ĐakovoRujan 2024.Krenuo veliki projekt javne rasvjete
USTUPLJENO
19.9.2024., 07:19
U ĐAKOVU I PRIGRADSKOM PRSTENU

Krenula je velika energetska obnova mreže javne rasvjete

Cilj je Grada učinkovita i štedna javna rasvjeta na cijelome njegovom području

ĐAKOVO

Na području grada Đakova ovih su dana počeli radovi na najavljivanoj izgradnji javne rasvjete, kao i njezinoj rekonstrukciji, zamjeni dijela postojeće, a u skladu s namjerom Grada da učinkovita i štedna javna rasvjeta bude po cijelom gradu i njegovim prigradskim naseljima. Izvođač radova je zajednica gospodarskih subjekata Parangal Osijek i Elos Solin.

Niz je (pri)gradskih ulica obuhvaćenih tim projektom.

Energetski učinkovita

Izgradnja javne rasvjete predviđena je u Ulici biskupa Antuna Mandića u Đakovu; postojeća se demontira i postavlja se energetski učinkovita LED rasvjeta na čeličnim rasvjetnim stupovima visine devet metara. Dužina trase novoizgrađene javne rasvjete je oko 1,1 kilometar. Isto slijedi i u đakovačkoj Domjanićevoj te Ulici Franje Račkog, ukupne dužine trase novoizgrađene javne rasvjete od približno 1,55, odnosno 1,77 kilometara. Izgradnja javne rasvjete u đakovačkoj Starčevićevoj ulici, počevši od Ulice Božidara Adžije do obilaznice, teći će tako da se postojeća rasvjeta demontira te se postavlja energetski učinkovita LED rasvjeta na čeličnim rasvjetnim stupovima visine osam metara, a dužine trase novoizgrađene javne rasvjete je oko 1,76 kilometara.

- Projektima rekonstrukcije javne rasvjete predviđena je zamjena dijela postojeće javne rasvjete u gradu Đakovu i prigradskim naseljima Piškorevcima, Đurđancima, Ivanovcima Đakovačkim i Selcima Đakovačkim - navode u Gradu Đakovu.

ĐakovoRujan 2024.Započeo veliki projekt izgradnje JR
USTUPLJENO

Postojeća javna rasvjeta izvedena je svjetiljkama montiranima većinom ovjesno, a manjim dijelom i na stupove te na građevine (konzole/krakove…).

- Postojeće svjetiljke potrebno je demontirati zbog njihovoga lošeg tehničkog stanja, predimenzioniranosti - 125 - 400 W snage izvora - i iznimno loše geometrije, koja ne osigurava kvalitetne svjetlotehničke parametre sukladno preporukama odgovarajućih normi i Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te zbog korištenih neučinkovitih nereguliranih izvora svjetlosti s visokim faktorom svjetlosnog onečišćenja - pojašnjavaju u Gradu Đakovu.

đAKOVOrUJAN 2024.kRENUO PROJEKT GRADNJE JAVNE RASVJETE
ustupljeno

Devet mjeseci

Kada je riječ o rekonstrukciji javne rasvjete u Piškorevcima, projektom je predviđena zamjena postojećih svjetiljki novim energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a ukupno su za zamjenu predviđene 122 svjetiljke. I u rekonstrukciji javne rasvjete u prigradskim Đurdancima predviđena je zamjena postojećih svjetiljki LED svjetiljkama – za zamjenu su predviđene njih 73. Pri rekonstrukciji javne rasvjete u Ivanovcima Đakovačkim 67 postojećih svjetiljki zamijenit će se također LED svjetiljkama.

Kada je riječ o energetskoj obnovi sustava javne rasvjete u gradu Đakovu i prigradskom naselju Selcima Đakovačkim, projektom je predviđena zamjena 638 svjetiljki energetski učinkovitim LED svjetiljkama.

Kako ističu u Gradu Đakovu, izvođač radova, zajednica gospodarskih subjekata Parangal d.o.o. Osijek i Elos d.o.o. Solin, radove trebaju završiti u roku od devet mjeseci, a vrijednost projekta je nešto više od 806.180 eura s PDV-om.