Marino Franinović (lijevo) i Anto Gutićfoto: Općina Gunja
OPĆINA GUNJA
KONZUL GRUZIJE MARINO FRANINOVIĆ POSJETIO OPĆINU

Zainteresirani za ulaganja u poslovnu zonu u Gunji

GUNJA

Općinski načelnik Gunje Anto Gutić ugostio je počasnog konzula Gruzije u Republici Hrvatskoj Marina Franinovića, koji je na čelu vodeće Europske korporacije za razvoj projekata u sektoru zelene energije. Kao potencijalni ulagač zanimao se za poduzetničku zonu Velebit u Gunji i mogućnosti koje ona nudi, a razgovarano je o projekatima u domeni obnovljivih izvora energije. Nakon zajedničkog obilaska zone, koja je strateški projekt za općinu Gunja, Franinović je bio zadovoljan viđenim. "Konzul smatra da naša gospodarska zona ima velik potencijal i najavio je ponovni dolazak, ovaj put s timom ljudi koji će pregovarati o daljnjim koracima i planovima", kazao je. Nada se da će uspjeti ostvariti suradnju i započeti konkretne razgovore o ulaganjima na području Gunje, a na dobrobit svih stanovnika te općine na istoku županjske Posavine. Gutić napominje da korporaciji kojoj je Franinović na čelu nije samo cilj proizvedenu energiju isporučiti u distribucijsku mrežu, nego ju usmjeriti i prema ostalim korisnicima koji u zoni izgrade svoje objekte, bilo proizvodne pogone bilo skladišne prostore ili hladnjaču. Svi bi se tamošnji subjekti mogli napajati solarnom energijom koju bi oni proizveli. Dodaje da ta korporacija posjeduje bogato iskustvo i ima više od 1000 investicija u sektoru zelene energije.
“Ovo je bio prvi sastanak koji je inicirao gospodin Franinović, htio je osobno doći i pogledati zonu, čuti naša razmišljanja i mene kao načelnika, u kojem će se smjeru zona razvijati i što možemo ponuditi", dodao je. Napominje da potencijalni investitor obilazi i neke druge lokacije, ovih je dana boravio i u Orahovici, a potom će donijeti odluku o tome gdje će ulagati. Gunjancima bi, priznaje Gutić, svakako bio interes da se odluče za njihovu zonu, koja je komunikacijski smještena na jako dobroj lokaciji. Ukupne je površine 19 hektara, a oko pet hektara je zauzeto. Sredinom listopada bit će završena prva faza infrastrukturnog opremanja. "Ako ova priča s počasnim konzulom Gruzije bude išla u dobrom smjeru, spremni su kupiti sve slobodne čestice jer ondje je dovoljno slobodnog prostora, što je za velike ulagače dobra stvar", zaključuje.
Za desetak dana očekuje i jednog poduzetnika iz Makedonije koji je zatražio sastanak, a također je zainteresiran za gunjansku zonu.