Dom zdravlja u Županji

Dom zdravlja u Županji

Marija Lešić Omerović
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: STALNA BRIGA O POTREBAMA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Kvalitetna zdravstvena skrb i što više usluga pacijentima

Osigurana je dostupnost specijalističke zdravstvene zaštite i dijagnostike

ŽUPANJA

Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a na temelju odluke Županijske skupštine, Dom zdravlja Županja ubuduće će poslovati kao podružnica Doma zdravlja Vukovarsko-srijemske županije koji je u osnivanju, a objedinit će i podružnice Vinkovci i Vukovar.

Vukovarsko srijemska riznica logotip

Sjedište novoosnovane ustanove bit će u Vinkovcima, centralizirana će biti samo uprava dosadašnjih domova zdravlja, dok će obujam zdravstvenih djelatnosti i pružanje usluga pacijentima i dalje biti na istim mjestima kao i dosad, u skladu s Mrežom javnozdravstvene službe. Za privremenog je ravnatelja proljetos imenovana dugogodišnja ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić, a nakon stvaranja svih preduvjeta za početak rada i prijave u sudski registar, bit će raspisan natječaj za izbor ravnatelja Doma zdravlja VSŽ-a. Lešić će kao voditeljica Podružnice Županja nastaviti raditi na dodatnom podizanju kvalitete zdravstvene skrbi i pružanja usluga pacijentima na području županjske Posavine, koja nema bolnicu, i na daljnjem razvoju i unapređenju izvanbolničkih specijalističko-konzilijarnih djelatnosti.

Suradnja s bolnicama

Dom zdravlja Županja već godinama kontinuirano ulaže u modernizaciju i zanavljanje opreme, brine o potrebama pacijenata, o zaposlenicima, uvjetima i suvremenim metodama rada. U devet ordinacija obiteljske medicine trenutačno su svi ugovoreni timovi popunjeni, osim jednoga u Gunji, koji je bez nositelja, no ondje je svakodnevno organiziran rad.

U Domu zdravlja Županja, srpanj 2024.snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović

Popunjeno je i svih 14 ordinacija dentalne medicine. Radi lakše dostupnosti specijalističke zdravstvene zaštite i dijagnostike te smanjenja upućivanja u bolnice, zajedničkim radom primarne i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Županja svoju djelatnost nastoje usmjeravati na kvalitetno i pravodobno ispunjavanje potreba pacijenata i pružanja odgovarajuće zdravstvene skrbi. Cilj je, ističe ravnateljica Luca Lešić, usluge pružati na najvišoj mogućoj razini, izići u susret stanovništvu u selima županjske Posavine i olakšati mu pristup zdravstvenoj zaštiti koliko god je to moguće. Pacijentima su osigurane brojne usluge, uz domaće pružaju ih i liječnici specijalisti iz Vinkovaca, Osijeka, Slavonskog Broda i Vukovara, a odličnu suradnju imaju i s KBC-om Zagreb. Ravnateljica zadovoljno ističe da je povratkom specijalizanta kliničke radiologije dr. med. Stjepana Baturine u Županju djelatnost radiološke dijagnostike podignuta na vrlo visoku razinu.

RTG i UZV dijagnostnika u Domu zdravlja Županja, srpanj 2023.snimila Marija Lešić Omerović

RTG i UZV dijagnostnika u Domu zdravlja Županja

Marija Lešić Omerović

Najavljuje kompletno zanavljanje opreme djelatnosti izvanbolničke radiološke i ultrazvučne dijagnostike, nabavu novog RTG uređaja, ali i najsuvremenijeg mamografa s tomosintezom, kroz projekt prekogranične suradnje sa Srbijom. Osigurava 3D snimku dojke te učinkovito skeniranje sumnjivih zona i visoko je pouzdana metoda za dijagnozu karcinoma dojke. Dom zdravlja Županja ove je godine ponovno ušao u sustav Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Poticajno okruženje

Lešić smatra da bi u okviru Doma zdravlja VSŽ-a u Županji trebalo, među ostalim, pojačati RTG i UZV djelatnost na cijeli dan i što većem broju pacijenata omogućiti preglede jer ti aparati brzo stare i trebaju se što više koristiti, i to bi, ističe, bio najbolji način jačanja tih djelatnosti. Ulaganjem u opremu, razvojem novih službi i novih sadržaja te primjenom novih tehnologija trude se omogućiti korisnicima ujednačenu i dostupnu uslugu na jednom mjestu uz unaprjeđivanja dijagnostičkih kapaciteta.

slavonija...vinkovci...06.07.2023.velika zupanijska vijecnica; pod predsjedanjem drazena milinkovica odrzana 18. sjednica zupanijske skupstine; na fotki - luca lesic, ravnateljica doma zdravlja zupanja;foto Gordan Panić

Luca Lešić, ravnateljica Doma zdravlja Županja

Gordan Panić

Ravnateljica ističe kontinuiranu brigu o potrebama pacijenata u svim naseljima županjske Posavine, pohvalivši odličnu suradnju s općinskim načelnicima, koji su, ističe, uvijek na raspolaganju i spremni pomoći. Iznimno je zahvalna i liječnicima specijalistima koji su zainteresirani za suradnju i žele dolaziti u Županju.

“Svi imaju pozitivan stav prema radnoj atmosferi i jako su zadovoljni organizacijom posla i uvjetima rada u našem Domu zdravlja. To su mladi ljudi koji žele raditi, žele pomoći. Pacijentima se u potpunosti stavljaju na raspolaganje, dogovaraju im daljnje pretrage i zahvate u bolnicama iz kojih dolaze, što nam svima mnogo znači i stvarno možemo biti sretni", zaključuje. 

USKORO STIŽU LOGOPED I PSIHOLOG

Pacijentima je u Županji osigurana čitava lepeza usluga iz djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije, ortodoncije, psihijatrije, zdravstvene zaštite žena, interne medicine, pedijatrije, telemedicine, neurologije, opće kirurgije, urologije... Ondje već godinama djeluje i Centar za hemodijalizu, gdje su terapijski postupci na vrlo visokoj razini. Tu je i palijativna skrb po kojoj je Županja primjer dobre prakse u Hrvatskoj, s dobrim rezultatima, a uskoro će, prema novoj mreži javne zdravstvene službe, Dom zdravlja moći imati i logopeda i psihologa, za kojima je sve veća potreba. Uz partonažnu zdravstvenu zaštitu formirat će i sestrinsko savjetovalište. Na specijalizaciji je petero mladih liječnika – iz interne medicine, fizikalne medicine i rehabilitacije, dvije iz obiteljske medicine i pedijatrije.