Farmer holding a tablet smart arm robot harvest work agricultural machinery technology
kung_tom/Shutterstock
20.9.2024., 06:00
Predviđanja hrvatskih znanstvenika

Slavonija za pedeset godina: puna života, lider u turizmu i inovacijama u prehrambenoj industriji

Slavonija bi kroz koje desetljeće mogla biti puta života i si brojnim stanovništvom kao rezultatom odlične pronatalitetne politike, ali i povratka potomaka hrvatskih iseljenika. Istovremeno, Hrvatska nosi titulu atraktivne useljeničke zemlje koja privlači mlade i obrazovane obitelji, što se posebno odražava i na kontinentalni dio Lijepe naše.

Croatia osiguranje PR
ustupljena

Zbog ugodne klime, inovativnih turističkih proizvoda i povećanog interesa u svijetu za našom organskom hranom i lokalnim proizvodima, turizam u Slavoniji je procvjetao te brojni turisti posjećuju gradove poput Osijeka, Slavonskog Broda, Đakova, Vinkovaca, ali i brojna manja seoska mjesta poznata po tome što gostima nude personalizirana iskustva. Osim toga, Dvorac Eltz, kao jedan od najpoznatijih simbola Vukovara, ispunjen je turistima koji zahvaljujući tehnologiji proširene stvarnosti mogu osjetiti kako izgleda život grofova, baš kao što je živjela i obitelj Eltz.

Revitalizaciju je doživjela i prehrambena industrija usvajanjem novih načina proizvodnje poput kultiviranog mesa i mesa biljnog podrijetla, dok je jedna od najčešćih korištenih metoda 3D ispis mesa koja vjerodostojno oponaša vlaknastu strukturu odrezaka. Slavonsko tlo „štedi“ se vertikalnim i hidroponičkim uzgojem bilja, a na ovom području jako je popularan i uzgoj insekata zbog jednostavnosti te bogatstva proteinima i kalcijem. Nekome će se možda ovaj scenarij isprva činiti nestvarnim, no vodeći hrvatski znanstvenici okupljeni na projektu „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“ ističu da je ovakva budućnost itekako moguća ako iskoristimo svoje potencijale i prilike.

Projekt koji je okupio trideset etabliranih znanstvenika i stručnjaka

Croatia osiguranje, najveća i najstarija osiguravajuća kuća u Hrvatskoj, je povodom svoje 140. obljetnice poslovanja, okupilo tim od tridesetak stručnjaka koji su u proteklih nekoliko mjeseci provodili dubinske analize već poznatih činjenica i trendova te promišljali o potencijalnim prilikama i prijetnjama kako bi dali predviđanja kako bi Hrvatska mogla izgledati 2074. godine. Izradili su scenarije na polju demografije, ekologije, gospodarstva, međunarodnih odnosa te sporta i kulture, a za svako od nje priredili optimistični, realistični i pesimistični scenarij.

Croatia osiguranje PR
ustupljena

Ti su scenariji predstavljani kroz 15 atraktivnih videa u jedinstvenom multimedijskom paviljonu "Hrvatska 2074 - Pogled u budućnost" koji na zanimljiv način predstavljaju Hrvatsku za pedeset godina.

Tako, primjerice, pesimistični scenariji ukazuju na eskalaciju ratnih sukoba, učestale klimatske katastrofe kao posljedice klimatskih promjena, nestabilnosti vlade i međunarodnih politika, gubitak velikog broja stanovništva, dok s druge strane, realistični i optimistični scenariji ukazuju na brojne potencijalne prilike i mogućnosti koje se mogu otvoriti te naposljetku realizirati. Naime, cilj ovog kreativnog i zaista jedinstvenog projekta nije samo predviđanje o onome što bi se moglo dogoditi 2074. godine, već Croatia i okupljeni tim stručnjaka želi pridonijeti jačanju svijesti o društvenoj odgovornosti i važnosti zajedničkog djelovanja te u konačnici potaknuti ljude da promisle o vlastitoj ulozi i odgovornosti koju imaju prema stvaranju bolje budućnosti. U konačnici, budućnost najviše ovisi o onome što ćemo učiniti danas.

Croatia osiguranje PR
ustupljena

Odgovori vas čekaju u paviljonu budućnosti

Upravo s tom namjerom nastali su scenariji poput onih s početka teksta o Slavoniji. Koliko god u ovom trenutku izgledalo nezamislivo da Slavonija može postati turistički lider, znanstvenici kažu kako prilike i potencijal postoje, ali ih treba početi iskorištavati već danas. Isto vrijedi i za inovacije u poljoprivredi i proizvodnji hrane, očuvanju resursa i razvoja sporta i kulture.

Što će se dogoditi ako iskoristimo prilike, ali i kako bi Hrvatska mogla izgledati za pedeset godina ako budemo samo pasivni promatrači globalnih promjena otkrijte u paviljonu "Hrvatska 2074 - Pogled u budućnost" postavljenom ispred muzeja Mimara u Zagrebu do 10. listopada svaki dan od 10 do 21 sat. Ulaz je besplatan.

Croatia osiguranje PR
ustupljena