ČAGLINizvanredna skupština Odbora za uređenje i zaštitu Sovskog jezerarujan 2024.
Ivica Tomić
19.9.2024., 07:27
REVITALIZACIJA SOVSKOG JEZERA

Bungalovi će ipak biti dalje od jezera

Prihvaćeno je da prostor za gradnju bude na sjevernoj strani nove katastarske čestice, u predjelu zelene površine Dubrava

ČAGLIN

Različita mišljenja, pa i suprotstavljanja projektu izgradnje i revitalizacije područja Sovskog jezera, čini se, polako se usuglašavanju. Moglo bi se to zaključiti nakon izvanredne skupštine Odbora za uređenje i zaštitu Sovskog jezera, na kojoj ipak nisu svi bili istog mišljenja.

Cijela skupština protekla je u burnoj raspravi, a iznesena su različita razmišljanja i prijedlozi predstavnika Općine Čaglin, drugih udruga i društava te članova Odbora. Naposljetku je natpolovičnom većinom prisutnih članova odlučeno da, nakon izmijenjenog projekta o bungalovima i usuglašavanja s Općinom, prostor za njihovu gradnju bude na sjevernoj strani iste novoformirane katastarske čestice u predjelu zelene površine Dubrava. No najavljeni su i zahtjevi nadležnim tijelima da provjere je li baš sve zakonito odlučeno.

ČAGLINizvanredna skupština Odbora za uređenje i zaštitu Sovskog jezerarujan 2024.
Ivica Tomić

Prema riječima predsjednika Odbora Zdenka Poljakovića, prostora ima za sve bungalove.

- Ovi objekti namijenjeni su razvijanja turizma i oživljavanju ovog prostora, samoga sela Sovskog Dola i Općine Čaglin. U sklopu projekta planirana su u selu četiri difuzna hotela za iznajmljivanje, koji će biti sagrađeni u starom stilu te će služiti u turističke svrhe. Tako bismo objedinili Infocentar u mjesnom domu u središtu sela, hotele i bungalove u blizini jezera. Nikada nismo osporavali prirodnu ravnotežu, stručni ljudi o tome vode računa. Tražili smo mišljenje županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, koji su se usuglasili s predloženom novom lokacijom za bungalove. Naime, prvotna lokacija trebala je biti zapadnije, no nije prikladna zbog izmjene Prostornog plana, zbog čega gubimo više od pet godina. Ovo je kompromisno rješenje, kojim smo zadovoljni - kazao je Poljaković te napomenuo da bi gradnja bungalova trebala početi za nekoliko godina.

Japarić: Javni zahtjev državnom inspektoru

- S današnjim danom završava vrijeme jednog prirodnog jezerskog kompleksa. Napominjem da ću poslati javni zahtjev državnom inspektoru za zaštitu okoliša da dođe ovdje te da se makne dio ove takozvane šetnice. Udruga je donijela odluku da se sagrade bungalovi, u budućnosti će to biti privatizirano i unakaženo, a dio nas htio je da se taj prostor proglasi park-šumom. Nažalost, ima kratkovidnih ljudi, a žao mi je što je moja obitelj dala više od 1200 radnih dana na uređenju jezera. Komunicirali smo sa stručnim ljudima iz Hrvatskih šuma, biolozima, geodetima i drugim stručnjacima, a ovo što je napravljeno potpuno je besmisleno - ustvrdio je Đuro Japarić.

Općinski vijećnik i bivši dožupan Željko Jakopović naglasio je kako je ova skupština dobrodošla da se članovima Odbora razjasni o čemu je zapravo riječ.

- Smatram da je to vrlo dobar projekt, koji ima i glavu i rep, i koji je prije svega životan, u smislu da se može implementirati i da ga Općina Čaglin sa svojim kapacitetima može realizirati. U prvotnoj varijanti prostor za bungalove projektantski je pogrešno određen tik uz jezero, a sada je potpuno prihvatljivo nakon dislokacije - naglasio je Jakopović, koji je na funkciji dožupana za gospodarstvo bio uključen u taj projekt.

Najveći je protivnik određivanja nove lokacije za bungalove osnivač Udruge Đuro Japarić, kojeg pamtimo kao pokretača brojnih akcija na uređivanju Sovskog jezera, koje je proglašeno značajnim krajobrazom 1989. godine.

- Zahvaljujem svim ljudima koji su uložili svoj trud i pridonijeli da bi se došlo do sadašnjeg stanja jezera. Pjesnik i akademik Dragutin Tadijanović je, dolazeći na jezero, napisao u poslanom pismu jednu lijepu riječ - da "svanjiva", a nakon ovoga mogu reći da se s današnjim danom smračilo u ovom dijelu prirode - zaključio je Japarić.