slavonija...Vinkovci...18.09.2024.raskrižje Ulice H.D. Genschera i Duge ulice; Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u suradnji sa HAK Autoklub Vinkovci, s učenicima prvih razreda osnovnih škola provela preventivnu aktivnost "Sigurno u prometu";foto Gordan Panić
Gordan Panić
18.9.2024., 20:28
Akcija “Sigurno u prometu”

Prvašiće upoznali s prometnim pravilima

VINKOVCI

Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u suradnji s HAK-om Autoklubom Vinkovci i udrugom Roda, provela je preventivnu i edukativnu akciju "Sigurno u prometu" namijenjenu školskoj djeci. Boris Klinec, voditelj poslova prometne policije PU vukovarsko-srijemske, i Ivo Bikić, predsjednik HAK-a, kroz zabavnu interakciju educirali su i ohrabrili djecu da na poligonu u pojedinim situacijama u prometu pokažu poznavanje prometnih pravila, uočene nepravilne radnje odmah isprave te usvoje najvažnija pravila sigurnog kretanja kroz promet na putu od kuće do škole.

U akciji su sudjelovala i sva četiri prva razreda OŠ "Antun Gustav Matoš", a podržao ih je i zamjenik gradonačelnik Vinkovaca Josip Romić.

- Pozvali smo prvašiće grada Vinkovaca da se pridruže našoj akciji upoznavanja s prometnim pravilima i opasnostima koje prijete u cestovnom prometu. Ovakvim akcijama podržavamo njihovo samostalno kretanje u prometu na cestama i potičemo samozaštitno ponašanje i poštivanje svih pravila za kretanja u cestovnom prometu – rekao je Boris Klinec, a Ivo Bikić je podsjetio kako je promet naša svakodnevica i na prometnoj sigurnosti treba stalno raditi, pa Hrvatski autoklub u suradnji s Autoklubom Vinkovci i PU-om VSŽ-a svake godine početkom škole provodi akciju "Sigurno u školu s HAK-om", kojoj je cilj osvijestiti i roditelje, i vozače, i djecu o potrebi sigurnog ponašanja u prometu.

slavonija...Vinkovci...18.09.2024.raskrižje Ulice H.D. Genschera i Duge ulice; Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u suradnji sa HAK Autoklub Vinkovci, s učenicima prvih razreda osnovnih škola provela preventivnu aktivnost "Sigurno u prometu";foto Gordan Panić
Gordan Panić

Među prvašićima iz "Matoša" na ovoj su akciji bili i Šimun Vorgić, 1. b, i Petar Balašković, 1. c.

- Još prije škole svašta sam naučio. U prometu se uvijek treba paziti da te auto ne bi pregazio i ne smije se prelaziti cesta gdje nema "zebre". Na semaforu zeleno svjetlo znači da možemo prelaziti, crveno znači da ne možemo, a žuto da se pripremimo. U prometu me je nekada malo i strah i znam da moram biti oprezan – rekao je Šimun, a Petar kaže kako su ga mama i tata učili da mora stati na pješačkom prelazu i pogledati lijevo i desno.

- Na semaforu ako je crveno, moramo stati, a ako je zeleno, svejedno treba dobro pogledati. Treba biti oprezan i ja sam oprezan, nekad me je malo strah, a nekada ne. Ovdje mi je super danas. Sad smo gledali semafor i učili kada možemo sigurno prijeći cestu – rekao je Petar.