Dvorana u Babinoj Gredifoto: Marija Lešić Omerović

Sportska dvorana u Babinoj Gredi

Marija Lešić Omerović
ISPUNJEN SAN GENERACIJA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi konačno spremna za prihvat učenika

BABINA GREDA

Više od 250 učenika Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi ovih dana s velikim uzbuđenjem i radošću nestrpljivo čeka i formalnu suglasnost, odnosno rješenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, koje će im otvoriti vrata novosagrađene sportske dvorane. Bit će to povijesni dan za Babinu Gredu, a školska 2024./2025. ostat će upamćena kao godina u kojoj su babogredski učenici konačno dobili primjeren prostor za održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Napokon će imati jednake uvjete za bavljenje sportom i rekreacijskim aktivnostima kao i njihovi vršnjaci diljem Hrvatske, za što su dosadašnje generacije babogredskih učenika bile zakinute. Prvi će put moći preskakati kozlić, u zatvorenom i potpuno opremljenom prostoru vježbati na gimnastičkim spravama, igrati rukomet, odbojku, košarku… Više neće ovisiti o vremenskim prilikama i za lošeg vremena, umjesto na vanjskom igralištu, otvorenome prije nekoliko godina, ostajati u učionicama ili biti u predvorju škole. Učenici su uzbuđeni i sretni, tenisice i opremu za tjelesni pripremili su i jedva čekaju ući u dvoranu, potrčati parketom i upoznati sve mogućnosti i sadržaje koje ona nudi.

Kamen temeljac položen u travnju 2014.

Kamen temeljac položen je u travnju 2014. Godinu poslije izvođač radova završio je u stečaju i gradnja dvorane u Babinoj Gredi pretvorila se u dugogodišnju trakavicu punu neizvjesnosti, nepredviđenih situacija i raznih peripetija. Projekt je 2017. prešao u nadležnost Vukovarsko-srijemske županije. U rujnu 2021., nakon stvaranja pretpostavki za početak radova, Županija je s Planum građenjem iz Vukovara potpisala ugovor za gradnju i opremanje dvodijelne sportske dvorane s proširenim borilištem u Babinoj Gredi, koja će mnogo značiti za cijelu lokalnu zajednicu.

V. d. ravnateljice Helena Keškić pojašnjava da su završetkom prošle nastavne godine završeni svi ugovoreni radovi na izgradnji školske sportske dvorane. Tehnički pregled novosagrađenog objekta obavljen je u svibnju, a u srpnju je povjerenstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih izvršilo uvid u dostavljenu dokumentaciju, utvrđujući uvjete za nastavak rada u promijenjenim prostornim uvjetima propisane Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Nakon preuzimanja školske sportske dvorane, škola je 16. rujna Ministarstvu dostavila dokumentaciju na temelju koje će dobiti rješenje za redovito korištenje namjenskog prostora za odvijanje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, što se očekuje svaki tren, i učenici tada konačno ulaze u sportsku dvoranu. Njezinom je izgradnjom škola dobila prostor u kojem će moći neometano održavati nastavu tjelesnog odgoja, kao i ostale nastavne, izvannastavne i sportske aktivnosti.

Dvorana u Babinoj Gredi, rujan 2024.snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović

Ukupna je vrijednost projekta 3.524.904 eura, a zajednički su ga financirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda. Sufinanciralo ga je i Ministarstvo regionalnog razvoja iznosom od 70.000 eura kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice.