KOZICE, 30. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka, 24.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ
25.9.2024., 18:31
U SLATINSKIM PRIGRADSKIM KOZICAMA

30. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka

Kapelica je zahvala za dar uspostave slobodne Hrvatske i kao spomen na 900 godina Zagrebačke nadbiskupije

KOZICE

Katolički vjernici u slatinskom prigradskom naselju Kozicama u velikom su se broju u utorak prisjetili svečanosti koja je u njihovu mjestu održana prije 30 godina. Upravo 24. rujna 1994. godine, nakon godine dana izgradnje, zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kozičku kapelu sv. Roka. Velika obljetnica za tako malo mjesto obilježena je molitvenim programom i svečanom misom zahvalnicom koju je u kapeli služio vlč. Ivan Štivičić, upravitelj Župe Uznesenja BDM u Novoj Bukovici, kojoj pripada i kozička filijala.

KOZICE, Vlč. Ivan Štivičić, 30. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka, 24.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ

Uz mještane i predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Kozica Josipa Cadera, na obljetničkom misnom slavlju bili su predsjednik Gradskog vijeća Slatine Tomo Tomić, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić, unuk kumova kozičke kapele Zvonka i Vlaste Bertić Kristijan Konta i drugi vjernici.

KOZICE, 30. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka, 24.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ

Vlč. Štivičić u pozdravnom je govoru prisjetio prisutne na dugogodišnjeg župnika u novobukovačkoj župi preč. Alozija Staneka kao inicijatora izgradnje Božje kuće u Kozicama, koji je u crkvenoj spomenici 1994. godine, nakon njena blagoslova, zapisao kako je ona zahvala za njegov dar svećeništva, za dar "dobrote ove župe i mjesta koja njoj pripadaju", ali istovremeno kao zahvala Gospodinu za dar uspostave slobodne Republike Hrvatske i kao spomen na 900 godina osnutka Zagrebačke nadbiskupije i dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku. Vlč. Štivičić spomenuo se i onih "koji su lopatom kopali ove temelje" i gradili crkvu, koji su na različite načine doprinijeli izgradnji, pa i novobukovačkih župnika koji su služili u Kozicama. Ukazujući na veliko značenje molitve vjernika kao članova duhovne obitelji i međusobnih susreta ljudi kao društvenih bića koja su međusobno upućena, poželio je da spomen blagoslova kozičkoga molitvenoga prostora bude podsjetnik da se ne moli uzalud, jer uvijek ima netko tko te molitve i zahvale sluša.

– Ova kapelica nije napravljena za osobnu slavu, već da bi se u njoj slavio Bog i ona je poziv da kao vjernici dolazimo u ovaj dom molitve i budemo molitelji – rekao je vlč. Štivičić i zahvalio svima koji su došli uveličati misno slavlje, ali i svima koji su vodili brigu o kozičkom zvoniku, a onda i 30 godina o svojoj crkvi. Prigodnim darovima posebno je zahvalio zvonaru Josipu Vidasu i vjeroučiteljici Tanji Buneti.

KOZICE, 30. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka, 24.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ

Uz preč. Staneka, za izgradnju kapele sv. Roka zauzimao se i Mjesni odbor Kozice, a ona je izgrađena novčanim darovima iseljenih mještana, slatinskih poduzeća i obrtnika na zemljištu koje je darovao Petar Medved.

KOZICE, 30. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka, 24.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ

U kozičkom mjesnom domu svečanost je nastavljena prikazivanjem filma o Kozicama i kozičkoj crkvi, koji je svojevremeno nastao u Felabr Studiju, a koji je uredio Robert Turkalj, te obraćanjem predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Josipa Cadera. On je istaknuo da je kapelica već 30 godina centar vjerskih zbivanja u selu i gotovo da nema događanja koji ne započne svetom misom, stoga je dužnost mještana o njoj brinuti.

– Od posljednje jubilarne obljetnice je dodatno uređen prostor ispred kapele, na njemu je sagrađen spomenik u sjećanje na poginule kozičke branitelje Ivicu Filkovića i Pericu Sabu. Nositelj tog projekta bila je Udruga HVIDR-a Slatina, dok ga je financijski podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Slatina. – rekao je Josip Cader uz zahvalu obnašatelju dužnosti gradonačelnika Iliji Nikoliću i Gradu Slatini te svima koji su pomogli izgradnju crkve i koji o njoj brinu.

KOZICE, Josip Cader, predsjednik Vijeća MO Kozice, 24.09.2024., snimio Petar Žarković
PETAR ŽARKOVIĆ