Stari Mikanovci, 19.09.2024. - U Starim Mikanovcima na vinkovačkom području u četvrtak je održana XI. nacionalna šunkijada kojoj je nazočan bio i predsjednik Republike Zoran Milanović, poručivši Mikanovčanima da cijene ono što imaju i pokušaju od nacionalne izložbe šunki stvoriti brend. foto HINA/ Željko DRAŽENOVIĆ/ ml

XI. nacionalna šunkijada

HINA/ Željko DRAŽENOVIĆ/ ml
19.9.2024., 22:21
promicanje slavonske šunke

Milanović na XI. nacionalnoj šunkijadi u Starim Mikanovcima

U Starim Mikanovcima na vinkovačkom području u četvrtak je održana XI. nacionalna šunkijada kojoj je nazočan bio i predsjednik Republike Zoran Milanović, poručivši Mikanovčanima da cijene ono što imaju i pokušaju od nacionalne izložbe šunki stvoriti brend.

"Budite uporni i radite u svoju korist. Slavonija jednako kulen je nešto što svi znaju, ali i šunka ima svoje prednosti i prepoznatljivost. Dobri pršuti imaju svoje kupce i prodaju se po dobroj cijeni. Zašto bi vi imali manje snove?" Samo naprijed", izjavio je predsjednik Milanović.

Tijekom izložbe predstavljen je i projekt izgradnje Kuće slavonske šunke u Starim Mikanovcima, vrijedan 1,7 milijuna eura.

Podršku tome projektu iskazao je i ministar poljoprivrede Josip Dabro koji je također bio nazočan šunkijadi.

"Dajem punu podršku ovom projektu i Ministarstvo poljoprivrede će stati iza njega. Ponosan sam što dolazim iz ovog kraja jer nema puno čvrstih ljudi kao što su to Slavonci. Izdržali smo sve nedaće, ratove, svinjske kuge, poplave i uspjevamo i dalje boriti se kako bi nam svima bilo bolje. Ova manifestacija treba rasti iz godine u godinu i vjerujem da će tako i biti", rekao je ministar Dabro.

Promicanje slavonske šunke kao autohtonog tradicionalnog proizvoda

Načelnik Općine Stari Mikanovci, Mario Milinković kazao je kako je Nacionalna šunkijada nastala s ciljem promicanja slavonske šunke kao autohtonog tradicionalnog slavonskog proizvoda na koju se ove godine prijavilo 18 proizvođača.

"Želimo i potaknuti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te poljoprivredne obrte i trgovačka društva u poljoprivredi na proizvodnju domaćih tradicijskih proizvoda kako bi pokrenuli dodatne aktivnosti u cilju zaokruživanja proizvodnih ciklusa na poljoprivrednim gospodarstvima i povećali prihode gospodarstva", rekao je Milinković.