VIROVITICA-NATURE.HR
21.9.2024., 07:00
MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE

Kanuima rijekom Dravom od Sopja do Noskovaca

Drava je jedna od posljednjih europskih nizinskih rijeka koja je očuvala prirodnu dinamiku i iznimnu biološku raznolikost

NOSKOVCI

Različitim edukativnim, sportskim i zabavnim sadržajima svake se godine 23. rujna obilježava Međunarodni dan rijeke Drave. Od 749 kilometara njene duljine, 323 kilometara protječu kroz Hrvatsku, pa je Drava druga najdulja rijeka u našoj zemlji.

U dravskom porječju velike su i vrlo dobro očuvane poplavne šume, riječni otoci, šljunčane i pješčane obale, bočne mrtvice i rukavci, a sve su to idealna mjesta za brojna prirodna staništa, što je danas rijetkost u Europi, pa porječje Drave odlikuje iznimna biološka raznolikost. Budući da je rijeka s tim priobalnim staništima dom brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta, ravnateljica Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo opetovano ističe da je Drava jedna od posljednjih europskih nizinskih rijeka koja je očuvala prirodnu dinamiku, a time i zadržala iznimnu biološku raznolikost.

Radi očuvanja takvog stanja, cijelo područje uz rijeku Dravu uvršteno je u sastav Nacionalne ekološke mreže proglašene 2007. godine, koja je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine postala dio europske ekološke mreže Natura 2000. Godine 2011. Vlada RH proglasila je 1. regionalni park u Republici Hrvatskoj Mura - Drava, a 15. rujna 2022. UNESCO je proglasio 1. pentalateralni (petodržavni) rezervat biosfere u svijetu pod nazivom Rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav.

VIROVITICA-NATURE.HR

Radi zaštite prirode i očuvanja rijeke, njezina okoliša i zatečene biološke raznolikosti provode se različiti projekti. Među njima je WISEDRAVALIFE – Mudro upravljanje vodama za očuvanje riječnih i poplavnih staništa duž rijeke Drave, a uskoro završava i projekt DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama, koji (od 2015. godine) primjenjuje inovativan pristup upravljanju rijekama i cilj mu je stvoriti primjer najbolje prakse za obnovu rijeka u Hrvatskoj i regiji. "Life Restore for MDD, Preserving and restoring floodplain forest habitats along the Mura-Drava-Danube rivers" veliki je, više od 20 milijuna eura vrijedan projekt, čija je realizacija započela prošle godine i traje do konca rujna 2028. Provodi ga niz europskih institucija za zaštitu prirode iz pet zemalja pentalaterale, među njima i Hrvatske vode, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Agrobiotehnički fakultet Osijek te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije sa sjedištem u Noskovcima.

Ta će ustanova u nedjelju, 22. rujna, u sklopu provedbe svojih projektnih aktivnosti organizirati manifestaciju Drava day, kojom će obilježiti Međunarodni dan rijeke Drave. Bit će to osam kilometara duga vožnja kanuima rijekom Dravom od Sopja do Noskovaca, a prije početka vožnje kanuima na kupalištu u Sopju bit će održana pokazna vježba spašavanja na vodi u suradnji s HGSS-om.