Ustupljena fotografija
20.9.2024., 07:00
STRELIČARSKA UDRUGA “KNEZ DOMAGOJ”

“Srednjovjekovni” borci oštra oka i mirne ruke

Ove su godine prvi put pozvani u Koprivnicu na poznati Renesansni festival

DONJI MIHOLJAC

Među skupinama odjevenim u tradicionalne srednjovjekovne kostime iz Šikloša, Varaždina, Zagreba, Osijeka i Donjeg Miholjca što će sudjelovati na povijesnoj manifestaciji "Ustanak hrvatskih velikaša u Donjem Miholjcu", koju svake godine u rujnu za Dan grad organizira tamošnja Povijesna udruga Mailath, bit će i članovi Streličarske udruge "Knez Domagoj" Donji Miholjac.

Streličarska udruga osnovana je prije deset godina. Udrugu koja promiče i unaprjeđuje streličarstvo kao sport i povijesno-kulturnu atrakciju te njeguje tradicionalno i moderno streličarstvo osnovalo je nekoliko miholjačkih ljubitelja luka i strijela, a ideju su dobili nakon što su posjetili Viteški turnir u Orahovici. Streličarska udruga temelji se na volonterskom radu pod budnim okom predsjednika Josipa Kolara, jednog od osnivača.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Ostvareni san

Članovi sudjeluju na povijesnim manifestacijama u Donjem Miholjcu, Slatinskom Drenovcu, Đurđevcu i Varaždinu, a ove su godine prvi put bili u Koprivnici na Renesansnom festivalu, najpoznatijem i najznačajnijem srednjovjekovnom festivalu u Hrvatskoj. Na manifestacijama nastupaju kao glumci u prikazima srednjovjekovnih borbi, sudjeluju u mimohodima i natjecanjima streličara.

- Ove smo godine bili pozvani na Renesansni festival, na kojem smo prvi put sudjelovali. To nam je bio san, koji smo ostvarili. Bilo nam je drago sudjelovati i na Picokijadi u Đurđevcu - rekao nam je Josip Kolar, predsjednik Streličarske udruge "Knez Domagoj".

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Streličari "Kneza Domagoja" organiziraju vlastite turnire te nastupaju na natjecanjima kod prijateljskih udruga u Hrvatskoj i susjednoj Mađarskoj. Na ovogodišnjoj turističko-kulturnoj manifestaciji Picokijada u Đurđevcu ekipa u sastavu Josip Kolar, Siniša Ivančić i Eduard Pavlovski osvojila je treće mjesto. Također u Đurđevcu, na Memorijalnom turniru "Franjo Golubić-Gugi" najbolji pogodak s udaljenosti od 50 metara imao je miholjački streličar Marin Kolar te se upisao kao pobjednik. Riječ je o disciplini gađanja u metu s tri strijele na 30 i 50 metara. Miholjački streličari natječu se i u popularnoj 3D disciplini, koja se održava u prirodi, a gađaju se trodimenzionalne makete životinja u prirodnoj veličini poput srne, medvjeda, zeca…

- Streličarstvo je sport preciznosti u kojemu je cilj pogoditi metu strijelom. Osim preciznosti, zahtijeva i vještine kontrole i fokusiranosti. Kada stanete pred metu, morate biti iznimno koncentrirani. Istodobno, potrebna je i fizička snaga te ostati miran u tom položaju. To zahtijeva jakost gornjeg dijela tijela, pogotovo ramenog pojasa - pojašnjava iskusni streličar Josip.

Prostor za trening

Streličari iz Donjeg Miholjca treniraju na otvorenom prostoru bivše streljane pokraj stadiona NK-a Jedinstvo, koji su dobili na korištenje od Grada.

Ustupljena fotografija

- Najveći nam je problem što nemamo zatvoreni prostor za kvalitetan trening. Streljana je na otvorenom i to nije dobro. Ovisimo o vremenskim prilikama. Planiramo krenuti u pregovore s Gradom da nam se osigura zatvoreni prostor - kaže predsjednik Kolar.

Oprema za streličarstvo uključuje luk, strijele, tobolac te štitnike za ruke i prste. Miholjački streličari koriste drvene strijele za svoje drvene lukove koje nabavljaju u Varaždinu. Cijena luka, kaže Kolar, kreće se od 100 do nekoliko tisuća eura.

Streličarska udruga "Knez Domagoj" trenutačno ima 15 članova i u planu joj je povećati članstvo, a posebno animirati mlađu populaciju.