JELEN, FOTKA OBJAVLJENA 20. 9. 2024., VIŠE JE NE SMIJEMO OBJAVLJIVATI
JUPP Kopački rit/ romulić&stojčić
20.9.2024., 07:00
KOPAČKI RIT

Ljubavni zov odjekuje Baranjom: Rika jelena privlači i goste iz inozemstva

Skupna ljubitelja prirode iz Austrije riku je slušala više puta, kažu u Kopačkom ritu. Pred visokom vodom divljač se povlači

Baranja, kraj između Dunava, Drave i Mađarske, poznata je po gastronomiji, dobrim vinima i provodu, ribolovnim vodama, prekrasnoj prirodi… Uz bok spomenutom zasigurno treba uvrstiti i lov. Lovne površine prostiru se na tisuće četvornih kilometara, a po lovačke trofeje u Baranju se stiže iz cijeloga svijeta. Posebno je cijenjeno rogovlje našeg najvećeg sisara - jelena. Jelenima Baranja obiluje, premda je broj grla smanjen nakon što su sjeverni susjedi sklopu borbe protiv ilegalnih imigranata postavili ''žilet-žicu'', koja je presjekla vjekovne migracije jelenske i ostale divljači iz Mađarske u Hrvatsku i obrnuto.

Organizirano slušanje

U tijeku je posebna prirodna pojava - rika, "ljubavni zov" jelena, koji je bučan i čuje se nadaleko, pa neupućene može i uplašiti. Dojmljive zvukove moguće je organizirano slušati u Kopačkom ritu. ''Doživite jedinstveno iskustvo i u društvu iskusnog djelatnika Parka poslušajte riku jelena izbliza. Broj sudionika je ograničen, a mjesto je potrebno rezervirati nekoliko dana unaprijed'', poručuju iz JUPP-a Kopački rit, naglašavajući kako je jelen obični najveća životinja na području rita.

- Izvrsno pliva, ponekad i preko Dunava, i naviknut je na poplavne vode. U Kopačkom ritu ima hrane u izobilju, od sočnog korijenja lopoča, preko trske, do žirova. Najčešće ga se može vidjeti u sumrak, kada radi ispaše izlazi na livade i barske površine. Zimi se hrani vrbom i ostalom drvenastom vegetacijom. Ženke jelena, košute, žive u većim krdima u kojima same odgajaju telad i čuvaju ih sve do njihove treće godine, dok mužjaci veći dio godine žive sami ili u manjim grupama od po nekoliko mlađih mužjaka. Ljubavna rika jelena najčešće počinje krajem kolovoza i završava početkom listopada. U to vrijeme čitavo područje odzvanja glasnom rikom jelena. Mužjaci, koji imaju svoj ''harem'' od nekoliko košuta i teladi koje čuvaju od ostalih mužjaka, međusobno se bore, natječu i zavode ženke. Jedna od taktika zavođenja je i ukrašavanje rogova granjem i travom - objašnjavaju.

BARANJA - JELENI, JELEN
IVICA GETTO/ARHIVA

Rikanjem se mužjaci i odmjeruju, jer intenzitet glasanja pokazuje snagu i kondiciju. Inače, veliki mužjak može dosegnuti dva i pol metra dužine i metar i pol visine. Veliki su primjerci teški i 300 kilograma. Dugačkim nogama može brzo i dugo trčati, a to mu je potrebno zbog lovaca i grabežljivaca. Snažnih tetiva i mišića, lako može skočiti i u trenu nestati u vegetaciji. Kako se jeleni kreću među vegetacijom, boja njihova krzna ne ističe se. U toplom i vegetacijskom dijelu godine dlaka mu je hrđavo crvena.

Signal lovcima

Vrijeme rike jelena signal je i za lovce, koji najveće primjerke love upravo tada. Kako ističe Ivan Kapoši, predsjednik LD-a Belje iz Duboševice, koje gospodari s približno 4000 hektara lovišta, sezona lova na jelensku divljač otvara se 16. kolovoza.

- U ovo su vrijeme najbolji odstrjeli, jer jelen tada na neki način nije normalan. Ne zanima ga hrana, već samo ženke, pa znaju smršavjeti i po 40-ak kilograma - kaže, dodajući kako njegovo društvo u lovnogospodarskoj osnovi ima 13 jelena (toliko ih mogu odstrijeliti, nap. a.). Teško mu je reći koliko je jelena na području njegovog LD-a budući da se skrivaju po šumama i među usjevima, a kada usjevi budu skinuti, sele se u druge krajeve, prema Branjini i Popovcu. Potvrđuje kako je njihov broj smanjen zbog postavljanja "žilet-žice", ali dodaje kako je Baranja i dalje nadaleko poznata upravo po jelenskoj divljači.

Posjeti traju, no mogu biti zaustavljeni

Specijalizirani program slušanja rike jelena u Kopačkom ritu jedinstven je i podrazumijeva odlazak na teren u ranim jutarnjim satima u pratnji iskusnog vodiča iz Parka. Na teren se ide u malim grupama (najviše 4 osobe). Program je predviđen za odrasle osobe. Na teren ne mogu ići kućni ljubimci (pas). Potrebno je primjereno se obući (duge hlače, majica dugih rukava, izbjegavati žarke boje, odgovarajuća obuća). Iz JUPP-a poručuju kako su prijave još uvijek u tijeku, ali upozoravaju da posjeti mogu biti zaustavljeni zbog eventualno visoke vode, jer se tada divljač povlači. Sve se informacije mogu dobiti na broj telefona 031/445-445.

Pozivu iz JUPP-a Kopački rit odazivaju se brojni posjetitelji, ne samo iz Hrvatske već i iz inozemstva.

- Skupna ljubitelja prirode iz Austrije riku je slušala nekoliko puta, što dovoljno govori koliko su oduševljeni - kaže Ružica Marušić, voditeljica Odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja JUPP-a.