26. 9. 2024. - Đakovački HNS, presica, Ivica Mandić i Nina Pološki-Jurjević

Ivica Mandić i Nina Pološki-Jurjević

Ustupljeno
26.9.2024., 14:01
PRESICA ĐAKOVAČKOG HNS-A

"Grad skupo plaća najam u privatnim prostorima, a njegove nekretnine zjape prazne"

ĐAKOVO

Uoči sjednice Gradskog vijeća HNS je na presici prozvao Grad Đakovo da za rad svojih pojedinih ustanova na novim, privremenim lokacijama, na koje su na određeno vrijeme preselile zbog radova u postojećim objektima, plaća skupi najam privatnih poslovnih prostora, dok gradske nekretnine zjape prazne, tj. nisu u funkciji. Ovih dana, naime, zbog energetske obnove zgrade Centra za kulturu, na privremenu lokaciju u privatni poslovni prostor preselila je Knjižnica, a u najam tri privatna poslovna lokala ulazi i gradski Dječji vrtić zbog dogradnje kuće Vila.

-Skupo plaćamo najam drugih nekretnina, a ne koristimo svoje, gradske. Na jednom od prethodnih Vijeća dali smo suglasnost Dječjem vrtiću u dobroj vjeri da se grupe, koje trenutno ne mogu ići u gradske kuće zbog energetske obnove i dogradnje, dislociraju. Lijepo bi bilo znati pod kojim uvjetima su napravljeni ti ugovori o najmu jer vidimo da je Vrtić dislociran na tri lokacije, Botićeva, Frankopanska i Starčevićeva. Vidjeli smo i da je Knjižnica također dislocirana u privatni prostor u Jelačićevoj, rekla je predsjednica HNS-a Đakovo i gradska vijećnica Nina Pološki-Jurjević, zapitavši zašto se Knjižnica nije dislocirala u Kuću Reichsmann koju je, kao i cijeli taj kompleks Grad kupio 2019..Citirala je gradonačelnikovu izjavu iz 2020. u gradskom glasilu o toj nekretnini – koje predradnje slijede Gradu kako bi definirao njezinu konačnu namjenu.

-Ušli smo u petu godinu otkada je to rekao no Kuća Reichsmann i dalje stoji kakva je i bila. Istina, koristi se za nekakve namjene, no kada je riječ o Knjižnici zar ne bi bilo pametnije da su se uložila vlastita sredstva i da se taj objekt prenamijenio u tu svrhu i, nakon odlaska Knjižnice ostao bi za neke druge svrhe, a ne bi stajao ovako devastiran, dodala je Pološki-Jurjević.

HNS-ov županijski vijećnik Ivica Mandić komentirao je stanje komunalne infrastrukture, zahvate po ulicama i nova prometna rješenja po gradu. Ustvrdio je da na Trgu nijedna koš nije ispravan, da podna svjetla ne rade i da je to rezultat "kontinuirane nebrige i negospodarenja gradskom imovinom". -Vode računa o zapošljavanju svojih najbližih, a ne o komunalnoj infrastrukturi i kako će građani živjeti u svom gradu, Isti iz HDZ-a koji su sada otvorili Tomislavovu prije su prijetili da neće slati djecu u školu ako se ona otvori. Što se sada toliko bitno dogodilo da se ona otvara? Kao ozbiljna politička stranka, to podržavamo i danas, kažeMandić. Osvrnuo se i na radove u Starčevićevoj i Pašinom prolazu. -

Ondje imate jednog ili nijednog radnika. Kod ugovaranja poslova i za tako bitne ulice - zašto se ne vodi računa o rokovima?, zapitao je Mandić.