podravskim, izgradnji potpornog zida na groblju u Svetom Đurđu, drugoj fazi rekonstrukcije društvenog doma u Rakitovici, sanaciji sjeverne fasade dvorca Prandau. Tu su još i projekti izgradnje nove pješačke staze u Vukovarskoj ulici koja se proteže uz novu biciklističku stazu do ulice Majur, druga faza sanacije deponija smeća Doroslov, energetska obnova zgrade u Vukovarskoj 7, biciklistička staza u Harambašićevoj ulici (zapadni dio) te rekonstrukcije Basaričekove, Šenoine i Ulice Ivana Gorana Kovačića. Također, rekonstrukcija dijela društvenih domova u Golincima i Radikovcima te izgradnja fontane na kružnom toku u Donjem Miholjcu. Za većinu projekata provedene su javne nabave i potpisani ugovori s izvođačima radova. Osigurana su i financijska sredstva, i to većinom iz natječaja i javnih poziva na koje smo se javljali. Prema informacijama koje imamo, vjerojatno je da će iduće godine početi i izgradnja južnog dijela kanalizacijske mreže u prigradskim naseljima južno od Donjeg Miholjca te Općini Magadenovac. Treba spomenuti da je započela izgradnja nove ceste uz koju će se protezati biciklistička staza od zapadnog ulaza u Podravsku Moslavinu do ulaza u Sveti Đurađ. Riječ je o projektu Hrvatskih cesta, ali vrlo značajnom za sve koji prometuju cestom D34. Iz navedenog je razvidno da je pred nama jedno vrlo živo investicijsko razdoblje.

Koja je Vaša poruka sugrađanima i sugrađankama povodom Dana grada?

- Dragim sugrađankama i sugrađanima u ime gradske uprave i u svoje osobno ime od srca želim sretan Dan grada i crkveni god svetog Mihaela. Provedite ga u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima, s vjerom i nadom u bolje sutra i u vrijeme koje je pred nama. Koristim prigodu djelatnicima policije čestitati njihov dan, Dan policije.