SLATINA, Izložba o 50 godina Dječjeg vrtića Zeko, 12.09.2024., snimio Petar Žarkovičć
Petar Žarković
19.9.2024., 20:59
IZLOŽBA U ZAVIČAJNOM MUZEJU

"50 godina Dječjeg vrtića Zeko"

SLATINA

U Zavičajnom muzeju Slatina postavljena je izložba "50 godina Dječjeg vrtića Zeko", čije su otvorenje posjetili brojni sadašnji i bivši odgajatelji, ali i ostali građani, mnogi od kojih su bili i polaznici vrtića. Sve njih pozdravili su ravnatelj muzeja Vlado Majhen i v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko Helena Hegediš.

– Ovdje su fotografije iz vremena kad je vrtić počeo raditi, iz devedesetih godina kad je bio u teškom stanju, za vrijeme i poslije rata, izloženi su predmeti koji se koriste u predškolskom obrazovanju, predmeti koji se upotrebljavaju u vrtiću kao što su dječji krevetići, stolovi, stolice, pribori za jelo, a tu su i dječji radovi, pehari s različitih natjecanja, ali i povijesni dokumenti vezani uz djelovanje vrtića Zeko, naša Spomenica i Ljetopis. – rekla je Helena Hegediš.

SLATINA, Vlado Majhen, Tamara Palčić, Srđan Đuričić i Helena Hegediš na otrvorenju izložbe o 50 godina Dječjeg vrtića Zeko, 12.09.2024., snimio Petar Žarkovičć

Vlado Majhen, Tamara Palčić, Srđan Đuričić i Helena Hegediš

Petar Žarković

Govoreći o povijesti organiziranog čuvanja djece na slatinskom području, kustos Srđan Đuričić podsjetio je da je ta najranija odgojno obrazovna djelatnost blisko vezana za početak prošloga stoljeća, kad je u Slatini osnovan samostan časnih sestara, kojima su majke dovodile djecu na čuvanje.

Naime, slatinski samostan Gospe Lurdske osnovala je 1937. godine Družba sestara Presvetog Srca Isusova zahvaljujući posredovanju kateheta Ivana Erjavca, književnika Vladimira Nazora i župnika Julija Bürgera. Samostan je otvoren u darovanoj kući koju su časne sestre preuredile i vodile kao sirotište i dječji vrtić. Kad im je poslije 2. svjetskog rata komunistička vlast zabranila rad s djecom, bavile su se ručnim radom i njegom bolesnika. Osnivanjem vrtića u Slatini 1974. godine, kome su pripadali i vrtići u Voćinu i Mikleušu, započelo je jedno drukčije razdoblje predškolskog obrazovanja.

– Ovih 50 godina svjedoči o ustrajnosti djelatnika vrtića u usmjeravanju najmlađih prema pravim vrijednostima i njihovim kasnijim životnim uspjesima. – rekao je kustos Đuričić.

Izložbu je otvorila predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zeko Tamara Palčić.

SLATINA, Izložba o 50 godina Dječjeg vrtića Zeko, 12.09.2024., snimio Petar Žarkovičć
Petar Žarković
SLATINA, Izložba o 50 godina Dječjeg vrtića Zeko, 12.09.2024., snimio Petar Žarkovičć
Petar Žarković
SLATINA, Početak prve strane Spomenice Dječjeg vrtića Zeko, 12.09.2024., snimio Petar Žarković

Početak prve strane Spomenice Dječjeg vrtića Zeko

Petar Žarković