Đakovo2024.Srednja trukovna škola ĐakovoSlastičari
USTUPLJENO
24.9.2024., 08:16
“HORVAT” PRATI POTREBE TRŽIŠTA RADA

U trendu strukovno obrazovanje: Htjela iz gimnazije u slastičare

Traženi su 3-godišnji programi - od keramičara do pekara, SSŠ Antuna Horvata popunila sva mjesta u njima već u prvom krugu

ĐAKOVO

Potpuni trijumf Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo u 2024. godini: nakon što je u srpnju proglašena najboljom strukovnom školom u državi, svojom ponudom obrazovnih programa za 3-godišnje i 4-godišnje obrazovanje, pristupom radu i drugim referencama pobudila je takav interes da je mjesta za 3-godišnje programe za novu školsku godinu 20224./2025. popunila već u prvom upisnom roku, a ostalo je i podosta onih koji nisu ostvarili želju da se upišu baš u tu školu.

Ne samo ta škola nego cjelokupno strukovno obrazovanje u Hrvatskoj doživljava renesansu, napuštena je savjetodavna praksa roditelja i okoline "ne upisuj se u strukovne škole jer ćeš u životu morati raditi", pa su te škole od, uvjetno rečeno, zazornih postale pravi hit.

Zapošljivost

- Dogodilo se da se te škole cijelo vrijeme osuvremenjavaju: uvode se novi programi, opremile su se od računalne do opreme za praktičnu nastavu, stalno se rade edukacije koje su usmjerene i prema roditeljima djece, a dogodila se i promjena na tržištu rada – traže se strukovna zanimanja, pogotovo iz 3-godišnjeg obrazovanja, tj. traže se majstori, a vjerojatno se mijenja i situacija vezana za fakultete i njihove programe jer se ne nudi zapošljivost, a ovdje već nakon 3-godišnjeg srednjoškolskog obrazovanja ti se zapošljavaš – da li sam pokrećeš posao, obrt, povlačiš mjere poput mjere samozapošljavanja i sl. ili se zapošljavaš kod drugoga, dobro si plaćen. Dok tvoj vršnjak završi fakultet, ti si se već uhodao u posao, zarađuješ, svoj si čovjek. Drugim riječima, Hrvatska je trenutno u takvoj situaciji da su strukovna zanimanja primamljiva - kaže ravnatelj "Antuna Horvata", prof. Mirko Ćurić.

Tražena zanimanja keramičar, soboslikar

- Imali smo prije 10-ak godina i tekstil, no ugašen je, a ove godine to smo prisilno morali učiniti i za stolare jer problem je što nemamo radionicu za to. Godinama smo bili u najmu prostora za nju, no izgorjela je, a da ju pokrenemo, moramo u veliku investiciju. Možda u neko buduće vrijeme vratimo tekstil jer imamo dozvolu za taj smjer - kaže Ćurić, koji podsjeća i na praksu prebacivanja učenika iz drvnog smjera u onaj za CNC operatera. Velik interes na tržištu rada je i za građevinska zanimanja, pa se keramičari, soboslikari popune odmah. SSŠ ima i mogućnost reaktiviranja smjerova zidar, tesar.

Đakovačka SSŠ u ovoj je godini ponudila 16 obrazovnih programa, od kojih je 12 za 3-godišnje, a četiri su za 4-godišnje obrazovanje – tehničar za mehatroniku, strojarski računalni tehničar, tehničar za računarstvo i agrotehničar.

- Najviše se traže zanimanja iz 3-godišnjeg programa, osim cvjećara, svi su popunjeni već u prvom upisnom krugu. Upisano je 197 učenika, od kojih u trogodišnja zanimanja njih 112. Točnije, na upisima smo popunili 193 mjesta, a izravno su se upisala četiri povratnika – djeca čiji su se roditelji trajno vratili iz inozemstva u Hrvatsku. Upisali su se u obrazovne programe za računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku, frizera i agrotehničara - kaže Ćurić.

Reforma

Elektroinstalater, plinoinstalater, frizer, pekar, slastičar, automehaničar, keramičar, soboslikar-ličilac, fotograf... - samo su neka od zanimanja iz 3-odišnjeg programa obrazovanja pri SSŠ Antuna Horvata.

- Imamo slučajeve gdje je učenica ove godine upisala prvi razred gimnazije i željela se potom prebaciti u 3-godišnji program obrazovanja za slastičarku, no nismo više imali mjesta - kaže Ćurić.

Ruše stereotipe

Oko 75 posto učenika u SSŠ Antuna Horvata muška je populacija. Učenice najviše interesa pokazuju za smjer frizer, slastičar, kuhar, cvjećar, no ima ih i u razredima za automehaničare, keramičare, strojarske tehničare, razbijajući stereotip kako su to muška zanimanja.

U Hrvatskoj je trenutačno velika reforma strukovnog obrazovanja, u fokusu je tzv. modularna nastava. U praksi to znači da više nastavnika iz više struka struka zajedno izvode neki nastavni modul.

- Ide se u modernizaciju nastave, a sve je utemeljeno na učenju na radu. Velik je to iskorak, bit će moguće da troje nastavnika izvodi nastavu jednog modula - kaže Ćurić.

Osim što je "Antun Horvat" ove godine proglašen najboljom SSŠ, rad škole prati i svojevrsna usmena predaja o tome zašto baš odabrati nju za srednjoškolsko obrazovanje, tu su i odlični rezultati u brojnim natjecanjima, a sve to čini je traženom za nastavak školovanja nakon osnovne škole. Škola ima i školsko dobro u Trnavi za poljoprivredna zanimanja, a gdje je sada vinogradarstvo došlo do ozbiljnih brojki u proizvodnji vina. Još prije "Horvat" je osmislio i vlastite slastice - Haibelove praline, Sofijina srca, Doneganijevu tortu. n